anxietate

Știai că și anxietatea, alături de depresie, este boala secolului XXI? Fiind față în față cu incertitudinea, nesiguranța, frica și nervozitatea, anxietatea își face apariția și ne poate influența viața de zi cu zi. Chiar dacă în unele situații această stare ne poate ajuta să devenim conștienți de anumite pericole, să evaluăm anumite riscuri, de cele mai multe ori, sub influența emoțiilor, consecințele anxietății pot fi grave.

Deși nu există o cauză generală a anxietății, pentru că aceasta poate fi declanșată din diverse motive, în funcție de diverse persoane, gestionarea emoțiilor este factorul care determină complexitatea, persistența și gravitatea problemei.

De exemplu, unele persoane pot deveni anxioase din motive uzuale, cum ar fi o situație dificilă la job, altele pot ajunge la anxietate doar sub influența unor evenimente majore, cum ar fi pierderea unei persoane dragi.

Evident, există și situații în care anxietatea poate fi cauzată și de anumite boli, consumul de excesiv de alcool, droguri la renunțarea la aceste vicii, precum și de anumite perioade ale vieții, cum ar fi la femei sarcina sau menopauza care determină o schimbare în organism.

Chiar dacă nu putem identifica o cauză generală, soluțiile pentru combaterea anxietății pot fi aplicate indiferent de factorul declanșator. Important este ca persoana care suferă de această boală să ajungă la conștientizare și să-și dorească să iasă din această „bulă”.

Câteva recomandări în cazul în care te confrunți cu anxietatea și îți dorești să rezolvi această problemă:

1. Apelează la un specialist

Un terapeut te poate ajuta să gestionezi situația, să identifici cauzele și să găsiți împreună soluții. Este recomandat să soliciți ajutorul la timp, deoarece, la fel ca în cazul altor afecțiuni, poate deveni mai greu de tratat dacă se intervine mai târziu.

2. Caută sprijin la persoanele apropiate

Vorbește cu cei dragi despre stările, emoțiile și neliniștile tale. Povestind altora poți conștientiza problema sau poți obține un sfat care să te ajute la rezolvarea acesteia.

3. Tehnici de gestionare a stresului

Stresul este una dintre modalitățile prin care se manifestă anxietatea. Dacă vei învăța cum să gestionezi stresul, vei reuși să gestionezi anxietatea. Încearcă să pui în aplicare diverse tehnici de relaxare, precum tehnicile de vizualizare, de respirație, de relaxare musculară pentru a reuși să reduci stresul.

4. Alimentația sănătoasă

Mănâncă cât mai multe fructe și legume, încearcă să ai o alimentație echilibrată pentru a evita ca organismul tău să fie într-o situație de stres în plus pentru digerarea alimentelor. De asemenea, alimentele precum somonul, carnea de pui, ouăle, spanacul, laptele, bananele, nucile vor stimula producția de serotonină, „hormonul fericirii”

5. Găsește-ți un hobby

Încearcă să găsești o activitate care să-ți aducă plăcere și care să te facă să-ți iei gândul de la situațiile de stres din viața ta. Ieși cu prietenii, citește, privește un film, ocupă-te cu sportul sau fă o plimbare în natură. Creierul tău își va focaliza atenția pe alte activități plăcute.

6. Scrie în jurnal

Notează-ți zilnic emoțiile pe care le-ai simțit, scrie despre evenimentele care s-au întâmplat și cum te-au influențat. Urmărirea stărilor prin care treci, a factorilor care au determinat apariția anxietății te pot ajuta, în viitor, să gestionezi aceste situații.

Toate aceste sfaturi care par banale la început, te vor ajuta pe viitor. Doar dă-le o șansă și vei vedea rezultatele. Iar dacă vrei să afli un mic secret: funcționează DOAR lucrurile în care crezi. Acesta este secretul vieții, să crezi în ceva. Acel ceva te va ajuta!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *