Anxietate sau boală de inimă? Simți deseori că parcă inima ți-o ia razna? Observi niște bătăi neregulate care pot dura minute în șir? Cauzele pot fi diverse, de la boli de inimă, până la expunerea la factori ce declanșează anxietatea. Este important să identifici cauza pentru a te asigura că nu-ți expui sănătatea unui pericol.
Specialiștii anunță că frecvența cardiacă normală oscilează între 60-100 de bătăi într-un minut. În unele situații, numărul poate ajunge până la 150 sau chiar 250 de bătăi pe minut. Acest bătăi neregulate ale inimii se numesc palpitații, și pot dura de la câteva minute, la câteva ore, în situațiile foarte grave.
Cauzele acestei activități neregulate a inimii pot fi diverse, de la administrarea unor medicamente, consumul de cafea, tutun sau alcool, emoții intense, oboseala, stresul și neliniștea, până la unele afecțiuni ale inimii.
Palpitațiile sunt unul dintre simptomele cel mai des întâlnite în cazul persoanelor care suferă de anxietate. Atunci când interacționează sau urmează să fie expuși unui factor declanșator, inima își va schimba numărul de bătăi.
De obicei, în aceste cazuri, palpitațiile nu vor dura prea mult și nici nu vor fi însoțite de alte simptome asociate. Palpitațiile cauzate de starea de anxietate pot fi ușor observate în funcție de momentul în care apar și cât durează.
Recomandare: mergi la medic!
Pe de altă parte, se recomandă adresarea la un medic atunci când palpitațiile nu se ameliorează și chiar devin din ce în ce mai pronunțate și, mai ales, dacă sunt însoțite de alte simptome, cum ar fi durerea în piept sau senzația de strânsoare în zona toracică, dificultăți majore în a respira corect, amețeli sau stare de leșin.
Dacă vrei să te asiguri că palpitațiile simțite nu sunt cauzate de probleme care îți pot afecta sănătatea, poți efectua o serie de investigații, care ar include: examen fizic, analize de laborator, electrocardiogramă, ecografie, holter de ritm, test de efort. În cazul în care vor fi depistate tulburări ale ritmului cardiac sau probleme ale mușchiului inimii, acestea ar putea fi rezolvate cu ajutorul unui tratament corespunzător.
Totuși, ce facem în situația în care palpitațiile sunt cauzate de tulburările de anxietate? Este o problemă peste care nu treci atât de ușor și nu-ți poți controla răspunsurile organismului, printre care și palpitațiile, dacă nu înveți cum să gestionezi aceste situații, să eviți factorii declanșatori sau să înveți să-i înfrunți.
Pentru a evita transformarea palpitațiilor într-un atac de panică sever, medicii recomandă câteva soluții, cum ar fi plimbările în aer liber, distragerea atenției, controlul respirației și consumul de apă potabilă.
Este recomandat ca în cazul în care apar palpitațiile, să nu amplifici starea gândindu-te la cauze, la problema gravă de sănătate pe care ar putea să o prevestească, pentru că în acest mod îți oferi un motiv în plus să fii anxios, deși nu știi dacă într-adevăr ai sau nu o problemă, și, de asemenea, poți amplifica aceste palpitații.
Dacă îți vei oferi câteva minute de liniște și relaxare, bătăile inimii vor reveni la normal. Seria despre anxietate continuă!