Cum să începi și să-ți crești cariera în freelancing

Te atrage freelancingul? La început, ai nevoie de ghidaj și inspirație. Începe cu dreptul cariera în freelancing cu idei de la cei vechi.

Freelancingul a cunoscut o expansiune considerabilă în ultimii ani, transformându-se într-un domeniu extrem de vast și căutat. O carieră în freelancing a devenit un vis realizabil, dacă ești dispus să depui efort.

Deși pare că freelancing-ul oferă o opțiune flexibilă în stadiile incipiente, trebuie să fii pregătit pentru eforturi susținute pentru a atrage primii clienți, dar și pentru a livra către clienți serviciile promise.

În plus, nu este suficient doar să găsești clienți. Trebuie să livrezi servicii de calitate pentru a-ți menține poziția pe piața freelancerilor.

Nota bene: Sfaturile mele sunt oferite mereu din propria experiență, nu sunt universal valabile, nu sunt adevărul absolut, sunt doar LUCRURI ce au funcționat pentru mine și în care cred.

De aceea, hate-ul nu va fi tolerat odată ce am spus de la început ce fac și ce scriu.

Hai să descoperim împreună cei 6 pași pe care trebuie să îi urmezi, pentru a te lansa și dezvolta corect în freelancing:

1. Decizie și direcție

Decide ce anume vrei să faci, care este visul tău cel mai mare. Ai de ales între mai multe domenii extrem de variate care includ:

 • Scriere și redactare: articole de blog, conținut web, copywriting, redactare tehnică;
 • Design grafic: design de logo-uri/ materiale de marketing, ilustrații și desene;
 • Programare și dezvoltare: dezvoltare web/ de aplicații mobile, programare software;
 • Traduceri și localizare: traducere de texte, localizare de site-uri web, servicii de interpretare;
 • Marketing digital: consultanță în strategii de marketing, gestionarea de campanii publicitare online, SEO;
 • Asistență virtuală: managementul calendarului și programărilor, răspuns la e-mailuri, gestionarea documentelor și a datelor;
 • Design de site-uri web: creare de site-uri web și optimizare a experienței utilizatorului (UX);
 • Video și animație: editare video, animație 2D/3D, creare de conținut video;
 • Consultanță și coaching: consultanță în afaceri, coaching, mentorat în domenii specifice;
 • Servicii financiare: contabilitate/ raportare financiară, consultanță fiscală, analiză financiară.
Pune-te în fața laptopului, documentează-te și alege un domeniu favorit.

2. Dezvoltă skilluri și competențe în acea direcție

Acum că știi exact ce vrei să faci, este momentul să-ți dezvolți abilitățile pentru a te putea specializa în nisa aleasă. Acest aspect te va avantaja și te va diferenția față de competiție în ochii potențialilor clienți.

Primul pas este să înveți tot ce poți în acel domeniu pentru a putea oferi servicii de calitate viitorilor clienți. Ce ție nu îți place altuia nu-i face: nu DA BULEALĂ! Clienții nu vor uita asta. Ba mai mult, te pot defăima online.

Ce crezi că e mai urât decât public shamingul? Doar țeapa la bani. Dar nici ura aia gratuită nu e mai prejos.

vizibilitate business

3. Ajută – asta este ceea ce vrei să faci

Oferă-te să ajuți antreprenorii care caută serviciile pe care le oferi, gratuit sau la prețuri mici la început. Acest pas te va ajuta enorm să îți creezi portofoliul si să câștigi încrederea clientilor.

Începutul a fost greu pentru oricine, dar lucrurile vor deveni mai facile. Trebuie doar să continui să înveți, să ai încredere în tine și să ții acel client mulțumit.

Banii vor veni, NU pune asta pe masă de la prima discuție. Este normal să fi răsplătit pentru munca ta, dar nu da impresia că ești disperat/obsedat de bani.

Banii sunt energie. Când ai energie de frică, temeri, anxietate, nerăbdare, furie sau frustrare, ei nu vor veni către tine. Lasă mintea liberă, fii optimist, ocupă-te de ce anume poți controla și banii vor veni singuri.

Teorie testată, crede-mă!

4. Portofoliul – cât de important este? Este!

Creează un portofoliu prin care să-ți prezinți proiectele și abilitățile. Include detalii despre lucrările anterioare, feedback de la clienți și orice altceva care poate demonstra calitatea serviciilor pe care le oferi.

Fă o cercetare de piață și stabilește prețuri competitive.

Utilizează platforme precum Upwork, Freelancer sau Fiverr pentru a-ți găsi primele proiecte plătite.

Dacă NU găsești deloc clienți dispuși să-ți dea o șansă, fă un proiect pentru tine și folosește-l pentru a aborda potențiali clienți.

5. Review-uri și testimoniale

După fiecare colaborare, nu uita să ceri review sau testimonial video. Astfel vei avea material de postat, dar vei câștiga mai ușor și încrederea viitorilor clienți. Oamenii adoră să vadă experiența altora cu tine.

Atenție!

Nu limita totul la simpla înregistrare pe aceste platforme. Nu aștepta să-ți apară clienții din senin. NU! Având în vedere că suntem mulți freelanceri, devine mai complicat să-ți găsești clienți. La început, trebuie să iei inițiativa și să cauți activ persoane care au nevoie de ajutorul tău. Fă primul pas și oferă-ți să îi asisți.

6. Cere feedback de îmbunătățire

Un alt pas esențial înainte de a încheia o colaborare și a fi plătit sau a primi review, cere feedback de îmbunătățire. Astfel vei afla ce își doresc clienții tăi și vei putea să menții colaborările pe termen lung.

Orice feedback primești, analizează puțin și dacă ți-e greu să accepți, du-te și rezolvă-ți problemele emoționale. Orice provocare în business, are de regulă o componentă emoțională.

Orice lași nerezolvat în business, vine din plan personal și în viitor te vei reîntoarce la ea pentru a o adresa. Planul personal afectează pe cel profesional 100 sau chiar 200% din timp. Ai grijă la ce anume aduci în business!

BONUS

Pe lângă acești pași pe care ți i-am prezentat mai sus, vreau să-ți povestesc și despre alte acțiuni pe care le poți implementa pentru a-ți ușura munca și pentru a îmbunătăți experiența clienților.

 • Răspunde rapid la mesaje și clarifică orice neclarități.
 • Stabilește-ți un program de lucru pentru a reuși să livrezi proiectele la timp.
 • Participă la evenimente de networking pentru a-ți extinde conexiunile.
 • Ține evidența veniturilor și cheltuielilor pentru a observa dacă ai profit sau nu.
 • Asigură-te că ești în conformitate cu obligațiile fiscale.

Amintește-ți că succesul în freelancing nu vine peste noapte.

Fii pregătit să faci față provocărilor și să te adaptezi la schimbări. Persistența este cheia succesului pe termen lung.

Nu este ușor să te lansezi în freelancing, dar nici imposibil. Este nevoie de timp, muncă și dedicare pentru a-ți construi o carieră sustenabilă. Atenție la organizare și productivitate!

Lasă un comentariu cu întrebările tale.

Rămânem conectați
Ultimele Articole