Primul articol este întotdeauna cel mai greu. Știu că devine mai ușor în timp. Totuși am zis să scriu unul despre contextul trist în care ne aflăm. Pandemia a fost o perioadă dificilă. La început nu am crezut că este atât de grav și am refuzat să mă isterizez așa cum au făcut persoanele din jurul meu. Nu mi-a fost foarte greu să stau în casă deoarece oricum lucram de acasă și ieșeam răruț în oraș.

Cum am o personalitate de tip missmatch, cum mi s-a pus restricția să ies din casă, am simțit o nevoie intensă să ies. Ce înseamnă să ai o astfel de personalitate?

Când te confrunți cu o anumită situație, îți dorești exact opusul. Cauți mereu lucruri diferite de ceea ce ai. Asta poate fi un blestem, dar în unele cazuri poți transforma asta într-o binecuvântare.

Îmi venea să plec oriunde, să ies în lume, dar am început să mă consolez cu stand-up și filmulețe motivaționale. Am lucrat, m-am uitat la seriale și filme, am vorbit pe video cu prietenele și m-am obișnuit cu noua condiție. Curând nu mi-am mai dorit așa arzător să ies. Am început să înțeleg că poți face lucruri frumoase și acasă. Pentru prima oară în viața mea nu mi-a mai fost greu să stau singură. Am început să mă învăț cu mine și să mă accept. Am lucrat mult la mine și acum văd rezultatele.

Statul în casă m-a învățat câteva lucruri pe care nu credeam că le voi învăța acum.

Am făcut o mică listă incluzând următoarele:

  1. Pauza este binemeritată chiar dacă în general workaholicii spun că nu au nevoie și nu își doresc asta. Uneori îți poți pune ordine în gânduri și poți afla ce îți dorești cu adevărat sau ce te face fericit. Înoată mai adânc în mintea ta și vei găsi răspunsurile căutate de mult timp. O viață trăită încet este o binecuvântare după ce ani la rândul ai alergat după n-șpe mii de chesții și ai căzut lat de epuizare.
  2. Cititul este o activitate relaxantă, exact așa cum era în liceu când timpul avea răbdare cu tine. Totuși uneori, când grijile îți aglomerează mintea nu te poți “afunda” într-o carte indiferent de cât de bună este. Liniștește-te și apoi vei citi. Alteori citești și te liniștești. Dacă vrei să faci timpul să curgă mai încet citește. Ochii obosiți de calculator îți vor mulțumi.
  3. Solidaritatea este un lucru real care îți dă o stare de bine. A face bine este benefic unui om și nu toți o fac de dragul publicității. Când vezi în presă oameni mai săraci și mai chinuiți ca tine care te bați cu anxietatea și te crezi cel mai nenorocit om de pe pământ, parcă te ia recunoștința. Să vezi astfel de oameni și mai ales să îi poți ajuta din puținul tău îți dă o senzație de putere. Te simți avantajat de soartă și începi să fii recunoscător pentru ceea ce ai. Pentru o clipă sau o zi atingi o fericire de moment. Dacă știi să escaladezi de aici spre lucruri frumoase și să menții acea stare toate problemele tale vor dispărea ușor-ușor.
  4. Familia este cel mai important lucru, stâlpul vieții tale. Dacă până acum te tot gândeai ce idei diferite au ai tăi și cât nu îi mai suporți, doar gândul că ar putea să horcăie fără aer pe un pat de spital te bagă în sperieți. Pus în fața bolii și morții, îți dai seama că îi iubești chiar dacă vă certați des și nu aveți idei comune. Trăind cu ei în fiecare zi și observându-le obiceiurile, parcă începi să înțelegi mai bine treaba aia cu diferența de generație. Parcă înveți să adopți o atitudine mai pacifistă pentru că în fond trebuie să conviețuiți în aceeași locuință. Parcă înveți să te calmezi și să ai răbdare cu ei pentru că vârsta îi duce tot mai aproape de senilitate și demență chiar dacă susțin că nu au nimic. Înveți să apreciezi liniștea și pacea, un ritm mai calm al vieții, lucruri care te plictiseau la culme. Ai impresia că îmbătrânești, dar nu te mai deranjează.
  5. Dacă tot trebuie să muncim până la finalul vieții, am face bine să facem ce ne place. Fără bani nu se poate chiar dacă ai timp liber. Totul, dar absolut totul se plătește. Până și relațiile interumane se plătesc. Un cuvânt, o clipă de atenție pe care o ceri altuia trebuie răscumpărate atunci când el sau ea au nevoie de tine. Nimic nu e gratis. Nici măcar complimentele nu sunt. Ai grijă ce accepți pentru că la un moment dat va trebui să plătești. Iubirea se plătește cu lacrimi, fiecare zâmbet cu clipe de agonie în cadă, fiecare bucurie cu lacrimi pe pernă, fiecare vorbă cu o durere surdă care ți se mărește în piept. De aici încolo nimic nu va mai fi la fel și în fond… Ești fericită că ai mers mai departe. Doar nu o să murim din atâta lucru, nu?
  6. Optimismul este cea mai bună armă contra a aproape orice. Uneori poți fenta bolile doar pentru că nu crezi că se vor lega de tine. Ai grijă de corpul tău, mănâncă sănătos, fă sport, vorbește cu oamenii dragi, bucură-te de natură, fă ce îți place și nu îți pierde speranța. Mâine este încă o zi, o nouă șansă de a fi fericit și de a oferi clipe de fericire altora. Întreaga ta viață este o curba sinusoidală, ești când sus, când jos.
  7. Oamenii, energia lor, cuvintele lor, emoțiile lor sunt cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla. Oamenii cu care ai ce discuta, cărora le e dor de tine, care te caută și vor să te vadă, dar mai ales, să te asculte, ei sunt cel mai frumos dar. Petrece timp cu ei, ascultă-i, dă-le un sfat, faceți lucruri împreună și bucurați-vă de această călătorie scurtă pe acest tărâm minunat. Dincolo de moarte nu se știe ce ne așteaptă. Nu ezita să le spui ce ai în suflet și mai ales, învață să îți ceri scuze. Lasă orgoliul deoparte pentru că în prietenie, ca în dragoste, nu e loc de asta. Totul este permis.
  8. Investește în tine. Află ce temeri ai, ce țeluri ai, ce te face fericită și fă totul pentru a crea fericire în viața ta. Citește cărți de dezvoltare personală, vezi filme motivaționale, vorbește cu oameni specializați, cunoaște oameni noi, fii deschisă și crești în fiecare zi. Am învățat să ascult standup și podcast-uri în timp ce lucrez. Mă ajută să mă relaxez și am învățat să râd mai des. Am înțeles cine sunt și ce vreau. Scopul suprem al vieții este să obții cât mai multă fericire în această viață. Poate părea pueril, dar când pierzi oamenii pe care îi iubeai și nu este nicio cale să îi mai ai în viața ta, fericirea pare cu totul diferit. Fericirea pare cel mai înalt țel pe care îl poți avea. Ai grijă de tine și de cei dragi!
  9. Nu munci până la epuizare! Învață să iei pauze! Nu se termină lumea dacă nu trimiți acest proiect azi. Nu se termină lumea nici daca anulezi un proiect pentru că te simți rău. Nu te mai uita la bani, ci ai grijă de sănătatea ta. Dormi cât îți cere corpul și ai grijă de sănătatea ta mentală, mai ales dacă mintea îți este unealta de făcut bani. Burnout este un cuvânt pe care trebuie să îl documentezi și să înțelegi că nu este nevoie să fii reachable, de contactat tot timpul. Puțin și bun. Alege calitate în ceea ce privește proiectele la care lucrezi, dacă ești freelancer și pune calitatea pe primul loc. Relații, familie, timp, obiecte, servicii, alege calitatea și vei stoarce cât mai multa fericire de la viață.
  10. Nu ai trăit destul, frumos, suficient, autentic dacă nu ai călătorit măcar în țara ta. Urmăresc nomazi digitali și mi se pare cel mai frumos stil de viață, cel mai liber și cel mai mulțumitor. Aș vrea să călătoresc din nou odată ce ieșim din pandemie. Vreau să îmi iau câteva nopți de cazare în orașe precum Târgu Jiu, Brașov, Sibiu, Sighișoara, Oradea, Iași, Sighetu Marmației, Sfântul Gheorghe sau Piațra Neamț. Să ieșim cu bine din provocarea asta medicală și voi reveni la planurile mele. Pentru o introvertită să călătorească de una singură este cel mai intens educativ și deschizător de minte că nu pot zice altfel, lucru pe care l-am făcut pentru mine. M-a ajutat să am voce când vorbeam cu străinii, când ceream o indicație, să studiez mai bine oamenii și să ghicesc cine ar fi dispus să mă ajute, tot felul de lucruri interesante. Ai zice că în România nu este sigur pentru o fată sau femeie să călătorească singură, dar eu pot să spun contrariul. Atât timp cât nu atragi atenția asupra ta și ești politicoasă nimic rău nu ți se poate întâmpla.

Pandemia asta m-a făcut să apreciez mai mult lucrurile pe care le am și să mă apropii de oameni de pe întreg globul.

Am avut discuții mai mult decât interesante cu oameni din țara noastră, dar mai ales din locuri precum America, Filipine, India, Maroc, Spania, Norvegia sau Republica Moldova.

Parcă suntem solidari și uniți în fața unui pericol nevăzut și chiar ne pasă să supraviețuim cu toții indiferent dacă ne știm față în față sau nu.

Să ne citim cu bine!

Scris de

Oana Păuna

Din scris și pasiune apar rezultate. Content writer de 11 ani, social media manager de 4 ani, Oana susține antreprenorii/soloprenorii/freelancerii să își crească vizibilitatea în online prin conținut plin de emoție. Totul fără bătăi de cap și stres. Te invită la o discuție gratuită de cunoaștere.

1 Comment

  • Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *