Dacă vrei să scrii, citește!

Dacă vrei să trăiești din scris, citește cât de mult poți! Nu te speria de cărțile vechi sau de cele de peste 400 pagini. Fiecare are o poveste și îți va da o mică sau mai mare lecție de viață.

Dacă îți plăceau compunerile când erai mică și vrei să scrii ca să trăiești din asta, citește! Citește tot ce prinzi, fără discernământ în a alege! Nu face discriminări de niciun fel! Ia cărțile bunicii din pod și ale mamei din bibliotecă și citește tot!

Dezvoltare personală prin lectură

Nu te gândi ca în cărțile pline de praf sau roase de șoareci pe la colțuri nu se află comori. S-ar putea ca unele dintre cele mai impresionante lecturi să le ai tocmai din cele mai urâte cărți.

Nu subestima o carte după copertă, așa cum nu ar trebui să judeci oamenii la prima vedere. Am primit atât de multe dezamăgiri pe această parte încât am decis să nu mai fac asta niciodată.

Am întâlnit oameni care nu mi-au plăcut de la distanță, iar când m-am apropiat erau cei mai dulci, altruiști și modești oameni. Cărțile cele mai grele, dificile și cu coperți ciudate mi-au oferit cele mai bune lecturi.

Am citit „Crimă și pedeapsă” în coperțile unei cărți vechi care se dezintegra la fiecare pagină dată mai departe.

Încă nu pot uita cât m-a impresionat acea carte, cât de adânc m-a băgat în psihicul unui om care la prima vedere ar fi criminal.

Am citit două cărți de la un autor român care mi-au dat ideea că aș putea trăi din scris, dar nu aveam idee de unde să încep.

Tot ce știam despre trăitul din scris se reducea la autori, editori de cărți și redactori la revistă. Nu mă încadram la niciuna din aceste categorii și nu crede că nu am trimis CV-ul la reviste din mediul online.

Deși am citit povești de succes, mie nimeni nu mi-a răspuns să-mi dea o șansă.

Am început să mă documentez și să citesc despre cum poți trăi din scris. Am găsit că există mai multe meserii care au drept responsabilități scrisul și pe care le poți căuta online.

Așadar, meseriile cu și despre scris sunt următoarele:

  1. redactor
  2. editor
  3. scriitor
  4. recenzor de carte
  5. corector/proofreader
  6. content writer
  7. copywriter
  8. jurnalist/ziarist
  9. traducător – se îndepărtează puțin
  10. asistent SEO – se îndepărtează puțin

Omul care scrie

În general, ești omul cu textele. Că scrii despre pisici, politică, filme, cărți sau evenimente, trebuie să oferi informații utilă, corectă și completă oamenilor care te vor citi.

Tot ce citești îți rămâne undeva adânc în minte și când te vei apuca efectiv de scris ideile îți vor veni automat. La început va trebui să te documentezi puțin înainte, dar la un moment dat vei scrie din minte și fără să ai nevoie de ajutor de la alți redactori din online.

Cărțile îți vor forma un fel de scriitură aparte, îngrijită, corectă din punct de vedere gramatical, cu o politețe a altor vremuri. Pe de altă parte, resursele online te vor ajuta să te exprimi ușor, modern, clar, pe înțelesul tuturor, simplu și eficient.

Vrei să scrii?

Dacă ești convinsă că vrei să trăiești din pasiunea ta pentru „compunerile” din copilărie, ia și citește aceste cărți pentru început. Eu le-am citit și m-au ajutat enorm.

Poate la început nu o să îți fie clar cum o să ajungi să trăiești din scris, dar în timp totul va deveni ușor.

Dacă o să ai răbdare și entuziasm, citește diverse articole despre freelance și începi să depui efort pentru o viitoare carieră. Mai multe detalii despre cum faci primii pași în asta într-un articol viitor.

Rămânem conectați
Ultimele Articole