Anxietate generalizată: 5 probleme care vin de obicei la pachet

Anxietatea generalizată ne aduce într-o cușcă din care pare imposibil să ieșim.

Viața cotidiană ne pune la încercare în fiecare zi. Provocări mai mari sau mai mici, situații dificile pe care suntem nevoiți să le înfruntăm, conflicte pe care trebuie să le gestionăm, toate ne pot provoca stări de neliniște, tensiune, stres și neliniște.
Problema adevărată apare atunci când aceste stări sunt constante și orice moment care e dincolo de „normalitate” îți cauzează o îngrijorare fără motiv și te simți copleșit de situație. Acesta este modul în care se manifestă anxietatea generalizată. Chiar dacă un procent mai mic de populație suferă de această boală, poate fi o situație îngrijorătoare.

Anxietatea generalizată ne aduce atâtea limitări în fiecare zi încât pare că ne trăim viața în interiorul unei cuști. O cușcă pe care singuri ne-am creat-o și din care nu avem scăpare. Totuși, există speranță chiar și pentru cele mai grave sau complexe cazuri.

Descoperă simptomele asociate acestei afecțiuni!

Apariție

Anxietatea generală debutează, de obicei, timpuriu, în adolescență sau la începutul vârstei adulte. Acestor persoane le este mult mai greu să se adapteze în medii noi, precum și să-și îndeplinească sarcinile de lucru. Pe lângă aceasta, anxietatea generalizată afectează viața cotidiană, deoarece se manifestă atât prin simptome psihologice și comportamentale, precum și prin simptome fizice.

În categoria simptomelor psihologice intră îngrijorare cronică legată de evenimente care sunt puțin probabile să apar, incapacitatea de a se relaxa; simptomele comportamentale se referă la dificultăți de concentrare, iritabilitate, amânare; simptomele fizice includ amețeală, gură uscată, transpirație excesivă, dureri de cap, urinat frecvent, bătăi neregulate ale inimii, dureri musculare etc.

O altă problemă a anxietății generalizate este că aceasta, la rândul ei, cauzează alte probleme majore. Printre acestea se numără:

Depresia

Din cauza faptului că orice se întâmplă în viața cotidiană este un motiv de îngrijorare și neliniște, situație care duce la tulburări psihologice și afecțiuni fizice, persoana care suferă de anxietate generalizată își poate privi viața ca pe un eșec. Observându-i pe cei din jur care nu sunt la fel de afectați, dar fără a conștientiza că problema este în modul ei de percepere a evenimentelor, își poate acutiza starea de tensiune și neliniște.

Abuzul de alcool sau droguri

Fiind zi de zi într-o stare de neliniște, consumul de alcool sau droguri ar putea fi o metodă de relaxare, o modalitate prin care persoana uită de probleme și îngrijorări. Abuzul de aceste substanțe poate cauza, pe termen lung, consecințe grave asupra organismului și nicidecum nu este o rezolvare pentru anxietatea generalizată.

Simptome somatice

Persoanele care suferă de anxietate generalizată, de obicei, nu conștientizează acest lucru, iar atunci când solicită ajutor, problemele pe care le nominalizează sunt diaree, palpitații, dispnee, dureri abdominale, dureri de cap sau dureri în piept. Pacienții prezintă diverse grade de severitate ale acestor simptome somatice, acestea fiind corelate și cu gravitatea anxietății.

Insomnie

Perturbarea somnului este o consecință a îngrijorărilor excesive pe care le trăiește o persoană. Creierul fiind concentrat întreaga zi la eventualele scenarii și probleme, această situație persistă și în timpul nopții.

Oboseală accentuată și continuă

O persoană care suferă de anxietate generalizată își consumă energia încercând să găsească răspunsuri la întrebările care îi cauzează îngrijorări, cum ar fi: „Dar dacă se întâmpla …asta?” sau „Și dacă se întâmplă și … asta?”. De asemenea, din cauza situațiilor care sunt percepute zilnic ca fiind probleme, persoana ajunge la o oboseală psihică, dar și fizică.

Rămânem conectați
Ultimele Articole