Marea majoritate a oamenilor au emoții atunci când discută cu persoane necunoscute, trebuie să vorbească în fața unui auditoriu sau merg la o întâlnire cu persoane noi. Totuși, pentru cei care suferă de anxietate socială, orice interacțiune din viața de zi cu zi este o provocare și o sursă de îngrijorare și stres. 

Anxietatea socială poate afecta viața cotidiană a unei persoane care poate recurge chiar la a se izola în casă pentru a evita interacțiunile. Pentru cei care suferă de această tulburare, momentele petrecute cu sine sunt singurele momente în care se simte bine. Dacă este nevoie să iasă din casă, lucrurile devin cel puțin spus, complicate.

Anxietatea socială este o afecțiune foarte des întâlnită în SUA unde foarte mulți oameni nu pot ieși din casă și trăiesc în permanență cu teama că vor rămâne fără pastile. Atacurile de panică, anxietatea în general sunt realități crude ale acestor oameni, iar în Rpmânia lucrurile se îndreaptă spre același scenariu.

În rândurile următoare vom vorbi despre:

Simptome

Simptomele anxietății sociale sunt atât comportamentale, cât și emoționale:

  • teama de situațiile în care s-ar putea să fii judecat;
  • îngrijorarea de a nu fi umilit sau de a nu fi luat în derâdere de alte persoane;
  • îngrijorarea de a nu fi jignit și a nu jigni pe alții;
  • situațiile sociale provoacă aproape mereu frică și anxietate;
  •  frica de a interacționa cu străinii;
  • evitarea situațiilor în care poți fi în centrul atenției;

Simptome fizice

  • bătăi rapide ale inimii;
  • stare de greață;
  • probleme de respirație;
  • confuzie;
  • diaree;
  • amețeli etc.

Anxietatea socială poate avea consecințe grave asupra celor care evită să rezolve, împreună cu un specialist, problema și nu acceptă că suferă de această tulburare. Conștientizarea și acceptarea sunt cele mai grele părți atunci când vine vorba despre o problemă de sănătate. Totuși, în cazul anxietății sociale vorbim atât despre probleme psihologice, cât și fizice, care pe termen lung pot degenera în situații grave.

O astfel de boală îl împiedică pe individ să aibă o viață socială sau măcar o viață normală. Nu poate să întâlnească oameni noi, iar de cele mai multe ori este prea speriat/panicat pentru a avea un job. A fi înconjurat de oameni îl sperie până aproape de un atac de cord.

Lucruri normale pentru ceilalți, cum ar fi să iasă la o cafea cu o/un prieten/ă, a merge la un interviu, a călători cu metroul sau cu trenul, a sta la o coadă undeva, pentru el/ea sunt un coșmar. Anxietatea de acest gen îi afectează viața atât de mult încât va găsi cele mai năstrușnice opțiuni pentru a-și trăi viața fără prea mare contact cu exteriorul adică, alți oameni.

Livrările acasă de mâncare, pantofi, haine, alte obiecte utile vor fi obișnuință, iar legarea de noi prietenii sau accesarea unor oportunități vor fi lucruri îndepărtate destinate DOAR altor oameni. De cele mai multe ori, victimizarea vine la pachet și nu ajută deloc. Stima de sine scăzută îi va repeta în continuu în minte că este slab, bolnav, neputincios etc și nu îi va da voie să încerce lucruri noi.

Simptome psihologice

Printre acestea se numără:

  • Stima de sine scăzută;
  • Hipersensibilitate la critică;
  • Abilități sociale slabe;
  • Izolarea și relațiile sociale dificile;
  • Abuzul de diferite substanțe, cum ar fi consumul excesiv de alcool;
  • Scăderea șanselor și oportunităților de a obține locuri de muncă mai bune;
  • Depresie;
  • Sinuciderea sau tentativa de suicid.

Foarte multe persoane au suferit de această afecțiune după pandemia de COVID-19. Trăind doi ani într-un mediu în care a fost încurajată izolarea socială, interacțiunile au ieșit din normalitate și a fost nevoie de o readaptare pentru a putea crea iarăși relații cu persoane străine. Totuși, pentru unii, izolarea și inhibarea au continuat să fie o opțiune mai bună decât comunicarea și alte persoane. Astfel, victimele anxietății sociale au devenit tot mai numeroase.

Există vindecare

Vestea bună este că această tulburare poate fi tratată. Chiar dacă multe persoane evită să apeleze la un specialist, este recomandat ca tratamentul să înceapă înainte ca situația să ajungă într-un punct în care cu greu mai poate fi rezolvată. Astfel, specialiștii recomandă psihoterapia încă din prima perioadă în care simțiți anumite simptome ale anxietății sociale.

Un specialist poate ajuta o persoană care suferă de anxietate socială să treacă peste cauzele care stau la baza acestei tulburări. Esența ședințelor cu un terapeut este recunoașterea și schimbarea gândurilor negative despre sine și focalizarea pe creșterea încrederii în sine. În cazuri specifice, terapeutul pate prescrie și un tratament medicamentos.

Creșterea stimei de sine, încrederii în forțele proprii sunt primele cărămizi care stau la temelia unei case grandioase, adică o viață împlinită, cu viață socială, un job, un hobby și multe altele. Ceea ce am încercat eu, după ce pandemia mi-a adus stări de panică la metrou sau în autobuz, unde mă simțeam sufocată, este expunerea treptată.

Expunerea treptată la stimuli

Când pandemia s-a terminat, mersul la metrou mă făcuse să simt că voi fi călcată în picioare de hoardele de oameni. Așa mi se părea. Că o să cad pe jos și o să fiu strivită. Cum îi vedeam că se îmbulzesc la metrou, spre scările rulante, mă lua o panică de nu pot descrie.

Așa am căutat pe internet diverse opțiuni de a scăpa de această frică inexplicabilă și prostească, în fond. Expunerea treptată mi s-a părut cea mai bună opțiune. Pentru a scăpa de o frică, pentru a nu o mai simți, va trebui să o înfrunți. Altă cale nu există.

Pentru că fiecare experiență îți aduce panică, te expui treptat acelei frici, te îmbărbătezi singură, îți ridici stima de sine dinainte să încerci și totul devine din ce în ce mai ușor. E amuzant și interesant în același timp că avem un creier atât de performant că ne ajută să ne obișnuim cu orice.

O povestioară scurtă prezentă în multe cărți de business și dezvoltare personală este cea a broaștei puse în oala cu apă pe foc. Dacă o pui în apa rece și îi crești temperatura constant, încet, broasca se acomodează și nu își dă seama că este fiartă de vie. Așa e și cu oamenii. Poți să te acomodezi cu absolut orice atât timp cât ești luat încet și nu te oprești din a face acel lucru.

Tu cum ai trecut sau încerci să treci peste anxietatea socială?

Lasă-mi în comentarii ideile/experiențele tale.

1 Comment

  • […] Persoanele care suferă de anxietate generalizată, de obicei, nu conștientizează acest lucru, iar atunci când solicită ajutor, problemele pe care le nominalizează sunt diaree, palpitații, dispnee, dureri abdominale, dureri de cap sau dureri în piept. Pacienții prezintă diverse grade de severitate ale acestor simptome somatice, acestea fiind corelate și cu gravitatea anxietății. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *