anxietate

Fiecare persoană are în viață atât momente fericite, cât și unele mai puțin fericite. De obicei, atunci când trecem printr-o perioadă dificilă experimentăm diverse emoții și ne creăm scenarii dintre cele mai rele. Alteori, deși situația în realitate nu este atât de gravă, una dintre emoțiile primare – frica, ne provoacă stări de neliniște, panică și neîncredere. Atunci apare anxietatea, acea stare de teamă nemotivată, neliniște și nesiguranță prin care anticipăm un pericol închipuit.

Anxietatea poate fi cauzată de mai mulți factori, unii pot fi de ordin general, care nu au neapărat o legătură cu ceea ce se întâmplă la momentul actual, precum și unii specifici, având la bază momente concrete care se întâmplă și care pot fi declanșator al anxietății. Pentru fiecare persoană care a experimentat anxietatea, cauzele sunt din cele mai diverse. Pentru unii chiar și o discuție contradictorie cu o persoană dragă poate fi o cauză a anxietății, pentru alții, cauza poate fi o problemă de sănătate sau un eveniment grav în familie.

Cauzele anxietății

În general, cauza principală a anxietății, deși poate fi identificată în anumiți factori declanșatori, este gestionarea emoțiilor. O persoană „sănătoasă” emoțional nu va fi atât de ușor influențată de ceea ce se întâmplă în jur și va putea să controleze acea teamă care apare în situații de stres. Pe de altă parte, o persoană foarte emotivă și care nu-și poate gestiona emoțiile, va fi extrem de ușor influențată de orice situație care îl scoate din zona de confort. Există și situații în care anxietatea apare drept consecință a unor probleme de sănătate sau e schimbări majore în organism.

Analizând cazurile generale de anxietate, specialiștii au identificat patru mari categorii de factori declanșatori ai acestei boli care încadrează, în linii mari, cauzele cele mai cunoscute:

Factori generali

Această categorie are legătură cu istoricul familiar. Genetic, copiii din familii cu antecedente anxioase sunt mai predispuși să dezvolte astfel de tulburări la maturitate. Venind dintr-un mediu în care nu a fost cultivată o educație emoțională, ajuns într-o situație de stres, aceste persoane nu-și pot gestiona emoțiile.

Factori de mediu

În această categorie, specialiștii includ diverse evenimente majore sau procese care durează o perioadă lungă de timp și care pot deveni o problemă. Cum ar fi:

-evenimente din copilărie (abuz, neglijență, conflicte în familie etc.);

-probleme grave de sănătate;

-pierderea unei persoane dragi;

-un mediu de lucru stresant;

-un mediu familiar stresant, dominat de conflicte și neînțelegeri.

Factori specifici

Pentru unele persoane, orice întâmplare poate deveni o cauză a anxietății. Este vorba, în special, despre persoanele care nu-și pot gestiona emoțiile și astfel devin pradă rapidă a stării de anxietate. Această tipologie de indivizi au tendința de a generaliza frica, de a se îngrijora frecvent pentru orice lucru minor și de a-și crea cele mai rele scenarii care alimentează această stare.

Factori de menținere

Specialiștii vorbesc în acest caz despre anumite disfuncționalități, cum ar fi atitudinile ambivalente, bias-urile cognitive si erorile de gândire și de logică.

Gestionarea emoțiilor este punctul cheie pentru a reuși să lupți cu stările de anxietate. Deși uneori sunt inevitabile, cheia este în modul în care poți să combați această frică, uneori nejustificată, care poate avea efecte pe termen lung asupra ta, precum și a relației cu cei din jur.

1 Comment

  • […] Conștientizarea și acceptarea sunt cele mai grele părți atunci când vine vorba despre o problemă de sănătate. Totuși, în cazul anxietății sociale vorbim atât despre probleme psihologice, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *