Anxietate? 3 gânduri negative de care trebuie să scapi

Avem cu toții zile grele. Uneori ne trezim dimineața și nu ne dorim să ne dăm jos din pat. Alteori ne întristăm brusc, ne vine să plângem fără motiv. Atacurile de panică și anxietatea sunt mai comune decât ai crede. Chiar și cele mai sigure pe sine persoane au momente de tristețe, îndoială sau chiar atacuri de panică. Este boala secolului nostru și riscă să ajungă cauza celor mai multe sinucideri în următorii 50 ani. Studiile deja vorbesc despre asta.

Anxietate: cum îți oprești gândurile negative

Anxietatea vine la pachet cu gânduri care te atacă în loc să te ajute. La cel mai mic semn de slăbiciune, anxietatea îți dă palme și te pune la pământ. Ce te faci atunci? Te lași doborât în fiecare zi sau decizi să lupți? Eu am decis să lupt cu gândurile negative de fiecare dată când apar. Uite ce gânduri nedorite aveam de obicei și cu ce mă lupt:

Nu ești destul de bună aka Sindromul impostorului

De multe ori, mai ales dacă lucrezi pe cont propriu, ai tendința de a te critica fără motiv. Nu tot ce se întâmplă în viața ta este din vina ta. Dacă un client nu vrea să îți ofere o anumită sumă de bani pentru un anumit proiect, nu neapărat te refuză pentru că ai avea TU o problemă sau munca ta nu ar avea calitatea dorită.

Te-ai gândit că acei oameni pot să caute cel mai mic preț de pe piață? Căutători de chilipiruri sunt pe toate drumurile și îi întâlnim tot timpul, nu au legătură cu activitatea ta.

Dacă primești un feedback negativ care pare că te pune la pământ, nu te pune pe podea și să începi să plângi. Nu ajută cu nimic și nu merită să îți consumi energia astfel. Cel mai bine este să stai calm și să te întrebi cum poți transforma acel feedback negativ într-unul pozitiv. Întreabă-te cum poți să faci fericit acel client în timp ce îți dezvolți serviciile, personalitatea, ce vrei tu.

Totul se află în schimbare. Folosește acest moment pentru a te schimba spre mai bine. Dezvoltă ceea ce știi, cum acționezi și mai ales cum reacționezi la critici. Dacă nu suporți să auzi cuvinte negative, poate ar trebui să cauți în trecutul tău, se poate să ai traume legate de critici primite în copilărie. De obicei părinții sunt cei care lasă urme pe suflet copiilor deși intenția lor nu a fost aceasta.

Ce faci când nu te simți destul de bun pentru a încerca lucruri noi? 

Scrii pe o hârtie toate realizările tale, celebrezi fiecare mic succes, te pregătești pentru fiecare provocare importantă din viața ta, repeți până devii excelent, împarți sarcinile mari și complexe în sarcini mici și ușoare pentru a avea un sentiment de satisfacție constant.

Nu meriți nimic bun

Ideea asta vine undeva din adâncuri. Undeva în copilărie ți s-a spus că nu meriți lucruri bune și de atunci ai tot mers prin viață cu acest sac în spate. Tot ceea ce îți spui negativ are de regulă rădăcini mai profunde decât par la prima vedere.

Când îți vine acest gând în minte, contracarează cu următoarea întrebare: sunt un om atât de rău să nu merit nimic bun? Sunt un criminal/pedofil să mă considere o întreagă planetă drept o persoană rea? Dacă răspunsul este NU înseamnă că MERIȚI lucruri bune.

Ne-am născut la fel: goi, fără prieteni, fără cunoștințe sau aptitudini, eram Nimeni până am crescut. În fiecare zi am crescut și am învățat lucruri noi. Cu ce ești tu diferit de ceilalți în mod negativ? De ce te focusezi pe partea negativă a lucrurilor? De ce te uiți cu lupa la eșecuri și greșeli fără să te uiți cu aceeași lupă la fiecare succes, împlinire, bucurie, etc?

Învață să te feliciți, să zâmbești, să fii mulțumit/ă de fiecare mic succes, fiecare realizare. Copilul din tine are nevoie de încurajare la fiecare pas. Acordă-i-o!

NU o să fac x lucru niciodată/Nu o să reușesc

Dacă tu îți repeți destul de des că nu o să ai un lucru, nici nu o să se întâmple. Nu vine nimeni să-ți arate opusul. Oamenii nu vin să te ajute din milă pentru că majorității oamenilor nu le pasă de drama ta personală, nici de crizele tale de personalitate.

Creierul tău nu face diferența între atunci când speri, te temi sau acționezi. De aceea, dacă spui că nu o să faci acel lucru niciodată, el face fix acest lucru: te ține departe de acel lucru. Nu o să am niciodată bani suficienți – nu o să ai niciodată un job destul de bine plătit pentru a renunța la acest gând.

În plus, de unde știi TU sigur că nu o să se întâmple x lucru? Ai puterea de a prevedea viitorul, darul clarviziunii? De ce faci afirmații eronate despre viața ta? Ți-ar plăcea ca oamenii să afirme lucru greșite despre tine? Dacă ai răspuns cu NU tu de ce o faci? De ce te denigrezi fără să cunoști viitorul?

Oprește fiecare gând și înlocuiește-l cu ceva mai aproape de realitate.

Nu o să am/fac niciodată –> nu am făcut încă, dar lucrez la asta. Evoluez în fiecare zi pentru a atinge x lucru.

Nu sunt destul de bună –> Azi nu sunt unde mi-aș dori, dar mă dezvolt permanent pentru ca unul dintre atâtea „mâine” care mi-au fost date să pot afirma că am ajuns acolo.

Nu merit –> Ești Dumnezeu, Allah sau Buddha? De unde știi tu ce meriți și ce nu? Nu mai lăsa partea ta negativă să câștige. Spune-i așa: după faptă și răsplată. O să fiu bun/ă, o să fac bine și o să primesc bine. Primesc ceea ce ofer, karma lucrează pentru fiecare dintre noi.

Despre blândețe

Învață să fii mai blând cu tine. În fiecare dintre noi se află un copil de 5 ani care este gata să izbucnească în plâns dacă ne răstim la el sau îi vorbim urât. De ce ți-ai face copilul interior să plângă?

Vorbește-ți ție însuți ca și cum ai fi un copil. Când copilul se sperie spune-i că o să fie bine, să nu mai plângă, ești acolo pentru el. Ia-l în brațe și du-l de mână la leagăne, topogane sau oriunde și-ar dori. Arată-i lumea de mâna ta. Ai grijă de tine din interior spre exterior.

Anxietatea e o himeră creată de gândurile tale. Cu cât ești mai calm, mai liniștit și îți vorbești mai frumos, mai optimist cu atât o vei alunga mai repede.

Rămânem conectați
Ultimele Articole