Provocările vieții de soloprenor

Viața de soloprenor nu e una roz. Există și multe temeri. Despre provocări și părți nasoale, am scris aici!

Câte s-ar fi schimbat în 2016 dacă aș fi înțeles atunci că drumul spre mai mulți bani trece prin traumele, durerile personale și o tonă de dezvoltare personală?

Când am început să fac freelancing nu m-am gândit vreodată că voi deveni antreprenor. De fapt, nici nu visam la așa ceva cu lipsa mea imensă de încredere în sine. Doar speram să mă pot întreține mult timp din asta.

Anii au trecut și am cochetat cu mai multe joburi fulltime în care nu mă simțeam prea bine, dar din care am învățat câte ceva ce mi-a fost util.

Poate că astăzi aș fi fost la cu totul alt nivel dacă m-aș fi oprit puțin din a munci cu cârca, vorba aia, și aș fi început să mă dezvolt pe mine ca pe un obiectiv principal. Se fac 9 ani.

9 ani de când viața mea s-a schimbat și atunci când mă gândesc la asta inevitabil îmi apare în minte fața, uneori numele celui care mi-a deschis ușa și m-a încurajat să intru pe ea.

Nici nu știam ce mă așteaptă, dar în acea lipsă totală de încredere în sine am avut un moment de încredere în forțele proprii, mânată de la spate de el, un moment care mi-a schimbat viața.

Am fost întrebată zilele trecute dacă este nevoie de curaj să începi să faci freelancing. Am zâmbit. Nu este nevoie de curaj să începi. Te arunci cu capul înainte din curiozitate, doar să vezi ce iese, dar ai nevoie de o tonă de curaj, răbdare. Ai nevoie de încredere în sine să nu renunți când simți că nu mai poți.

Ai nevoie de curaj să te reinventezi și să-ți spui ție însuți că asta vrei să faci, nu o să te oprești indiferent dacă lumea ia foc. Mergi înainte pentru că înapoi nu ai unde, toate podurile au ars.

Doar tu știi că, de fapt, în mijlocul nopții, tu le-ai dat foc să fii nevoit să mergi doar înainte. Alegeri peste alegeri. Doar tu știi ce vrei și unde vrei să ajungi.

De la freelancer ajungi la solopreneur și uneori e dificil. Ai momente grele pentru care treci uneori mai greu, alteori mai ușor. Hai să vorbim despre provocările vieții de solopreneur! Poate se regăsesc și alții în ideile mele.

3 provocări ale vieții de soloprenor

În primul rând, soloprenor înseamnă că tu ești și calul și căruța. Tu dai cu biciul, tu tragi. Tu le faci pe toate de la facturi, contracte, la customer service, emailuri și modificări. Este un rol pe care ți l-ai asumat când ai ales să lucrezi pentru tine, adică pentru alții, dar să nu te simți inferioară ca la un job tradițional. E o schimbare de paradigmă când devii freelancer + antreprenor.

Te simți puternică de parcă o să schimbi lumea cu propriile degete tastând rapid și cu entuziasm. Aici provocarea este responsabilitatea imensă și acele momente de staff meeting când vorbești signură prin casă. E ok, nu ești nebună!

Apoi, vorbim despre solitudinea, ori o doză de singurătate este necesară pentru a putea crea, a-ți auzi ideile în liniște, dar prea multă… Strică. Orice e exces strică. Ai nevoie de contact social, o atingere umană, o discuție, o polemică, un zâmbet.

Oricât de antisociali ne-am da, tot avem nevoie de cineva să ne asculte, să ne provoace, să ne pună întrebări, să ne povestească din viața lor, să ne ofere idei sau, pur și simplu, să ne ia gândurile de la ale noastre. Avem nevoie de oameni chiar dacă lucrăm bine singuri!

Mai mult, uneori inspirația seacă și devenim demotivați. Am vrea să zacem în pat toată ziua și să nu deschidem laptopul. Taskurile ne strigă pe nume, vasele din chiuvetă așteaptă și ele o baie caldă, nu avem mâncare pentru diseară, banii fug de noi, iar noi visăm la vacanțe lungi departe de agitația urbană.

Atunci trebuie să ne dăm două palme, să ne ridicăm din pat și să ne luăm la întrebări ca în armată: vrei bani? Vrei rochița aia șmecheră de la x magazin? Ai văzut că frigiderul e gol? Cine vrei să facă de mâncare în timp de deadline-urile se apropie?

Ridică-te din pat, schimbă-ți hainele cu ceva mai serios, pune un machiaj pentru o stare de bine, aprinde o lumânare parfumată, fă-ți o cafea și amintește-ți că AZI nu ai voie să zaci. Azi ești soloprenor și îți place la nebunie!

Uneori ai nevoie de puțină fermitate pentru a scutura puțin copilul plângăcios din tine. Vrei să redevii adultul responsabil care le face pe toate fără să se plângă și care se simte puternic. Nu zic că nu avem niciodată zile de stat în pat și dormit sau de lenevit la seriale, dar… În general, angajamentele luate vor fi respectate pentru că avem nevoie de continuitate. Vrem constanță și cum să ne creștem brandul personal fără clienți mulțumiți?

Despre setarea limitelor, barierelor, termenilor și condițiilor vom discuta data viitoare!

Până atunci, o zi cu spor și zâmbete!

Rămânem conectați
Ultimele Articole