Da, am aproape 28 ani, stau la tara, lucrez de acasa, scriu pentru ca ador asta si… am simptome anxietate.

Nu imi mai este rusine sa spun asta pentru ca in acest an am invins anxietatea si trebuie sa spun si altora cum am facut. Asa simt eu ca e bine.

Mai intai ar trebui sa lamurim ce inseamna anxietatea. Nu am studii medicale, dar voi scrie cum am inteles-o si simtit-o eu in ultimii ani.

Ce inseamna anxietatea

Anxietatea inseamna sa te panichezi foarte repede, sa nu ai incredere in tine cand vine vorba sa intalnesti oameni noi sau sa te afli in situatii noi si sa ai tot felul de simptome anxietate: ameteala, slabiciune in maini si picioare, pocnituri in urechi, stari de greata, gol in stomac, maini tremurande, un nod in gat sau in capul pieptului, etc.

La fiecare om se manifesta diferit.

Este o boala a mintii care se somatizeaza in corp, adica ai ganduri negative care iti provoaca tot felul de senzatii in corp.

Cunosc pe cineva care se temea atat de mult de profa de fizica din liceu incat cu o zi inainte incepea sa aiba diaree si abia se putea duce la scoala.

L-au dus parintii la tot felul de medici si niciunul nu il putea ajuta.

Pana la urma la un psiholog au descoperit cauza acelei nedorite de nimeni simptome anxietate.

Important este sa intelegi ca anumite ganduri care vin de la traume din copilarie iti pot provoca senzatii si dureri in corp pe care nu le aveai si din punct de vedere medical nu au nicio radacina.

Unii le numesc “boli inchipuite” si daca stai sa o iei logic, chiar asta sunt.

Cel mai des traumele din copilarie duc la anumite complexe, idei pe care le pastrezi in timpul copilariei si de cele mai multe ori si la maturitate.

Complex de inferioritate care se manifesta asa:

Nu sunt destul de bun. Altii sunt mai buni decat mine. Nu are rost sa incerc. Nici nu voi reusi, de ce sa mai depun efort? Mai bine plec acum acasa + tot felul de astfel de ganduri nocive.

Din cauza lor vei pierde multe oportunitati in viata inclusiv sansa de a avea un job mai bun, un partener iubitor, o familie sau o cariera.

Complex de superioritate care se manifesta asa:

Sunt cel mai bun. Cel mai tare! Toti ceilalti sunt prosti! Nu se ridica nimeni la rangul, valoarea, experienta mea! + aceste ganduri te vor face sa ii jignesti, ofensezi destul de des pe ceilalti, fapt ce intr-un final te va face sa ramai singur.

Oamenii nu vor mai suporta si vor pleca de langa un om atat de nociv ca tine care le face rau din punct de vedere emotional.

Complex de victima care se manifesta asa:

Sunt cel mai amarat, sarac, prost, ghinionist, prost. Nimic bun nu mi se poate intampla. Nu pot face nimic fara ajutor. Nici nu mai incerc. Trebuie sa gasesc un om sa ma ajute sa ma ridic + tot felul de ganduri asemenea.

Din cauza acestor ganduri si a faptului ca te desconsideri constant, nu ai incredere in sine si curaj, dar mai ales pentru ca nu te ajuti singur/a vei pierde multe ocazii si te vei complace in multe situatii neplacute.

Uita-te la femeile abuzate fizic si emotional de soti. Ele nici nu se gandesc sa fuga in lume, sa ceara ajutor, sa se desparta.

Eu zic ca sunt atat de fricoase incat ajung sa isi iubeasca lantul chiar daca acesta le poate aduce moartea si le poate lasa copiii singuri cu un agresor.

Avand aceste complexe vei manifesta tot felul de stari diferite care te vor speria si din cauza carora te vei intoarce din drumul spre visele tale.

Vei renunta de n ori pentru ca iti este frica si pentru ca te temi cel mai mult sa nu te faci de ras.

Anxietate socială

De cele mai multe ori persoanele cu anxietate se tem sa cunoasca oameni noi, sa mearga in locuri noi sau sa aiba un job nou. Pot ajunge sa fie si deprimati, aproape de suicid sau incapabili sa iasa din casa.

Vezi in America tot felul de oameni care se tem de alti oameni. Nu sunt ciudati, doar au nevoie de ajutor.

In fond, fiecare dintre noi avem anumite temeri legate de lucruri noi, se numeste rezistenta la schimbare, dar pentru o viata mai buna trebuie sa inveti sa iti controlezi “demonii interiori” cum ii numesc eu.

In opinia mea, iadul exista in noi. Nu exista loc mai rau decat acela unde vocile din cap iti spun ca nu esti de ajuns, ca nu meriti mai mult, ca esti prost/neindemanatic/impiedicat/balbait/urat, etc si te bat peste vointa pana nu mai vrei sa faci nimic.

Documentare

Momentul cand incepi sa te documentezi despre starile pe care le ai, de unde vin si cum le poti contracara, acesta este momentul care iti va schimba viata pentru totdeauna. Desi nu vrei asta, sa ceri ajutor nu e o rusine. Ar trebui sa intelegi asta pana nu este prea tarziu. De cele mai multe ori oamenii anxiosi nu vor ca altii sa stie prin ce trec pentru a nu “se face de ras”. Le e teama de judecata altora mai mult decat de moarte.

Am inceput sa vorbesc cu o studenta la psihologie, apoi un coach, un trainer si am aflat lucruri noi despre mine. Am inteles ce fel de idei si complexe am, ce ma tine pe loc si le-am pus pe hartie. Am scris ca vreau sa lucrez la ele si am reuzit sa le dizolv una cate una fara sa imi dau seama.

Uite cateva idei:

  1. Aromaterapie – nu, nu e o gluma. Daca iti plac mirosurile florale sau orice alt parfum, foloseste-te de puterea sa. Cand ma lua un atac de panica respiram ulei esential de lamaie si ma relaxa. Adu in casa ta mirosurile favorite si foloseste-te de ele pentru a te relaxa. In font atacul de panica este doar incordarea corpului tau de a te proteja impotriva gandurilor tale, eu asa il percep. Daca te relaxezi toate simptomele vor disparea.
  2. Discuta cu oamenii care stiu ce vorbesc – un psiholog, psihoterapeut, coach, etc te poate ajuta enorm. Nu trebuie sa mergi la el in fiecare saptamana pentru ani lungi, dar macar cateva sedinte iti vor da un punct de pornire. Daca ai oameni pozitivi in viata ta care te linistesc de fiecare data vorbeste cu ei, intalneste-te cu ei la o cafea si discuta despre ce vrei sa faci.
  3. Lectura face bine – daca iti placea candva sa citesti, revin-o la asta si fa-ti un obicei. Te va relaxa si vei intra in lumi noi unde vei uita de propriile probleme. Vei putea gasi alte moduri de gandire, povesti poate chiar similare cu a ta, vei avea resurse pe care le poti folosi in propria salvare.
  4. Nu mai alerga dupa 2 iepuri in acelasi timp – invata sa minimizezi eforturile tale. S-ar putea sa fii anxioasa pentru ca pui multa presiune pe tine sa obtii, sa faci, sa realizezi multe lucruri pe multe domenii. De ce sa fii mediocra pe n domenii cand poti fi o stea pe unul singur? Vorba asta mi-a fost spusa de un client englez care m-a invatat multe. Imi doream sa fac n lucruri si nici nu dormeam bine noaptea gandindu-ma ce ratata sunt ca nu reusesc sa le fac.
  5. Baile lungi si dese, sursa marilor succese – cu sare de mare sau nu, cu sau fara spuma, baile fac bine. Relaxand corpul ajuta mintea. Fa baie atunci cand te simti stresata si totul se va risipi in vant. Folosesc metoda asta cand ma simt stresata si ma relaxeaza instant revenind creativa si buna de munca, vorba aia.
  6. Meloterapia – daca nu ai incredere in metodele noi de terapie, incearca-le inainte sa arunci cu pietre si injurii. Ai observat cum unele melodii iti dau o stare de bine sau te energizeaza? Fa-ti un astfel de playlist pe care sa il asculti cand te simti rau si vei iesi mai usor din acea stare. Simtul auditiv te poate scapa de stari grave. Elimina din piesele pe care le asculti zilnic acelea care iti dau un vibe negativ sau te fac sa plangi. Esti destul de trist si asa, nu mai ai nevoie de vreun stimulent sa plangi mai usor. Scoate din mediul tau tot ce iti face rau, inclusiv oamenii nocivi. Nu mai petrece timp cu persoane negativiste sau care te fac sa te simti mai mic decat esti. Eu ascult melodii care imi dau o stare de bine, standup sau discursuri ale unor speakeri motivationali, coaches, etc, cum ar fi Gary Vaynerchuk care la inceput ma enerva teribil, acum ca am incredere in mine, il ador.
  7. Respiratia – un coach din Cluj m-a ajutat sa invat sa respir in timpul unui atac de panica. Tragi aer tare pe nas, tii in tine si numeri pana la 10, expiri incet relaxand umerii si vei simti cum tot corpul se relaxeaza. Atunci cand ti-e frica, esti anxios sau suparat ai tendinta de a strange din umeri ridicandu-i in sus. Te simti inclestat pentru ca asta iti faci singur fara sa iti dai seama. Folosesc tipul asta de respiratie inainte de a adormi pentru a o face mai repede. Daca stai asa inclestat poti sa ai si probleme cu somnul.
  8. Iesi la aer curat – daca simti ca te sufoci in casa, mai ales acum in sezonul rece, ajuta sa iesi la aer macar 5 minute. Respira cum ti-am zis mai sus si te vei relaxa rapid. Daca simti ca nu iti mai functioneaza capul la job si nu mai poti respira inceara sa bei apa si apoi sa iesi la aer curat. Creierul are nevoie de oxigenul din apa pentru a functiona, iar plamanii de aer curat, proaspat. Aerul statut din camera nu face bine. Aeriseste camera cat mai des. Ajuta enorm!
  9. Autosugestia – stii filmele alea cand vedeai un copil ghemuit pe jos leganandu-se si mama lui il lua in brate si ii spunea ca e totul ok? Ei bine, si adultii au nevoie de o imbratisare si sa auda ca va fi bine. Am inteles asta de la o tipa foarte desteapta si empatica din Ramnicu Valcea. O poti gasi aici. Daca nu e nimeni acolo sa iti spuna ca esti ok, fa-o tu. Eu imi repet mereu ca sunt bine, sunt sanatoasa si nu ma sperie acele simptome, eu le controlez. Cum nu ma pot imbratisa singura, ma ajuta sa ma invelesc cu ceva, ma simt protejata si iubita in plapuma calda. In orice situatie este bine sa iti spui ca nu te omoara nimeni, nu e grav, nu e decat ceva nou, sa te incurajezi cu vorbe pozitive cum ar fi: esti buna, poti sa o faci; esti inteligenta, vei reusi; ai trecut peste altele mai grele, acum e un fleac; esti o invingatoare, nu o victima (Iulia Ivan cu care am vorbit m-a invatat asta). Ea mi-a spus: uite cate lucruri ai realizat! Tu te vezi? Esti anxioasa in unele domenii, dar in altele esti neinfricata. Tu stii cate femei si-ar dori sa poata calatori singure, sa aiba curaj sa se avante in necunoscut? Atunci am inceput eu sa ma vad asa cum sunt si sa pun caramizi la fundatia increderii in mine.
  10. Fa orice te relaxeaza – vrei sa plangi, fa-o! Vrei sa dansezi, fa-o! Vrei sa tipi, fa-o! Fa orice te elibereaza si te face sa te relaxezi.

Asadar…

Iti poti controla gandurile chiar daca la inceput pare imposibil. Prin exercitiu in fiecare zi vei reusi. Gandurile iti schimba elementele din corp si iti ofera starile de rau. Controlezi ganduri,e iti controlezi corpul si implicit viata! Nu sunt vorbe mari. Vei vedea ca este asa dupa ce vei ajunge la acel nivel.

Asa am invatat eu sa controlez anxietatea si pot spune mandra ca am invins anxietatea. Odata ce scapi de acele stari te simti un om nou. Esti liber si de neinvins! Poti face orice!

Ceea ce trebuie sa intelegi este ca nimeni nu iti dicteaza viata. Tu alegi ce faci cu ea, cum ti-o faci. Ca mai ai un an sau 60 pe acest pamant, tu alegi ce vrei sa ai in viata ta si ce sa faci cu timpul ramas!

Traieste fiecare zi de parca ar fi ultima!

9 Comments

  • Andraxela
    December 13, 2020

    Si eu m-am regasit in articolul tau, am incercat o mare parte din sugestiile tale, insa tot nu am scapat de anxietate… Imi doresc sa ies mai mult din casa, insa nu-mi permite deloc timpul 🙁

  • Gratiela
    December 13, 2020

    Foarte frumos și util materialul tău, Oana! Felicitări! Toate metodele sunt eficiente, dacă exista dorința și perseverenta. Ma bucur ca ești bine.

  • Paula Caraman
    December 13, 2020

    Din fericire nu am avut niciun fel de probleme chiar daca a fost un an tare nasol. Foarte bune recomandarile tale si imi salvez articolul pentru ,,situatia,, in care o sa am vreodata nevoie de aceste sfaturi.

  • Ioana Manu
    December 13, 2020

    Am mai traversat și eu câteva astfel se perioade, dar pe mine m-a ajutat să merg la biserică. 🙂

  • Albu Steluta Georgiana
    December 14, 2020

    Chiar daca n-am avut astfel de probleme, multe dintre cele enumerate le fac si eu:baile lungi cu spuma si sare, meloterapia, aromaterapia. Sunt chestii nu doar pentru trup ci si pentru suflet!

  • Anca
    December 14, 2020

    Eu am aproape sapte luni de cand stau in in casa, am o sarcina cu risc si stau numai la pat, dar cu psihicul stau bine sau asa imi place mie sa cred.

  • Mirela Marin
    December 14, 2020

    Mulţi oameni au astfel de probleme, dar nu vor să recunoască, să înţeleagă acest sindrom şi să-l depăşească sau stăpânească. Am avut şi eu unele simptome, dar am acţionat repede şi pot spune că am înţeles foarte bine cum stau lucrurile. Unele dintre metodele recomandate le practic şi eu, din când în când.
    Succes!

  • Catalina Coman
    December 14, 2020

    Cred ca toti avem momente de anxietate. Ma bucur ca ai gasit metodele potrivite sa o invingi si ca ai avut curajul sa vorbesti despre asta.

  • Alina Anghel
    December 15, 2020

    Foarte bun articolul tau, felicitari! Zic ca multe dintre ele se aplica si oamenilor perfect sanatosi, eu le iau ca un exercitiu pentru mine, pentru ca, desi sunt sanatoasa, ma simt extrem de obosita, a fost un an greu. Ma bucur ca esti mai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *