Deltapedia, un nou ONG, este disecat astăzi. Află mai jos despre ce este vorba!
Despre misiunea ONG-ului
Imaginile acestea îmi rulează pe fundal și mă împing să îmi continui activitatea cu acest ong chiar dacă nu tot timpul lucrurile nu ies exact așa cum am planificat sau chiar dacă nu toate proiectele ne ies.
- Cum v-ați început activitatea și ce v-a inspirat să porniți acest drum?
Sub denumirea de Save Pediatria am dat nastere acestui ong in 2017. Scopul principal cu care infiintam atunci aceasta asociatie era sa ridicam un spital de pediatrie, care sa deserveasca intreg judelului Tulcea, astfel incat parintii sa nu mai fie nevoiti sa stabata km intregi Cosnstanta (120 km) sau Bucuresti (400 km) pentru ca un medic pediatru sa le vada copii.
Nu am reusit sa indeplinim acest punct, insa din 2017-2023 am adunat fonduri (mai ales din F230 si ulterior mici donatii) pe care le-am oferit unor copii cu diverse probleme medicale ce aveau nevoie de tratamente/terapii/bilete de avion pt deplasari in alte tari pentru a-si rezolva provocarile de sanatate.
Desi in 2023 ne-am redenumit si am schimbat activitatea principala a ong-ului, inca nu am scos din statut acest punct ce vizeaza infiintarea unui astfel de centru medical, el fiind necesar pe intreg jud.
Indiferent ca e vorba de sanatate sau educatie sursa nostra de inspiratie au fost copii. Ei sunt viitorul in tot. Atat timp cat reusim sa ii crestem in medii cat mai sanatoase si mai educate, cu atat fiecare din noi poate avea un viitor mai sigur, mai bun, un medium ai curat si mai armonios.
Personal am credinta ca educatia este motorul schimbarilor bune in aceasta lume. O educatie adecvata va cultiva copiilor incredere in propriile lor forte, ii va ajuta sa se cunoasca, sa isi descopere propriile abilitati, pentru ca mai apoi, tot prin educatie ei sa invete sa isi valorifice potentialul pentru a-si indeplini visele si evident pentru a crea in jurul lor un impact pozitiv.
- Beneficiarii și impactul
- Cui vă adresați? Care sunt categoriile de oameni pe care îi ajutați cel mai mult?
Mergem in special catre copii si adolescenti. Ei sunt in prima raza de actiune, insa intentia nostra este sa mergem si catre parinti, profesori.
- Puteți împărtăși o poveste a unui beneficiar al cărui parcurs a fost schimbat datorită intervenției voastre?
Alegerea uneia din fetitele care a fost inclusa in prima serie in programul de burse. Discutand cu mamica, am aflat ca fetita (atunci clasa V) a adunat cele 10 burse pentru a pleca in vara in tabara.
In conditiile in care unii spun ca 200 lei (aceasta era valoare bursei/luna) aparent nu inseamna nimic, un copil de aproape 12 ani a vazut in aceasta suma o ocazie de a-si crea amintiti frumoase, o modalitate de a cunoaste mai mult decat spatial micut si saracacios, in care a avut nesansa de a se naste.
- Activități și proiecte
- Care sunt principalele proiecte și inițiative pe care le derulați în acest moment?
Lunar desfasuram cate un atelier, pe divese teme creative pentru copii din clasele gimnaziale. Am desfasurat 2 actiuni de plantare copaci in 2 locatii din Tulcea, iar anul acesta urmeaza sa semnam un contract pentru astfel de actiuni de plantare pe care sa le desfasuram la nivel de cartiere in orasul Tulcea.
In luna decembrie am organizat Balul Caritabil – Gala Inimilor Deschise. A fost prima editie, dar si un eveniment in premiera la Tulcea. In cadrul balului am lansat si Programul Bursa de Talente – program dedicat oricarui copil tulcean, indifferent de situatia financiara, important este sa aiba rezultate intr-un anumit domeniu. Prima bursa a fost data campionului tulcean in natatie Matei Neculai.
Tot in decembrie am fost colaboratori ai campaniei findatiei Zurli – Incalta un Copil, in urma careia am pus in picioarele a 110 copii, ghetute noi.
- Ce diferențiază abordarea voastră față de alte organizații similare?
Faptul ca sunt seriosi. Am respectat promisiunile facut si de la an la an activitatea nostra se imbunatateste. Chiar daca suntem momemtan o organizatie mica, ne bucuram sa vedem cum actiunile nostre redau speranta si insufla curaj in suflete micute,
- Rezultate și realizări
- Care este cel mai mare impact pe care l-ați avut până acum? Există cifre sau date relevante pe care le puteți împărtăși?
Programul de Burse din anul scolar 2024-2025 ce a adunat 8 copii, care primesc lunar, timp de 10 luni cate 250 lei/luna – 20.000 lei.
- Ce v-a impresionat cel mai mult în munca voastră până acum?
Bucuria si energia cu care fiecare copil participa la activitatile pe care noi le-am organizat. Insa din pacate nu pot descrie in cuvinte amalgamul de setimente care imi cuprinde inima atunci cand interactionez cu copii din centre de plasament sau cu cei care desi stau cu propria lor familie, traiesc in spatii mult prea saracacioase si ostile.
Imaginile acestea imi ruleaza pe fundal si ma imping sa imi continui activitatea cu acest ong chiar daca nutot timpul lucrurile nu ies exact asa cum am planificat sau chiar daca nu toate proiectele ne ies.
- Colaborări și sprijin
- Cu cine colaborați? Cum vă sprijină partenerii și voluntarii în activitatea voastră?
Pe lângă noi membrii asociației avem o gașcă de 6-7 elevi care ne sunt alături la ateliere sau evenimente, dar sunt și oameni din comunitate să ni se alăture atunci când am avut nevoie.
Antreprenoarea locală Argentina Stamm ne-a oferit timp de câteva luni o sala pentru a ne susține atelierele educaționale când am pornit în 2023.
Ulterior Silvia fondatoarea after school “Clopotica” a devenit gazdă atelierelor noastre, ea având deja un spațiu special amenajat activitator pentru copii.
Pentru organizarea balului de caritate am avut alături 100 de antreprenori și grupuri locale care au ajutat fiecare după putere și au făcut posibil că acest eveniment să se realizeze.
Suntem colaboratori ai Fundației Zurli.
- Cum poate cineva să contribuie la misiunea voastră – fie financiar, fie prin voluntariat?
Orice sprijin financiar oricât de mic ar fi, poate genera un impact major în viețile copiilor mai puțîn norocoși, după cum v-am împărtășit și cazul fetitiei ce a plecat în tabăra adunând bursă de merit.
Pot alege să doneze lunar valoare unei burse. La anul acesta se va ridică la 300 lei.
Pot alege să doneze 10 lei/luna în programul Nimicul Prim Creator, lansat în cadrul Galei Inimilor Deschise.
Pot direcționa impozitele pe profit din salarii sau din firme (bani care oricum merg la stat) către DeltaPedia.
- Obstacole și lecții
- Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați că organizație?
Timpul. Pentru că fiecare membru activ are și un job full time, timpul pe care îl putem alocă acestui proiect este scurt și prin urmare și acțiunile noastre sunt limitate și restrânse.
- Ce lecții importante ați învățat de-a lungul timpului în încercarea de a aduce schimbare?
E important să fii organizat și să ai o echipa de cel puțîn 3-4 oamneni cu care să construiești. Sunt multe organizații pe piață și este necesar să lupți pentru încrederea și loialitatea oamenilor.
- Viziunea de viitor
- Unde vedeți organizația voastră peste 5 ani? Ce obiective mari aveți pentru viitor?
Ne dorim să înființăm în Tulcea un Centrul Educațional. Ulterior după ce acest centru mamă este dezvoltat și funcțional, dorim să creștem centre satelit DeltaPedia în cât mai multe orașe, comune și sate din județul Tulcea, care să replice activitățile din centru mamă și adaptat cerințelor locale.
Scopul proiectului „Centrul Educațional DeltaPedia – Mentorat și Excelență pentru Viitor” este de a crea un spațiu educativ principal în orașul Tulcea, unde copiii și adolescențîi din medii defavorizate să beneficieze de sesiuni de mentorat, activități educaționale practice și suport astfel încât ei să înțeleagă lumea din jurul lor, descoperindu-se în primul rând pe ei și felul în care se pot folosi de propriile lor abilități pentru a se descurcă cât mai ușor în viață.
Pentru a putea susține activitatea centrului pe o durata lungă de timp, se vor organiza aleliere și workshopuri, a căror tematici au la baza cunoașterea de sine, modalități practice de îmbunătățire a comunicării și dezvoltării armonioase și sănătoase, a relatiei cu propria lor persoană, la care pot participa, contra cost, alți copii, adolescenți, tineri și părinți din comunitate, pentru a răspândi valorile educației și ale mentoratului, deoarece într-o măsură mai mare decât ne dăm seama, fiecare ființă este produsul propriei sale gandiri, care evident se reflectă în comportamente, decizii și ulterior de obținerea de rezultate sau nu.
- Ce proiect nou v-ar plăcea să inițiați dacă ați avea mai multe resurse?
Un prim proiect ar fi să intrăm în școli și să interacționăm în mod direct cu elevii, pentru a identifica nevoile lor reale, în cadrul unor ateliere de dezvoltarea personală și cunoaștere de sine, prin care ei să vorbească despre dorințele lor, provocările de care se lovesc (acasă sau la școală). Ideal ar fi să creem astfel de ateliere, bazate pe o comunicare deschisă și fără judecată inclusive cu profesorii.
Ascultând și identificând atât părți bune, cât și pe cele mai puțin plăcate putem crea ulterior programe, în viitorul centru sau chiar desfășurate direct la școală, care ar putea reduce rată violenței în școli, boolingul, abandonului școlar.
- Mesaj pentru comunitate
- Cum pot oamenii să facă o diferență în comunitatea lor, chiar și fără resurse financiare mari?
Prin felul în care aleg să se comporte. Chiar dacă nu dispun de resurse financiare pot face diferența alegând: să zâmbească mai mult, să fie mai politicoși între ei, să de adovada de răbdare și compasiune atunci când situația o cere, să fie mai grijiulii cu mediul înconjurător.
- Ce mesaj ați dori să transmiteți celor care citesc acest interviu?
Credem că fiecare om are la interiorul sau toate resursele necesare pentru a-și realiza o viață după bunul sau plac. Chiar dacă unii au fost mai puțîn norocoși și au avut neșansa de a se naște în medii complet neprielnice, am văzut de multe ori povești extraordinare de viață, ale unor oameni care și-au găsit forță interioară și utilizând resursele exterioare ale acestei lumi au reușit să își transforme viață.
1 din 5 copii din România de azi nu are acces la o educație adecvată, ei fiind defavorizați încă de la naștere: fie vin în medii mult prea sărăcăcioase, fie sunt abandonați când încă nici nu și-au deschis ochișorii, fie sunt blamați și lipsiți de iubire chiar de propria lor familie.
Mâine, acești micuți, devin, fără voia lor, adolescenți problema sau adulți incapabili să-și construiască o viață împlinită, deoarece mare parte din ei nu își găsesc puterea de a înfrunta viața
Pentru acest 1 copil, căruia aparent soarta i-a luat dreptul la o viață educată și trăită în armonie, noi DeltaPedia vrem să aducem speranța, vrem să dăm putere și să fim sprijin pentru că și el să își descopere propriile abilități, cu care tot viață l-a înzestrat, să le exploreze și să le fructifice în favoarea lor pentru că ei să devină mâine adulți capabili să-și împlinească cu adevărat visele.
Poți fi alături de noi în această misiune sau poți contribui prin propriile tale acțiuni să lași o amprenta pozitivita în viețile acestor copii: oferind un zâmbet, o vorba bună, o mâna de ajutor că voluntar, răbdare și atenție atunci când situația o cere.
Orice acțiune făcută cu respect și inima deschisă poate schimbă viață cuiva.