zestrea bisoceană, ong, promovare online, organic, fă bine, e gratis

Zestrea bisoceană își propune să aducă în fața publicului cultura, vestimentația specifică zonei Buzăului. Aura Căsaru-Petre este cea care a fondat această asociație și organizează o mulțime de activități la Bisoca, jud. Buzău.

  1. Despre misiunea ONG-ului

  • Care este misiunea principală a organizației voastre?

Asociatia Zestrea Bisoceană contribuie la dezvoltarea sustenabilă a satelor din județul Buzău, promovând și valorificând patrimoniul material, imaterial și natural al zonei. Împuternicește astfel oamenii să fie mândri și să respecte moștenirea culturală și naturală pe care o au, să își creeze comunități mai implicate și unite.

  • Cum v-ați început activitatea și ce v-a inspirat să porniți acest drum?

Suntem trei surori pentru care „acasă” reprezintă Bisoca. Ne-am născut și am crescut în nordul județului Buzău. Acolo unde se află granița a trei regiuni istorice (Țara Românească, Moldova și Transilvania), într-o comună unde autenticul se împletește cu legenda. La poalele munților Carpați, pe pajiștile pline cu flori și animale am învățat ce este dragostea pentru oameni și pentru ceea ce ei fac cu sudoarea frunții. Am învățat respectul pentru costumul popular și pentru tradiție.

Am urmat apoi cursul firesc al vieții ajungând să studiem medicină veterinară, matematică și farmacie. Dar totul s-a împletit în mod natural cu meșteșugurile, etnografia și folclorul. Niciodată nu am uitat de războiul de țesut al bunicilor, nici de poveștile despre hora satului ori de amintirile de la stână.

Iată că am ajuns să punem bazele unui brand local Zestrea Bisoceană în anul 2016. Numele a venit de la sine ca o recunoaștere a moștenirii culturale pe care am fost binecuvântate să o primim.

zestrea bisoceană, ong, asociație

  1. Beneficiarii și impactul

  • Cui vă adresați? Care sunt categoriile de oameni pe care îi ajutați cel mai mult?

Toate proiectele noastre și activitatea pe care o desfășurăm are în centru educația dedicată atât copiilor cât și adulților. Credem în învățarea continuă, pe tot parcursul vieții, astfel că încercăm să facem atractive pentru toate categoriile de vârstă proiectele.

Însă cea mai mare pondere a beneficiarilor acțiunilor noastre au fost și sunt copiii pentru care creăm, dar și împreună cu care creăm, diferite activități. Încurajăm și realizăm contexte astfel încât copii să îți schimbe rolul de la beneficiarul activității la trainer sau coordonator de ateliere.

Însă, direct sau indirect, cei mai importanți oameni care beneficiază de proiectele noastre sunt chiar oamenii care trăiesc în comunitatea în care activăm cu precădere, în Bisoca, dar și în comunele învecinate.

  • Puteți împărtăși o poveste a unui beneficiar al cărui parcurs a fost schimbat datorită intervenției voastre?

Atunci când activezi în domeniul social, poți spune că ai salvat ceva/pe cineva. Poate l-ai ajutat să își cumpere lemne pentru iarnă, să cumpere un tratament medical, sau să urmeze o facultate. Însă când activezi în domeniul cultural, lucrurile nu au un impact atât de rapid și atât de vizibil. Cultura și educația sunt domenii de cursă lungă. Sunt mulți oameni pe care i-am implicat în proiectele noastre. Copii  pe care i-am împuternicit să susțină chiar ei ateliere, să vorbească în fața unui amfiteatru plin, să lucreze alături de noi la proiecte „ de oameni mari”.

Bătrâni care s-au bucurat de fiecare dată când am creat proiecte în domeniul patrimoniului, fiind alături de noi prin transmiterea de povesti, participarea la filmări, transmiterea de feedback relevant, si astfel s-au simtit utili si valorosi. Mai ales ca mulți dintre ei spuneau la început ca  nu vor sa fie filmați, nu vor sa apară online, însă acum se bucura de fiecare data cand ii implicăm într-un proiect, sau chiar vin ei cu idei de proiecte.

Însă unul dintre lucrurile care ne bucura cel mai mult este faptul că oameni din alte comunități ne cer sfatul despre cum ar putea să implementezi și ei astfel de proiecte, cum să își înființeze o asociație, cum să aplice la granturi.  Ceea ce înseamnă că puterea binelui este contagioasă, dacă o faci cu pasiune.

  1. Activități și proiecte

  • Care sunt principalele proiecte și inițiative pe care le derulați în acest moment?

Unul dintre cele mai importante proiecte pe care le derulăm este gestionarea si creșterea Hub-ului Tărănesc Zestrea Bisoceana. În anul 2019 am cumparat o casă veche din Bisoca pe care am transformat-o în spațiu expozițional și de evenimente/ateliere. Aici poți descoperi obiecte folosite de bunici, dar poți de asemenea experimenta activități din lumea satului, poate să folosești o rindea, să aduci apă cu cobilița, să țeși ori să coși. Încercăm să creăm un spațiu interactiv, în care să te poți bucura câteva ore de activități, de natură și de povești interesante.

De asemenea, un alt proiect aflat în desfășurare este marcarea traseelor turistice culturale de drumetie din comună. Avem deja 5 trasee marcate și urmează să extindem numărul. Dorim ca vizitatorii ce ajung aici, să se bucure de adevăratele poteci din comunitate, pe parcursul cărora, cu ajutorul panourilor si codurilor QR, vor descoperi povești inedite ale bătrânilor satului.

  • Ce diferențiază abordarea voastră față de alte organizații similare?

Fiecare organizație este diferită pentru că oamenii dau în primul rând această diferență. În orice organizație mică, o să vedeți pregnantă viziunea celor mai activi oameni din organizație. În plus, experiența pe care aceștia o au, fac ca fiecare idee să fie implementată diferit. De asemenea, credem în colaborare și încurajăm organizațiile să colaboreze. Puterea lui împreună este foarte mare. Încurajăm foarte mult organizațiile să nu le fie frică de a-și împărtăși ideile de proiecte, de a discuta despre ele, de a cere sfaturi.

Nu ne-am pus niciodată problema ce ne diferențiază de alte organizații, însă ne-am pus mereu întrebarea ce am putea să învățăm de la ceilalți. Ce fac ei bine și s-ar potrivi și la noi, fie în organizație, fie în comunitate. 

zestrea bisoceană, ong, asociație, fă bine, e gratis, organic, buzău

  1. Rezultate și realizări

  • Care este cel mai mare impact pe care l-ați avut până acum? Există cifre sau date relevante pe care le puteți împărtăși?

Sunt multe cifre sau date despre impact, însă vreau să selectez doar unul.

Unul dintre proiectele pe care le-am desfășurat in anul 2023 este proiectele Cămașa în broci – povestea unei comunități în urma căruia am creat, printre altele, o expozitie dedicată acestui element de port specific zonei. Proiectul a avut un impact foarte mare atât online cât și offline. Ceea ce ne bucură este că până în acest moment am dus expozitia deja în 5 locuri diferite din Buzău si Bucuresti, oamenii fiind încântați să o primească și să o admire.

  • Ce v-a impresionat cel mai mult în munca voastră până acum?

Cel mai mult ne-a impresionat modul în care oamenii vor să se alăture proiectelor noastre sau recunosc munca pe care o depunem în domeniul patrimoniului cultural.

  1. Colaborări și sprijin

  • Cu cine colaborați? Cum vă sprijină partenerii și voluntarii în activitatea voastră?

Suntem conștienți că cele mai bune idei și proiecte vin prin colaborare. In plus în organizațiile mici există riscul supraîncărcării unei persoane care trebuie să le facă pe toate ( nici noi nu scăpând în totalitate de acest lucru).

Ceea ce facem este ca în momentul în care accesăm granturi pentru dezvoltarea unui anumit proiect, să bugetăm salarii pentru specialiști cu ajutorul cărora să putem aduce proiectul la forma lui cea mai bună.

De asemenea, am adus alături de noi și voluntari, fie că este vorba de voluntari specialiști sau elevi/adolescenți. Ceea ce trebuie să avem în vedere este că voluntarii au timp limitat, se implică atâta timp căt simt pe de o parte că îți aduc valoare, dar și iau valoare din acel proiect ( este principiu win-win de care trebuie ținut cont pentru a avea colaborări sănătoase).

În plus, avem oameni din comunitate care au înțeles misiunea noastră și ne sunt alături de cele mai multe ori.

  • Cum poate cineva să contribuie la misiunea voastră – fie financiar, fie prin voluntariat?

Organizația noastră este o organizație în creștere, ale căror planuri sunt întinse pe mulți ani de acum încolo, astfel încât atât resursele financiare cât și cele umane sunt la fel de importante.

În fiecare an, în raportul de activitate pe care îl publicăm pentru anul anterior, prezentăm și proiectele pe care ne dorim să le implementăm în anul în curs. Astfel că oricine poate vedea dacă rezonează cu unul dintre proiecte și să ne fie alături în forma pe care o consideră potrivită.

Pe de altă parte, chiar dacă de multe ori vorbim despre granturi sau sponsorizări private, ne ajută foarte mult și donații individuale căci acestea frecvent pot acoperi fie cofinanțări, fie mici cheltuieli urgente sau importante pentru funcționarea organizației.

Răsfoind paginile noastre de socializare sau site, oricine poate vedea cu ușurință domeniile în care activăm și dacă rezonează cu misiunea noastră.

  1. Obstacole și lecții – Zestrea bisoceană

  • Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați ca organizație?

Cea mai mare provocare pe care o au în general organizațiile mici este lipsa de resurse financiare constante. De asemenea, dependența prea mare de fondurile nerambursabile din mediul public sau privat, care nu se pliază mereu pe strategia și viziunea de dezvoltare a organizației este o altă provocare.

 Lipsa de resurse financiare atrage după sine și imposibilitatea creării unei echipe profesioniste și permanente care să ajute la dezvoltarea pe termen lung a viziunii organizație. Funcționarea cu un număr mic de persoane atrage după sine uneori și probleme precum burnout-ul echipei.

  • Ce lecții importante ați învățat de-a lungul timpului în încercarea de a aduce schimbare?

Este foarte important să îți planifici de la început direcția în care vrei să mergi. Să îți definești viziunea, valorile și obiectivele pe termen lung ( 5, 10, 20 de ani). Asta nu înseamnă că nu poți face adaptări sau chiar schimbări de-a lungul timpului.

Fiecare an să îl începi având scris un plan operațional, succint sau detaliat, cum îți este confortabil, dar să știi clar ce proiecte vrei să dezvolți în anul care va veni căci altfel riști să vrei să accesezi diferite granturi care nu se aliniază viziunii tale, și care nu vor face decât să te depărteze de misiunea ta, sau, mai rău, să te încarce inutil cu ceva ce nu îți va plăcea, nu te va motiva, și te va epuiza fizic și mental.

Pentru noi a fost important să ne uităm ce se întâmplă și în alte organizații, în alte comunități, cum fac ceilalți. Am încercat să învățăm cât mai mult, dar cel mai important, să ne conectăm la rețea. Căci riști, de multe ori, să devii un lup singuratic și să mergi spre demotivare. Networkingul în rețea ajută foarte mult.

Si poate cel mai important lucru este accentul pus pe schimbarea pe care vrei să o aduci. Multe organizații riscă să facă mai mult rău decât bine, dacă nu știu cum sa abordeze schimbarea pe care vor să o aduc.Trebuie să îți cunoști comunitatea foarte bine, să îi știi nevoile reale, să vezi ce soluții vede ea, ce se întâmplă bine deja, ce ar putea fi îmbunătățit, ce se întâmplă la nivel de conducere locală sau județean.

Întotdeauna binele cu forța nu se poate, iar binele forțat poate fi perceput doar ca o agresiune asupra celui pe care vrem să-l ajutăm. În cercetarea antropologică este o expresie prin care ești invitat să „îți pui cortul în mijlocul satului” și să trăiești printre oamenii de acolo, observându-le cultura, obiceiurile și felul de a fi. Astfel încât binele tău să fie acceptat și sporit.

  1. Viziunea de viitor

  • Unde vedeți organizația voastră peste 5 ani? Ce obiective mari aveți pentru viitor?

În 5 ani vom deveni un reper al promovării patrimoniului local în regiune îmbunătățind experiența pe care vizitatorii o au atât  în cadrul hub-ului țărănesc cât și în interacțiunea cu proiectele noastre. De asemenea ne dorim să creăm un proiect regional de promovare, valorificare și păstrare a patrimoniului.

Un alt obiectiv important pentru sustenabilitatea pe termen lung a organizației este crearea unui fond de endowment care sa asigure continuitatea organizației și peste 20-30 de ani. Astfel încât supraviețuirea organizației să nu mai fie direct dependentă de 1-2 oameni din momentul prezent.

  • Ce proiect nou v-ar plăcea să inițiați dacă ați avea mai multe resurse?

Ne-am dori să construim un centru în curtea hub-ului, care să împletească armonios tradiționalul și modernul, în care atât copiii cât și adulții să poată avea acces permanent la nenumărate ateliere și experiențe din lumea satului. Să devină un adevărat loc de învățare și descoperire, în care să poți petrece ore în șir descoperind, învățând și experimentând.

  1. Mesaj pentru comunitate

  • Cum pot oamenii să facă o diferență în comunitatea lor, chiar și fără resurse financiare mari?

Schimbările pe care le producem în comunitățile în care locuim nu au, de cele mai multe ori, nevoie de resurse financiare mari. Ceea ce este important este timpul pe care suntem dispuși să îl investim,dorința de schimbare și implicare, expertiza pe care o oferim.

Multe dintre proiectele noastre au pornit de la o idee și s-au derulat fără resurse financiare. Important este să aduci alături de tine alți oameni implicați, specialiști care pot oferi la rândul lor, timp și expertiză. Poți chiar atrage alături de tine asociații care activează în domeniul în care vrei să intervii.

Trebuie doar să fii curios să descoperi astfel de organizații, să cauți oameni cu aceleași valori ca tine, sau, de ce nu, să accesezi și finanțări. Mai ales, că  în multe comunități poți accesa și mici granturi chiar daca nu ai o formă legală de înființare, ci doar fiind un grup de inițiativă nonformal.  

  • Ce mesaj ați dori să transmiteți celor care citesc acest interviu?

Schimbarea pe care ne-o dorim în societate nu se întâmplă de la sine. Noi suntem cei care contribuie la realizarea ei. De fiecare dată când ai în minte gândul „mi-aș dori să funcționeze x lucru în comunitate”, poți să te gândești apoi „cum aș putea contribui eu ca x lucru să funcționeze? Ce pas mic aș putea face astăzi, pentru ca maine sa fie mai bine?”.

Aura Căsaru a fost trainerul în bootcampul lansat de Startarium în 2023 când am fost singură pentru 2 nopți la Buzău. A fost o experiență deosebită, m-am simțit super și mi-am propus să îi aduc o bucurie Aurei, atunci când voi avea ocazia. Mulțumesc pentru interviu!

Scris de

Oana Păuna

Din scris și pasiune apar rezultate. Content writer de 11 ani, social media manager de 4 ani, Oana susține antreprenorii/soloprenorii/freelancerii să își crească vizibilitatea în online prin conținut plin de emoție. Totul fără bătăi de cap și stres. Te invită la o discuție gratuită de cunoaștere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *