Don't Run From Your Problems, oamenii lui brâncuși, ong, inițiativă, fă bine, e gratis

Scrollând pe Instagram am descoperit o pagină extrem de interesantă: Don’t Run From Your Problems. Am rămas uimită de conținutul de aici. Nu numai ca design, dar ca idee în sine. Așa că le-am scris și azi îi prezint aici pentru tine. Descoperă proiectul Oamenii lui Brâncuși!

  1. Despre misiunea ONG-ului

Care este misiunea principală a organizației voastre?

Misiunea organizației noastre este de a oferi programe de tineret care să impacteze tinerii și comunitatea din Târgu Jiu și Gorj. Ariile principale de lucru sunt: orientare în carieră, mental health și implicare civică prin proiecte culturale.

De asemenea, obiectivul nostru este acela de a deveni prima opțiune a tinerilor atunci când vine vorba despre participare sau voluntariat la activități de implicare civică. 

Cum v-ați început activitatea și ce v-a inspirat să porniți acest drum?

Federația START a fost înființată cu scopul de a implementa proiectul Târgu Jiu, Capitala Tineretului din România, titlu pe care orașul l-a deținut în 2023. Federația este alcătuită din alte patru organizații cu activitate ce are accent pe tinerii din comunitate. Am aplicat pentru acest titlu fiind conștienți de nevoia pe care tinerii din comunitate o au, de conectare, după anii de pandemie, învățare și suport. Deviza noastră a fost, și continuă să fie, învățare, dezvățare, reînvățare. Am înființat primul centru de tineret, START, și ulterior am intrat în rețeaua națională de huburi Zbor Hub Târgu Jiu.

Programul de centru de tineret, este, în fapt, marea realizare a organizației în acest timp de la înființare, prin oferirea tinerilor a unui spațiu de întâlnire. 

  1. Beneficiarii și impactul

Cui vă adresați? Care sunt categoriile de oameni pe care îi ajutați cel mai mult?

Organizația noastră se adresează tinerilor din Târgu Jiu, dar nu numai. În plus, activitățile noastre sunt pentru tineri și despre tineri care să ajungă la rândul lor să aibă impact în comunitate. Ne dorim să împuternicim tineri și să le oferim impulsul și gustul satisfacției lucrului în echipă, pentru oameni.

Puteți împărtăși o poveste a unui beneficiar al cărui parcurs a fost schimbat datorită intervenției voastre?

În acest moment, când răspund la aceste întrebări, sunt la Zbor Hub Târgu Jiu, unde un tânăr care a ajuns la centrul de tineret pe vremea când nu era în grupul nostru țintă (avea 13 ani) este astăzi președintele unei organizații de tineret.

Evoluția lui este absolut uluitoare și toate experiențele la care a luat parte l-au ajutat să-i crească stima de sine și competențele. Însă ce ajută și mai mult este să oferi încredere acestor tineri. Avem în organizație tineri care au lucrat pe social-media pentru noi, iar astăzi fac bani din asta.

Sunt tineri care spun că nu aveau prieteni, sunt tineri care nu ieșeau din casă pentru că simțeau că nu au unde. Chiar dacă munca este grea și sub resursele de care este nevoie, impactul este uriaș.

  1. Activități și proiecte

Care sunt principalele proiecte și inițiative pe care le derulați în acest moment?

Programul nostru principal este cel de centru de tineret, un loc de întâlnire pentru tineri, unde organizăm diverse activități, care răspund celor trei piloni ai noștri: orientare în carieră, sănătate mintală și implicare civică prin proiecte culturale. Gestionăm Zbor Hub Târgu Jiu, un loc frecventat de sute de tineri lunar.

Un al doilea proiect este platforma de mental health dontrun.ro. Este un spațiu de discuții dintre tineri, despre ce-i preocupă, întrebări la care primesc răspuns de la experți. Ne dorim să dezvoltăm platforma, dar să ne orientăm și spre evenimente de conștientizare a profesorilor și părinților despre importanța sănătății mintale a adolescenților.

Ce diferențiază abordarea voastră față de alte organizații similare?

Cred că nu ne grăbim. Da, cred că asta este. Că deși sunt multe probleme, multe și urgente, alegem să ne aplecăm asupra lor în tihnă, temeinic, pentru a construi trainic. Ne interesează să atragem tineri în spațiul nostru mai ales pentru hang out decât pentru evenimente.

Pentru noi, dacă un tânăr alege să vină să-și petreacă timpul la hub este foarte important. Pentru că este timpul pe care el alege cum să-l petreacă.

Ne dorim să construim o comunitate unită, suport, fără judecată, unde să învățăm, să ne dezvățăm de ce nu ne face bine și să reînvățăm să facem lucrurile. Diferențiatorul este poate legat de mindset, cu sensul că nu cerem exclusivitate, îndemnăm la frecventarea altor organizații, și punem accent pe competența oamenilor pe care-i chemăm să faciliteze evenimente la noi. 

Don't Run From Your Problems, ong, asociație, fă bine, e gratis

  1. Rezultate și realizări

Care este cel mai mare impact pe care l-ați avut până acum? Există cifre sau date relevante pe care le puteți împărtăși?

În hub avem o frecvență medie de 15-20 de persoane pe zi, fără evenimente, însă targetul nostru este de a crește cu 50% anul acesta. Sigur că ne uităm la cifre, însă mai degrabă ne uităm la ce schimbări producem: de interese, de comportament, de rezultate școlare. Și mai ales, de cât de mult a crescut încrederea în noi.

Când un tânăr care frecventa hubul nu mai vine o vreme, sunăm să întrebăm: hei, cum ești, toate bune? N-ai mai venit la hub, totul ok, ai nevoie de ceva? Asta i-a adus înapoi. Pentru că ne pasă.

Ce v-a impresionat cel mai mult în munca voastră până acum?

Personal, cel mai mult mă impresionează când aud impactul pe care-l au anumite momente, de care nici nu-ți dai seama. La un teambuilding, câteva fete au vrut să facă o prăjitură. Eram într-o pensiune și regulile lor nu permiteau ca altcineva să folosească bucătăria, însă au înțeles că de fapt oferă o experiență și încredere și au fost de acord.

Este o amintire valoroasă pentru aceste fete. Prăjitura a fost super bună:) Mă impresionează mereu când aflu cum timpul petrecut cu noi i-a ajutat să fie mai curajoși. 

  1. Colaborări și sprijin

Cu cine colaborați? Cum vă sprijină partenerii și voluntarii în activitatea voastră?

Colaborăm cu școli, ONG-uri, avem echipă serioasă de voluntari. Suntem în plin proces de care de legături cu mediul de business din comunitate. Avem un dialog deficitar cu autoritățile locale, însă suntem convinși că se va rezolva și asta. Un sprijin uriaș l-am avut de la BCR, care ne finanțează Zbor Hub Târgu Jiu (e alegerea voastră dacă păstrați asta cu BCR :))

Cum poate cineva să contribuie la misiunea voastră – fie financiar, fie prin voluntariat?

Oameni. Asta ne-ar trebui. Oameni care să faciliteze workshopuri pe diverse teme, care să se întâlnească cu tinerii și să împărtășească lucruri cu ei. Sigur că ONG-urile au mereu nevoie de bani și o pot face prin sponsorizări, suntem înregistrați și putem primi sponsorizări, ori prin redirecționarea impozitului de 3,5%. Aici – https://redirectioneaza.ro/federatia-start/

  1. Obstacole și lecții

Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați ca organizație?

Resurse umane. Știu că de obicei avem problema finanțării, și da, este stringentă această problemă, însă mai mult avem nevoie de oameni care să ne ajute prin organizare de evenimente. Noi putem ajunge la tineri prin evenimente cât mai diverse și interesante pentru ei.

Să chemi o persoană mai cunoscută sau cu rezultate în domeniu este scump. Dacă oamenii, chiar și cei mai cunoscuți, ar înțelege cât de mult oferă prin prezența lor atunci am reuși să avem și mai mult impact.

Ce lecții importante ați învățat de-a lungul timpului în încercarea de a aduce schimbare?

Cea mai importantă lecție este consecvența. Am înțeles că tinerii pot avea perioade, pot avea toane, pot veni sau nu la hub sau la activitățile noastre, dar noi nu, noi trebuie să fim mereu prezenți. E important să nu plecăm din comunitate, să continuăm să facem ce facem.

Se discută foarte mult de trenduri, care se schimbă săptămânal, dar nu mereu tinerii vor avea nevoie de suport, de oameni aproape, de atenție și de locuri pentru ei.

Don't Run From Your Problems, Oamenii lui Brâncuși, ong, asociație, fă bine, e gratis

  1. Viziunea de viitor: Oamenii lui Brâncuși

Unde vedeți organizația voastră peste 5 ani? Ce obiective mari aveți pentru viitor?

În cinci ani ar trebui să funcționăm într-un spațiu mai mare pentru că cel de acum ar deveni neîncăpător. 🙂 viitorul depinde tot de oameni. Ne dorim să creștem echipa, dar și numărul de colaboratori.

Peste cinci ani ar trebui să avem o platformă, dontrun.ro, funcțională și să fi reușit să atragem atenția și profesorilor și părinților. De asemenea, ne dorim să avem activitate comercială cu obiecte create de tineri.

Ce proiect nou v-ar plăcea să inițiați dacă ați avea mai multe resurse?

Anul acest avem un proiect de strategie culturală care include opera lui Brâncuși din Târgu Jiu, iar peste cinci ani strategia noastră ar trebui să fie implementată și să culegem roadele. Dacă am avea resurse materiale și umane aș insista mai mult de acest tip de proiecte care pot schimba total comunitatea.

Cred că proiectul nostru, Oamenii lui Brâncuși, va face mult bine, va pune fundația, însă dacă va fi continuat va putea oferi comunității ochi pentru a oportunități care includ operele lui Constantin Brâncuși. Este, probabil, marele test al comunității: dacă folosim corect moștenirea lui Brâncuși sau nu.

  1. Mesaj pentru comunitate

Cum pot oamenii să facă o diferență în comunitatea lor, chiar și fără resurse financiare mari?

Prin prezență în comunitate. Prin a fi atent la oamenii din jur. Poate fi de impact să poți oferi informații unui trecător, poate fi absolut important să te oprești când cineva are nevoie de ajutor, să le zâmbești oamenilor și să ai încredere.

Este o cercetare a Băncii Mondiale legat de încrederea pe care o au oamenii unii în alții. Este inclus si Târgu Jiu și rezultă că peste 40% dintre cei intervievați nu au încredere în ceilalți. Cum putem face ceva, cum putem construi în lipsa încrederii? Nu putem, așa că întâi avem încredere unii în alții, iar pentru asta este nevoie să fim buni unii cu alții.

Ce mesaj ați dori să transmiteți celor care citesc acest interviu?

Fiți buni, fiți atenți la cei din jur, ascultați oamenii, nu judecați! Zâmbiți! Iar când întrebați ce faci? Întrebați pe bune, vrând chiar să aflați ce face persoana din fața voastră.

Sper să-ți placă oamenii și proiectele faine pe care le voi prezenta aici. Lasă-mi în comentarii recomandarea ta de ONG/asociație/proiect pe care îl susții.

Descarcă ebookul Checklist profil Instagram, Facebook care vinde pentru soloprenoare în 2025 creat special pentru tine!

Scris de

Oana Păuna

Din scris și pasiune apar rezultate. Content writer de 11 ani, social media manager de 4 ani, Oana susține antreprenorii/soloprenorii/freelancerii să își crească vizibilitatea în online prin conținut plin de emoție. Totul fără bătăi de cap și stres. Te invită la o discuție gratuită de cunoaștere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *