Odă încrederii în sine

Încredere în sine, de ce avem nevoie de ea? Pentru că e un lucru minunat care ne schimbă viața anxioasă pe liniște, bucurie. Lectură plăcută!*

Despre încrederea în sine se vor scrie multe. Tot nu va fi vreodată suficient. Pentru că până nu o simți cu adevărat ca un foc în piept, nu o vei înțelege. Când o vei avea totul în viața ta se va schimba.

Cum te ajută încrederea în sine?

Hai să descoperim împreună!

Îți voi spune câteva lucruri pe care am reușit să le fac atunci când mi-am ridicat nivelul încrederii în mine.

 1. Am început să-mi spun părerea fără să mă tem că voi supăra pe cineva. Am înțeles că nu pot să îmi trăiesc viața așteptând să mă placă toți… Dar mai important: nici NU vreau să mă placă toată lumea. E o utopie și nu mă ajută la nimic, ci mai mult mă limitează. Nici eu NU plac pe toată lumea, de ce aș aștepta să mă înghită toți? Move on, girl!
 2. Am putut să protestez în situații în care de obicei aș fi tăcut și înghițit în sec. De exemplu, când se freca vreunu cu erecția on pe fundul meu în autobuz. Dacă nu ești femeie, nu prea ai cum să înțelegi cât de nasol e să te simți ca un obiect, ca obiectul fanteziilor unui libidinos de 1.55 sau 1.60 care nu are cu cine să ceva și își imaginează chestii în autobuze aglomerate. M-am simțit free, eliberată să-i spun să se dea 1 cm mai încolo. I-am stricat fantezia și a răspuns gutural: sigur că da. Pfff, am scăpat. Eram cea mai fericită că am putut spune stop fără să mă răzbun pe cei de acasă, așa cum făceam de obicei.
 3. Am început să spun NU din ce în ce mai des. Pentru un people pleaser a spune NU e aproape un obiectiv imposibil. De aceea, a fost o mare realizare când am început să spun NU, nu sunt disponibilă la ora aia, nu pot în ziua aia, ne auzim în altă zi, așteaptă 15 minute și te sun eu, nu pot veni, nu mă pot ocupa de asta, nici în plan personal, nici în cel profesional. Am putut spune apropiaților NU, am spus unor potențiali clienți că eu NU mă ocup de FB ads, SEO research, site-uri sau mai-știu-eu-ce. A fost eliberator să dau drumul unor nervi, unor griji pe care nu le aduce de obicei profesia mea. De fiecare dată când te bagi în ceva mai mare decât profesia ta, vin grijile, stresul, sindromul impostorului că poate nu vei face față, nu vei fi plătită și multe altele. Nu mai bine înveți să spui NU, du-te la x persoană? Nu lași clientul cu fundul în apă, ci îl îndrumi spre specialist. Așa îți iei ție grijile de pe cap, dar și îl ajuți, punând rotițele recomandărilor în mișcare. Economia se mișcă atunci când TU faci recomandări. Eliberezi canalele pentru clienții potriviți să vină la tine, să ai timp de ei, iar ei să ajungă la persoana potrivită: tu sua altcineva.
 4. Am putut să pun întrebări pe stradă, să cer indicații fără să simt că mă sufoc sau că o să explodez, fără transpirații, bâlbâială și alte simptome ale anxietății. E mare lucru când poți face asta fără stres, fără grija că te vor judeca, că vei părea o intrusă, că vei părea de la țară sau alte narative ce nu au legătură cu realitatea.
 5. Suficientă încredere în mine cât să cer prețurile pe care le doresc și merit. Fără voce tremurândă, fără transpirații și palpitații, fără teamă, fără remușcări, fără anxietatea de performanță. Azi am cerut și am primit 50% avans. Pentru că am avut curaj să cer și avans, să nu mă mai tem de țepe.
 6. Suficientă încredere în mine să vorbesc la telefon caldă, cu voce feminină, nu cu acea voce de femeie panicată pe care mulți o luau drept bărbat. Să pot convinge la telefon potențialii clienți, să le ofer din energia mea bună, din optimismul meu.
 7. Să înțeleg că melancolia e doar o fază, o perioadă, nu o să fiu așa până la final de viață. Anxietatea te face să crezi că totul se sfârșește, că e nasol, că o să mori. Te iau toate simptomele posibile și nu știi cum să te ridici la loc în șa. Uneori ai nevoie să vorbești cu persoanele potrivite pentru a te opri puțin în emoțiile tale și a nu te mai lupta cu ele.
 8. Am putut să trasez limite atât cu clienții, cât și cu familia mea, cu partenerul. Să spun clar, direct, asertiv ce vreau și ce NU. NU-ul joacă un rol important. Pentru a avea o viață fericită va trebui să afli ce anume NU vrei în viața ta de zi cu zi. După ce ai o imagine clară, viața ideală va fi mai ușor de creat.
 9. Am spus STOP: NU mă mai îndoiesc de mine și de alegerile, gesturile, vorbele și acțiunile mele. De fiecare dată când îți iei timp să stai și să-ți reanalizezi acțiunile a 100-a oară, pierzi timp și energie prețioase, nu mai vorbesc că îți dai singur cu tesla-n cap. E important să nu mai analizezi nimic. Ai făcut ce ai putut la acea vreme, atât ai PUTUT. Dacă vedeai o altă cale, o luai pe aceea. Cu acele resurse atât ai putut face. Nu te mai ciomăgi! Atât ai putut, atât ai fost! E în regulă, acceptă-te! Mergi mai departe și evoluează! Mâine vei fi ai bun/ă! Trecutul nu mai contează acum.
 10. Suficientă încredere în propriile forțe cât să iei pauze fără să disperi, fără să simți că mori, fără să te simți vinovat/ă. Pauzele sunt necesare pentru a putea performa mai bine mâine. Ai nevoie de pauză AZI pentru ca MÂINE să fii mai bun ca IERI. Azi e doar rampa de lansare pentru succesul de mâine. E ok să ai perioade de slăbiciune, oboseală, plictiseală și alte lucruri pe care tu le știi mai bine.
 11. Încrederea în sine te ajută să-ți aperi spatele când alții vor să te doboare, dar mai ales, să nu te lași nici pe tine să te lovești. E acel scut de care avem nevoie cu toții. Dacă vei ridica nivelul de încredere în tine schimbările nu te vor mai speria pentru că vei știi că te poți descurca în orice situație.

Încrederea în sine poate și o să îți aducă unele sau chiar toate aceste schimbări:

 • Ai o voce mai sigură pe sine, fără să devină mai groasă – la femei cel puțin, la bărbați încrederea aduce o voce mai guturală, mai groasă – valabil pentru cei cu voce efeminată sau de copil.
 • Te ajută să privești oamenii în ochi când vorbești sau asculți.
 • Te ajută să fi mai curajos/ă și să îți spui părerea sau obiecțiile despre anumite lucruri.
 • Înveți să spui NU.
 • Postura se îndreaptă. Stai altfel, faci ce trebuie cu mâinile fără să exersezi.
 • Starea de jenă și vinovăție dispar.
 • Te simți liber și așa ți se relaxează mușchii feței, se vede pe tine că te simți mai bine.
 • Se vede că te simți bine în pielea ta. Până și în poze ești altfel, mai frumos, mai luminos, mai împăcat cu sine.
 • Faci pace cu trecutul, te accepți, nu îți mai regreți alegerile și se vede acceptarea de sine.
 • O să-ți dispară acneea și alte probleme ale pielii. Uneori doar ridicarea încrederii în sine ajută, alteori, odată cu asta începi să ai mai mare grijă de corpul tău și astfel obții acel rezultat de luminos, sănătos.
 • Sănătatea se îmbunătățește, multe boli autoimune apar din această cauză.
 • Anxietatea devine mai ușor de controlat.
 • Schimbi mai ușor obiceiurile.
 • Accepți schimbările mai ușor.
 • Nu te mai panichezi când lucrurile se schimbă sau nu merg cum ai prevăzut.
 • Găsești mai rapid soluții.
 • Perioadele de melancolie/tristețe/depresie sunt mai rare.
 • Devii o persoană care inspiră pe alții să lupte mai mult cu simptomele anxietății.
 • Devii mai zâmbitor/e și atragi oameni optimiști în viața ta.
 • Iei alegeri mai bune pentru că le gândești pe îndelete și nu te mai grăbești.
 • Scapi de impulsive buyerul din tine. Cumperi mai puțin și mai cu cap.
 • Începi să te exprimi mai bine de față cu prietenii sau chiar cu necunoscuții.
 • Dansul în public devine mai ușor când nu te mai temi de critică și judecată.
 • Inspiri ce vrei tu să inspiri.
 • Îți controlezi corpul mai bine.
 • Elimini simptomele anxietății prin afirmații, autosugestii, meditație și hipnoză. Magia există și era în tine all along.
 • Mersul în locuri noi devine mai ușor pentru că poți vorbi să ceri informații, să pleci sau să comunici mai ușor.
 • Călătoriile de unul singur nu mai sunt un coșmar.
 • Perioadele de solitudine nu te mai sperie, ci te ajută să aduci pacea în mintea ta.
 • Te iubești așa cum ești: în oglindă, în propriile haine, în pat și oriunde te vezi și simți.
 • Te vezi frumos/ă și ceilalți încep să te vadă la fel.
 • Ești sexy. Atragi femeie sau bărbați care nu știu ce anume îi atrage ca un magnet la tine. Încrederea în sine le oferă siguranță. Ne dorim cu toții siguranță, să fim protejați, ajutați, cocoloșiți în anumite momente.

De asta tot vorbesc eu despre încrederea în sine. Îți schimbă viața. Stai singur pe o bancă în parc și mănânci un covrig fără să simți că te îneci. Ești fericită să te uiți la porumbeii care se adună lângă tine. Te bucuri de soare, aer, zilele pe pământ. Te bucuri că ești în viață, tânără, sănătoasă, iubită și apreciată.

Încrederea în sine este cel mai mare avantaj pe care îl poți avea. Cel mai mare obiectiv pe care ți-l poți stabili și pe care merită să îl escaladezi pentru a-l cuceri. Cel mai frumos cadou pe care ți-l poți face ȚIE pe termen lung.

Pe termen scurt, o carte nouă, blugii ăia, trusa aia de make-up, o excursie, un curs sau o ciocolată par o idee mai bună. Da, o să fie de muncă. Da, o să fie o investiție pe termen lung, dar la final… Lasă gentuța, ciocolățica și apucă-te de treabă!

E lupta fiecăruia dintre noi, dar e așa de frumos procesul…

Până data viitoare, să ai încredere în tine dublu față de ieri!

Rămânem conectați
Ultimele Articole