De mâine fără fer!

Să zicem că de mâine nu ar mai exista fier. Că tot ce a fost construit din fier s-ar schimba: case, hale, industrii, mașini, mașinării, etc. Ce fel de lume ar fi?

Să ne permitem acest scurt exercițiu de imaginație!

Case din lemn, chirpici, paiantă sau lut, căruțe din lemn, afaceri ridicate din bătrânii stejari.

Pe scurt, ne-am întoarce în Evul Mediu, spațiu temporal situat undeva între anii 1000 și 1400, vremuri când lumea trăia mai puțin, diferit și extrem de greu.

Oportunitățile de azi nu erau. Nu aveau nici internet, nici electricitate, nici resurse prin care să evolueze. Probabil că viața nu s-ar fi modificat mult dacă nu am fi avut aceste metale din care să ne construim case, afaceri, mijloace de transport durabile și atrăgătoare. Casa de piatră spusă la nuntă ar fi fost doar o locuință rece, similară unei grote și nu ne-ar fi încântat prea mult.

Viața s-ar derula încet, tot după ciclul solar, iar întunericul ar acoperi întreaga comunitate. S-ar vedea la geamuri tot luminițe mici, de ceară, cum erau odată sau cum mai sunt și astăzi prin satele răsfirate pe munți îndepărtați.

Singurele cărți citite sub clar de lună sau la lumina lumânării ar fi redactate la un tipar din ghips. Nimic nu s-ar păstra generații întregi pentru că fără să vrem sau să știm, multe lucruri sunt bazate sau au fost create folosind metal.

Metalul este chitesența durabilității. Metal înseamnă dur, rezistent, puternic, durabil, impenetrabil. Oțel inoxidabil, materiale care sfidează timpul. Totuși, doar apa care cauzează rugina le-ar putea aduce moartea.

Nici luptele nu s-ar desfășura prea fabulos. Ce săbii am crea fără metal? Săbii de lemn? Arcuri cu săgeți și arbalete din lemn?

Evoluție fără fer

Cât am putea evolua fără metal? Nu prea mult. Am trăi la fel mii de ani cu mici schimbări de design sau de idei. Stând și cântărind lucrurile, metalul chiar a stat la baza evoluției noastre ca oameni. Epoca bronzului, Epoca Fierului, fără ele și oamenii care s-au chinuit să făurească obiecte din metal, nu am fi ajuns unde suntem astăzi.

Ar trebui să le mulțumim celor pe care îi credeam atât de înapoiați. Fără sclipirea de geniu, de moment a unuia, nu am fi avut stâlpi de electricitate, internet, mașini, trenuri, case durabile, nici astăzi.

Am fi stat în aceeași beznă ca la începuturi, speriați în casele noastre, cu teama că ursul, vulpea sau lupul ne vor invada casa, fără arme să ne apărăm, fără arme să atacăm invadatorii, fără speranță până la urmă.

Nu am scrie mesaje pe telefon sau la laptop, am trimite porumbei sau scrisori care să ajungă după luni lungi de așteptare. Răspunsul ar veni la fel de repede. Totul ar fi întârziat, și veștile bune, și veștile rele. Totul ar fi mai trist, mai apăsător.

Ce bucurie că avem fier! Fer, cum îi spun unii.

Fără un sudor care să își strice vederea alipind materiale cu aparatul de sudură în mână eu nu aș fi fost aici, lucrând online, având timp liber și trăind din marketing digital.

Fără sacrificiile unei generații, nu aș fi avut nici astăzi norocul de a trăi din pasiunea mea! Mulțumesc, tată, pentru toate sacrificiile!

Ce ne aduce fierul în viață?

Mașini, trenuri, mese, scaune, clădiri, hale, sere și solarii, paturi, dulapuri, mobilă, șine de cale ferată, stâlpi de electricitate, internet și cablu tv și multe alte obiecte mărunte care ne fac viața așa cum e acum: ușoară și frumoasă.

Ce ar face antreprenorii în agricultură cu fierul?

Hale metalice, hale producție, sere și solarii, sisteme de irigație. Dacă ai nevoie de informații pentru un proiect hală metalică ai aici tot ce îți trebuie. Uite un exemplu mai jos:

Tu ce ai face folosind fierul sau alte aliaje metalice?

Trebuie să recunosc că eu aș face un centru de recreere pentru adulți, cu tot felul de activități de relaxare și psihoterapie, artistice, de scriere creativă și lucruri de genul acesta. Mă fascinează locurile frumoase în care oamenii discută între ei, au dezbateri interesante, se împrietenesc și au conștientizări eliberatoare. Aș vrea să îi ajut să descopere lucrurile care contează și să fie recunoscători pentru tot ce au. Am descoperit, cu greu că, fără recunoștință, omul este înclinat spre depresie și anxietate.

Acest articol participă la mega concursul Superblog 2022.

Rămânem conectați
Ultimele Articole