Budu – Rusty Adriana Holtei, călătorie pe valuri de Olt

Budu de Rusty Adriana Holtei este o carte ca o călătorie, o călătorie cu trenul. Te duce din gară în gară până te aduce înapoi de unde ai plecat. Cartea este o monografie delicată a satului Cilieni din județul Olt.

În inima Olteniei

Am plecat cu multă curiozitate din inima Munteniei spre spațiul Oltului și am descoperit o lume despre care doar auzisem. Pe malul Oltului, la sat, viața se desfășoară diferit de restul țării. Oamenii de aici își trăiesc viața după cum dictează soarele și pământul respectând legile pe care bătrânii le rostesc și le păzesc.

Deși limbajul nu este deloc facil și unele expresii nu mi-ar fi răsunat logice nici într-o mie de ani, am intrat rapid în lumea satului oltenesc în care totul se face cu și de frica gurii lumii. Am descoperit oameni muncitori și cu suflete mari, dar cu niște exprimări de parcă ar fi mereu gata de ceartă și scandal. Femeile au gurile mai mari decât bărbații care ori sunt la locul lor, mai tăcuți, mai molcomi, ori sunt considerați prostănaci.

Oltul mi s-a părut o sursă de legende și mituri, un loc magic, o apă care-și cerea tribut și respect. Dacă o respectai te ajuta să îți speli rufele și să te răcorești, dar dacă o luai în râs, mai ales dacă erai beat, aveai mari șanse să ieși rece din ea.

Pasaje sau întâmplări care mi-au plăcut: copilăria lui Budu ăl tânăr, căsnicia lui Budu ăl bătrân, Stanca și înțăparea mortului pentru a nu deveni strigoi, toate legendele și miturile despre ăl din baltă sau strigoi, horele jucate la pomeni, povestioara cu vulpea care i-a dat bătăi de cap lui Budu tânăr.

Mi se pare că scriitoarea Adriana Holtei are talent de povestitor și te introduce ușor într-o lume a obiceiurilor și magicului. Ar putea scrie o carte cu și despre strigoi sau legende oltenești. Am râs cu lacrimi la episodul din cimitir când cel bătrân s-a speriat de nepotul cu care venise să o înțepe pe Stanca, baba moartă care devenise strigoi.

Toate obiceiurile de înmormântare, botez sau nuntă mi se par savuroase mai ales prin prisma unei persoane venită dintr-o zonă în care obiceiurile străvechi nu se mai țin. Totul are farmecul, hazul și ironia sa.

Concluzionând pentru a nu mă lungi și plictisi, dacă vreți o excursie departe de stresul urban, hai pe Olt cu Rusty Adriana Holtei!

Rămânem conectați
Ultimele Articole