Alcoolismul, denumit în accepțiune medicală și etilism cronic, se datorează consumului pe o perioadă îndelungată de timp a alcoolului. Românii au probleme mari legate de alcoolism, iar cea mai mare parte dintre ei neagă.
Spre deosebire de intoxicația acută cu alcool, definită printr-o stare de ebrietate temporară, alcoolicii cronici simt nevoia, deseori incontrolabilă, de a consuma alcool, putând dezvolta în timp chiar o toleranță fizică la efectele toxice ale acestuia. Alcoolismul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică.
Bolnavii cronici nu sunt conștienți în totalitate de gravitatea patologiei de care suferă și de cele mai multe ori tind să nege efectele sociale pe care alcoolismul le presupune: incapacitatea de a controla cantitatea de alcool consumată, distanțarea față de persoanele dragi și familie, problemele financiare precum și stările fizice cu care se confruntă atunci când nu consumă alcool, cum ar fi tremurăturile, transpirația excesivă și stările de amețeală.
Alcoolism: Care sunt cauzele alcoolismului cronic?
Este de menționat faptul că dependența de alcool se dezvoltă în timp, iar bolnavul dezvoltă acestă patologie atunci când consumă ani în șir, aproape zilnic, băuturi alcoolice. Pentru persoanele care sunt mai vulnerabile și nu au o rezistență prea mare, această dependență se poate instala prin abordarea susținută a unui astfel de comportament.
De-a lungul timpului, consumul regulat de alcool poate afecta integritatea proceselor metabolice ale unei persoane, producând dezechilibre chimice ce afectează numeroase substanțe din creier implicate în susținerea unei funcții cognitive integre. Din aceste motive, alcoolicii cronici dezvoltă comportamente de iritabilitate, impulsivitate, inconștiență și chiar violență.
Alcoolicii cronici pot fi depistați prin teste uzuale de laborator care analizează anumiți parametrici metabolici implicați în metabolismul alcoolului etilic, adică a principalei substanțe cu efect toxicogen.
Anumite enzime implicate în metabolizarea alcoolului prezintă o activitate extrem de crescută la persoanele care suferă de această patologie. Prin dozarea enzimei respective, adică prin aflarea concentrației în care se găsește în sânge, simptomatologia persoanei respective poate fi pusă pe seama alcoolismului cronic.
Care sunt efectele alcoolismului cronic?
Datorită consumului excesiv de alcool, persoanele care suferă de această patologie sunt predispuse să aibă pierderi de memorie, în special pe termen scurt, să fie mereu obosite, să dezvolte boli hepatice grave, să-și piardă integritatea văzului și să prezinte probleme la nivel gastro-intestinal.
Pancreatita, o boală extrem de frecventă la alcoolicii cronici, subminează capacitatea organismului de a avea o digestie și o absorbție normale, ceea ce are efecte dintre cele mai devastatoare asupra bolnavului.
În timp, bolnavii mai pot dezvolta și afecțiuni cardiovasculare cum ar fi insuficiența cardiacă, hipertensiune arterială și accident vascular cerebral. Printre patologiile ale căror etiologie este consumul cronic de alcool se numără și diabetul de tip 2, care compromite integritatea funcțională a organismului individului.
Acestor patologii le sunt anexate și problemele sociale cu care alcoolicii cronici se pot confrunta și care sunt extrem de numeroase.
Se poate trata alcoolismul cronic?
Primul pas înspre recuperare este ca bolnavul să-și recunoască dependența cronică de alcool. Apoi, prin consiliere psihologică adecvată și sub îndrumare medicală avizată, alcoolici cronici pot să-și recapete integritatea pierdută în urma consumului susținut de alcool.
Există și medicamentație specifică asociată tratamentului pentru alcoolismul cronic, cum ar fi Disulfiram, care provoacă o reacție violentă a organismului atunci când pacientul consumă alcool. Atât timp cât pacientul își recunoaște dependența, jumătate din drumul terapeutic este deja făcut.
Dependența apare în urma cultivării chimice a dorinței. Sentimentul de dorință al alcoolicilor devine copleșitor și complet detașat de faptul că obiectul acestei dorințe este toxic și chiar letal.
Dependența nu este semnul unui caracter slab sau al lipsei de voință, ci apare în momentul în care circuitele dorinței sunt aduse într-o stare patologică în urma stimulării excesive, prin consum cronic și îndelungat de alcool.
De câte persoane este nevoie să ajuți un alcoolic?
De toată familia, cu mic cu mare. Un alcoolic are nevoie de tot sprijinul pe care îl poți acorda. Are nevoie de susținere emoțională la fel de mult pe cât are nevoie de un psihiatru cu care să vorbească și de medicamente care să-l ajute. Dacă o persoană are probleme atât de mari, are nevoie de o cură de dezalcoolizare pentru a redeveni omul care era. Are nevoie de TINE să îl susții și să îl încurajezi, chiar dacă la început neagă că are o problemă cu alcoolul și nu vrea să fie ajutat.
Dacă ai o astfel de persoană în familie, trebuie să mergi cu aceasta la un medic specializat. Îți recomand Centrul Medical Laura Cătană:
- Tel.: 0746-287-101Orar: Non-stop
- E-mail: office@doctor-psi.roAdresă: Str. Horea, Nr. 148A, Pianu de Jos