Domenii web: ce ar trebui să știi despre ele

Cu certitudine, mai ales dacă navighezi mult pe internet, ai auzit de sintagma „domeniu web”. Dacă te-ai întrebat vreodată ce înseamnă aceasta, află că de fapt un domeniu web este absolut esențial și indispensabil unei „identități digitale”.

Cu alte cuvinte, un domeniu web îți permite să îți creezi o imagine digitală, un brand, o marcă online prin intermediul căruia să postezi conținut și să-ți lansezi eventual o afacere. Ai nevoie de un domeniu web pentru a fi mult mai ușor de găsit de către potențialii clienți și pentru a-ți crea un website cu impact.

Ce este un domeniu web?

Spre exemplu, internetul tău dispune de o anumită adresă de recunoaștere specifică, adică IP-ul. IP-ul reprezintă, de fapt, un șir de numere aleatoare înregistrată de un server.

Fiecărui website îi corespunde un astfel de șir, adică o adresă IP. Dincolo de toate detaliile tehnice greoaie, un domeniu web reprezintă de fapt o formă de „mascare” a acestei înșiruiri de cifre cu ajutorul unui nume, adică a unui domeniu web.

Spre exemplu, pagina cu numele domeniuweb.ro corespunde IP-ului 123.456.789. În această situație, utilizator va căuta numele domeniuweb.ro pentru a accesa website-ul, nicidecum IP-ul aferent. Este evident faptul că numele unui domeniu web este mult mai ușor de reținut decât adresa IP care îi corespunde.

Domeniile web nu fac altceva decât să ne ușureze căutările digitale pe care le facem. Numele unui domeniu este unic, deci nu pot exista mai multe website-uri cu aceeași denumire.

De ce aș avea nevoie de un domeniu web?

Răspunsul acestei întrebări este unul evident. Numele domeniului website-ul tău reprezintă un fel de „carte de vizită”, este primul aspect cu care cineva intră în contact. Domeniul web reprezintă identitatea unei persoane fizice sau a unei companii în lumea digitală a internetului.

În spațiul digitalizat este esențial ca o companie de succes să aibă un domeniu web care să reflecte întocmai serviciile pe care le prestează, astfel încât să atragă potențialii clienți și, mai mult decât atât să inspire încredere.

Un domeniu web adecvat unei firme sau companii, dar și unei persoane fizice, va comunica sentimente de încredere și profesionalism.

În aceeași idee, este important ca numele pe care îl alegi pentru domeniul web să reflecte cât mai bine activitățile de comercializare cu care te ocupi sau aria de activitate în care profesezi. El ar trebui să fie ușor de reținut și de accesat.

Cum îmi pot înregistra un domeniu web?

Pașii pe care trebui să îi urmezi atunci când vrei să-ți creezi un domeniu web specific sunt destul de simpli. Înainte de toate, alege numele care crezi că se potrivește viitorului tău website. Există mai multe site-uri care se ocupă cu înregistrarea unui domeniu. Le poți găsi cu ușurință căutând online astfel de servicii.

Dacă domeniul web ales este deja înregistrat de altă persoană, trebuie să alegi altă denumire. Din păcate, nu pot exista două domenii web care să poarte aceeași denumire, așa că asigură-te că ai niște opțiuni suplimentare din care să alegi.

Cât costă un domeniu web și când expiră?

În general, prețurile variază în funcție de furnizorii unor astfel de opțiuni, de perioada de înregistrare pentru care optezi și de extensia aleasă pentru acesta.

În orice caz, prețurile sunt destul de mici în comparație cu avantajele pe care le presupune înregistrarea unui astfel de domeniu, așa că nu te abține în a-ți achiziționa un domeniu web care să susțină viabilitatea website-ului ulterior.

Domenii web

Domeniile web expiră după ce perioada de înregistrare a fost depășită. Perioada de înregistrare a unui domeniu variază între 1 și 10 ani, cu prețurile aferente. Nu îți face griji, poți prelungi oricând valabilitatea domeniului, fără a fi nevoie să îi înregistrezi din nou denumirea și extensia acestuia.

Rămânem conectați
Ultimele Articole