Hainele tradiționale sunt o expresie a unei națiuni, o amintire a unor vremuri de mult apuse. Oamenii din țara noastră aveau un port care îi deosebea de alte popoare, dar în prezent aceste haine sunt o modalitate de a ne demonstra iubirea față de tradiții și obiceiuri. Cămașă tradițională este cea care încă se mai poartă și astăzi în anumite colțuri ale țării noastre.
Cămașa tradițională: ce ar trebui să știi despre ea?
Cămașa tradițională românească este ceva ce poți purta atât într-o zi obișnuită, la job, cât și la diverse evenimente sau festivaluri. Vei ieși cu siguranță în evidență într-o mulțime deoarece foarte puține persoane mai poartă haine tradiționale fără să fie ziua națională.
Ce este de fapt cămașa tradițională românească?
Se numește “ie” și este de obicei confecționată din in sau bumbac de cea mai bună calitate, are culoarea albă și cele mai frumoase modele de flori și alte elemente tradițional românești au fost cusute de mână. O ie are nevoie de câteva luni de cusut manual pentru a fi gata și de aceea, are un preț ridicat. Plătești pentru munca unor persoane pasionate de cusut și de tradițiile noastre în fond.
Acum câteva zeci de ani, la sate, femeile coseau, torceau și tricotau pe timpul iernii pentru a avea ce purta vara sau iarna viitoare. Încă mai vezi, ici-colo prin țară femei care au păstrat tradiția și cos cămăși tradiționale pentru cei dragi sau pentru propria lor afacere. Iarna este cel mai lung anotimp sau cel puțin așa părea odată.
Trebuiau să își omoare timpul cu ceva, mai ales pentru că nu existau televizoare sau dacă apăruseră erau foarte rare. La început, doar cei mai bogați oameni din sat au avut televizoare mari, cu tub, alb-negru și sătenii se adunau la ei acasă pentru a privi cu entuziasm și curiozitate cele câteva programe date la televizor atunci.
Știi ce înseamnă o ie tradițională la care se lucrează și 3 luni?
O astfel de ie înseamnă migală, pasiune, răbdare, dăruire, atenție la detalii, totul pentru ca persoana care o poartă să fie mândră și mulțumită de ce vede în oglindă. Știai că pentru crearea unei singură flori din ață, ai nevoie de ore bune de cusut cu maximă atenție la detalii? Cine în ziua de azi mai are o astfel de răbdare? O ie cusută cu flori tradiționale cere zeci de ore de cusut și mai ales, o îndemânare extraordinară pentru a putea fi purtată la final cu drag și bucurie.
Unde se mai coase sau croșetează în ziua de azi flori pe cămăși tradiționale?
Ei bine, mai găsești persoane hotărâte să păstreze tradiția în nordul țării: Maramureș, Bistrița și Bucovina. Aici timpul trece diferit și oamenii încă mai au răbdare. Sau poate timpul este cel care are răbdare cu ei. Viața trece diferit aici, iar oamenii sunt mai veseli, mai rumeni la chip, mai albi la piele. Femeile parcă nu îmbătrânesc, ci păstrează acea bucurie, acea frumusețe pe față până la cele mai înaintate vârste.
Dacă nu ai drum pe acolo, mai există o opțiune pentru tine. Poți cumpăra o cămașă tradițională de pe site-uri online fără să te deplasezi undeva. Tot ce trebuie să faci este să găsești un astfel de site, cum ar fi Cămașătradițională.ro unde îți poți alege ce model dorești.
Aici vei găsi o mulțime de produse create manual, cu iubire și dăruire, cu drag pentru tine. Au modele de cămăși tradiționale atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Dacă vei intra pe site, vei vedea că și pentru copii ai câteva opțiuni.
Știm cu toții cât de greu este să găsești un costum național pentru cel mic atunci când are serbare. Este și mai dificil când te afli pe ultima sută de metri. Cel mai indicat este să ai propriul costum național pe care să îl scoți din șifonier când ai nevoie.
“Cand pasiunea ti-ai facut-o meserie, atunci cu siguranta toti cei din jurul tau vor vedea asta!” Acestea sunt cuvintele celei care a pus bazele acestui proiect, Anca Saitis.
De asemenea, dacă ai nevoie de o fustă plisată, tot aici găsești una cu un design deosebit. Am menționat că este disponibilă și la cele mai accesibile prețuri? Calitatea nu face rabat, iar tu vei fi mulțumit de ce vei primi în colet. Toate produsele au fost cusute manual de către mai multe generații de femei. Acestea și-au transmis această deprindere din mamă în fiică.
Ce poate fi mai frumos decât să susții valorile românești cumpărând o ie pentru tine și pentru o persoană dragă?
Tu porți cămașă tradițională românească?