Anxietate, un cuvânt atât de des întâlnit în zilele astea. Oare de ce? Pentru că stresul ne omoară, iar social media nu face decât să adauge cărămizi la invidie si frustrare. Mutarea mea la oraș, lângă capitală, la doar o stradă distanță a fost un pas imens care a venit cu multe provocări.
Se spune că nicio rezolvare nu vine fără o problemă, deci am avut mai multe probleme la care a trebuit să caut rezolvări. Întâi m-am plâns, am simțit anxietate, o durere în piept, o sufocare care mă strângea de gât. Simțeam că nu mai pot respira în garsonieră și m-am panicat.
Primele semne de rău fizic
Am început să mă mișc prin cameră de parcă asta mi-ar fi dat aer. Am deschis geamurile și am ieșit cu capul pe geam. Peisajul de beton cu 3 copaci amețiti pe acolo, nu mă alina deloc.
Am zis că trebuie să ies din casă și am mers la magazin. Masca pe față nu face deloc bine când simți că nu poți respira. Părea că inspir același aer poluat și cald la infinit. Am mers la magazin și pe drum am sunat o persoană dragă. M-am mai liniștit.
Ce m-a liniștit cel mai mult a fost gândul că urăsc orașul ăsta și că o să mă duc acasă în x zi pentru a face o infuzie de țară în plămâni. Gândul că nu voi uita de unde am plecat m-a ajutat. Am plecat acasă parcă sărind într-un picior. Drumul e greu cu laptopul pe umăr în geantă, dar merită.
Apreciez mai mult viața la țară ca oricând. De ce? Pentru că îmi lipsește curtea, grădina mea, câinele și pisicile care vin din vecini, bucata de cer senin și copacii din grădină. Statul pe o canapea la soare fără 200.000 de oameni în jur. Intimitatea oferită de gardul înalt, umbra pomilor, mirosul de pământ, frate. Aia mă alină. E frumos să ai toate condițiile la botul calului, să nu mai ai noroi pe încălțăminte, dar uneori…
Te iau gândurile negative și anxietatea îți strică ziua. De aceea, m-am tot gândit înainte să scriu acest articol. Am decis azi să îmi dau voie să fiu vulnerabilă. Să fiu criticată, e ok, pot să o duc. Asta simt, asta scriu.
Simptome anxietate
Anxietatea mea se manifestă așa:
- înțepături în partea inimii
- senzație de sufocare
- simt că mi se încălzește corpul
- nu îmi mai simt urechile
- mi se înmoaie picioarele
- îmi vine grav să vărs
- pulsul mi-o ia razna
- mi se înroșesc obrajii
- încep să-mi tremure mâinile și vocea
Nu se manifestă neapărat toate odată, dar astea sunt la total. Pun pariu că știi despre ce vorbesc. Scăparea e în mintea ta și știi de ce? Pentru că am descoperit că o idee, o frică, aia e cauza anxietății tale.
Anxietate și atacuri de panică: cum le combat în mica mea garsonieră
Așa am înțeles să mă opresc din tot ce fac și să urmez următorii pași:
- Inspir aer cu putere pe nas și expir încet pe gură, timp în care îmi simt și ascult pulsul. Simt cum se încetinește cu fiecare expirație.
- Mă întreb cu blândețe, nu cu critică, nu cu chef de ceartă, ce mă îngrijorează.
- Încerc să îmi amintesc ce cuvinte m-au rănit și cine în ce context mi le-a spus
- Descopăr de ce anume mă tem că se va întâmpla și pasul cel mai IMPORTANT:
- demontez pas cu pas temerea aia. Aici voi veni cu exemple să fie mai clar pentru că îmi doresc ca durerea mea împărtășită să ajute cât mai multe persoane.
Exemplu: Mă tem pentru viitorul meu și mă imaginez că nu voi mai putea plăti chiria. Atât de intensă e frica asta că îmi vine să plâng pentru momentul când îmi voi strânge lucrurile încă de pe acum.
Sfaturi de supraviețuire la garsonieră sau în spații mici care te fac să te simți claustrofobă:
- Fă curat, aruncă tot ce ocupă spațiu inutil
- Adu plante verzi, cu flori, ceva ce-ți bucură privirea în cameră
- Pune un aparat să pulverizeze parfum constant – dă o stare de bine
- Ordine și curățenie pentru a nu accentua senzația de prins între mormane
- Aerisește cât mai des
- Alege lumina naturală pe cât posibil ziua
- Dormi cu draperiile trase, liniște, pace și întuneric – habitat de somn
- Nu dormi cu telefonul sub pernă – te radiază
- Alege să porți dopuri de urechi dacă ai vecini gălăgioși
- Gătește cât de des – mănânci sănătos, te relaxezi, înveți ceva nou și prinzi încredere în forțele proprii [ajută mult la încrederea în sine când îți zici: Bravos, ai făcut ceva bun!]
Cum demontez ideea asta?
Vin cu contra argumente, date, cifre cât mai exacte. Lucrez online, am firma mea, încasez în fiecare lună cel puțin suma chiriei. Lucrez pentru alții de ani buni, de ce s-ar termina acum? Nu toate colaborările sunt per proiect, am unul care merge la infinite, cât stă site-ul clientului în picioare. Deci cel puțin o sursă de venit care mi-ar acoperi chiria.
2. Am un partener serios și responsabil care poate plăti singur chiria dacă nu pot contribui eu. Am un sprijin, nu sunt singură. Asta e bine să înțelegi: niciodată nu ești singură. Există un milion de alți oameni cu fix aceeași problemă care te pot înțelege și sfătui.
3. În fiecare zi depun efort să devin mai bună și să am noi clienți, proiecte în care să-mi aduc aportul. Cum aș putea, după atât de mult efort, să nu primesc nimic în schimb?
4. Dacă voi avea vreodată nevoie, am la cine să apelez pentru un împrumut. Fără teamă, fără scos ochii, fără consecințe. Am o plasă de siguranță.
5. Mă uit în trecut și descopăr că nu am fost niciodată atât de rău financiar încât să nu încasez nimic într-o lună. Deci nu are cum să mi se întâmple așa ceva când nu s-a întâmplat până acum când am evoluat.
6 metode de reducere a anxietății
Poate nu o să scapi niciodată de anxietate, poate… dar merită să faci tot ce ține de tine să-i reduci vocea și efectele cât mai aproape de 0. Hai să vedem ce fac eu în momentele grele.
Mișcare
În primul rând, mișcarea ajută. Vorbesc mulți oameni mult mai deștepți ca mine despre asta. Mișcarea corpului ajută la eliberarea unui hormon al fericirii și implicit scăderii cortizolului, hormonul stresului. Cortizolul este direct responsabil de prezența anxietății în viața ta.
Fac curat, întind rufe, fac patul, fac exerciții prin cameră – totul ajută. Nu numai că îmi trosnesc toate încheieturile și mi se detensionează corpul de la atât de mult stat pe scaun de birou, dar mă umple de energie. Mai mult, când fac muncă fizică, îmi las mintea liberă să caute soluții la probleme și idei pentru articolele din To Do list.
Atunci îmi vin cele mai tari idei și când revin la birou, vin cu o așa sete de scris, de destăinuire, scriu cele mai bune articole.
Îngrijire
În al doilea rând, am mai zis despre asta și poate pentru unii pare o glumă, dar crede-mă că nu e: să te faci frumoasă și să te parfumezi ajută mult.
Parfumul preferat care îți inundă nările te face să te relaxezi, să te simti bine și reduce anxietatea, te liniștește. Când faci dus parcă se scurg odată cu apa toate grijile tale și ieși din cadă cu un nou chef de viață, te simți mai ușor și mai bine în pielea ta.
Ritualul de îngrijire al pielii are la fel de mare importanță. De exemplu, când sunt stresată mi se umplu punctele negre și porii. Cum mă dau cu scrub, las în urmă o piele fină și curată.
Dacă mă crezi, arăt mai luminoasă, mai veselă. O cremă anticoșuri, un fond de ten cu efect de protecție și antiacneic, ambele fac minuni pentru fața ta la orice vârstă cred eu.
În al treilea rând, comunitatea ajută. Fie că suni o persoană dragă, fie că ieși până la magazin și vorbești cu cineva, îți faci prieteni online sau offline, totul te ajută. Oamenii sunt ființe sociale care au nevoie de conectare și conexiune.
Somn
În al treilea rând, somnul ajută. Știai că de fiecare dată când adormi dai reset creierului? Am auzit asta la Paul Olteanu prima oară, deși aveam bănuieli despre asta când am văzut că mă pot culca supărată și mă trezesc veselă. Merge întotdeauna.
Relaxare
În al patrulea rând, tot ceea ce îți place te ajută să te relaxezi. Că îți place să te plimbi, să admiri natura, să citești, să te uiți la filme sau videoclipuri motivaționale, să asculți podcasturi sau standup, să scrii despre ce simți – absolut totul te ajută.
Mă ajută mult să ies în natură, să mă duc undeva unde-mi aduce aminte de viața la țară. De aceea, o dată pe lună evadez înapoi acasă. Iau o gură mare de aer și mă întorc înapoi în „cutia de chibrit”, după cum zic unii.
Fă-ți un ceai și stai degeaba în plapumă, citește în pat, mănâncă o ciocolată, fă o prăjitură, învață să gătești ceva nou, dansează, fă orice te ajută!
Nu te jena de tine însuți! Nu te judecă nimeni! Oprește-te din a te mai critica în singurătate. Îți dai singură cu bâta în cap și nu ajută deloc. Nu te ridică din anxietate, ci te afundă.
Vocea din minte
În al cincilea rând, sugestia și autosugestia ajută mult. Demontarea temerilor, vorbitul cu tine însuți în oglindă, repetatul anumitor cuvinte încurajatoare și motivante, totul ajută.
La început o să zici că e o prostie, că nu funcționează, că e o idioțenie și nu crezi în asta. Aia se numește faza de negare. Apoi cu timpul o să înceapă să funcționeze și vei vedea rezultatele. Toată lumea din jur se schimbă pentru că perspectiva ta se schimbă. Începi să ai încredere în TINE că poți face orice.
Primul pas către vindecare e să îți recunoști ție însuți că ai o problemă și apoi să încerci să o rezolvi.
Nu avansezi cu nimic dacă iei pastile, dacă te ascunzi, dacă ți-e teamă să recunoști în fața ta ce probleme ai, dacă nu ceri ajutor, dacă nu cauți informații utile, dacă nu ajungi în mijlocul problemei.
Ajutor specializat
În al șaselea rând, persoanele specializate te pot ajuta. Ele au văzut n cazuri și știu cum să îți explice ce faci, de ce o faci, să te ajute să afli motivele din spatele anumitor purtări și cum să demontezi miturile pe care ți le-ai creat în minte.
Nota bene:
Victimizarea nu ajută! Căutarea soluțiilor, acțiunea – ele AJUTĂ! Nu există probleme fără rezolvări. Nu vezi că viața asta e un puzzle mare pe care trebuie să îl faci?
Încheind pe o notă amuzantă, uite o melodie care te va amuza, asta dacă nu ți-e teamă să auzi obscenități:
Tu cum te porți cu anxietatea ta?