Azi e despre copii, educație, învățare, pasiune și empatie. De la un tânăr profesor pentru toți cei ce vor veni în învățământ. Descoperim pasiunea unui cadru didactic al Teach for Romania.
Câți ani ai și de când lucrezi în învățământ?
Am 22 de ani și lucrez de doi ani. Anul trecut am predat ca necalificat, deci anul acesta e primul în care sunt profesor de matematică oficial.
Cum te-ai hotărât să te faci profesor? Ce te-a determinat să alegi această carieră?
Unul din aspecte, cred eu, a fost faptul că provin dintr-o familie în care predomina ocupația de profesor/învățător. Acest fapt a avut o influență în subconștientul meu, având în vedere că am crescut într-o „cancelarie”. Pe lângă asta, științele reale m-au fascinat de mic, iar alegând să studiez matematica știam că pot avea un impact real asupra copiilor după ce termin facultatea.
Cum ai ajuns să predai într-o comunitate vulnerabilă?
În decembrie 2023, m-am înscris în Teach for Romania. Sincer să fiu, eram de-abia intrat in învățământ, nu știam exact ce presupune programul, dar am zis “să iau taurul de coarne” încă din primul an. În felul acesta, m-am redescoperit și am ajuns să predau (cu ajutorul organizației) într-o comunitate vulnerabilă unde am întâlnit numai copii minunați, de la care învăț si voi avea de învățat tot timpul cât voi fi aici.
De ce aici? Majoritatea profesorilor fug de catedrele din mediul rural?
E adevărat că în mediul rural atât elevii, cât și cadrele didactice se confruntă cu numeroase greutăți. Comunitatea în care predau acum este una destul de dificilă, dar tocmai de aceea vreau să fiu aici. Consider ca am foarte multe de învățat, simt că mă formez continuu, mai ales când relaționez cu părinții. Un plus ar fi și faptul că îmi place să cred că sunt un exemplu, că le dau copiilor și o altă perspectiva de viitor, lucru care aici, la Crucea, este esențial, pentru că elevii au parte de puține exemple pozitive.
Ce te-a determinat să te înscrii în Teach for Romania?
Cum am spus și mai devreme, când m-am înscris nu îmi era 100% clar în ce mă bag. O întrebare mai bună, care se potrivește în cazul meu ar fi „de ce am ales să continui în Teach for Romania după ce am văzut ce presupune?”. Răspunsul e simplu: am descoperit cați oameni faini și câte resurse am la dispoziție, atât materiale, cât și umane. Am învățat despre sala de clasă în Teach for Romania, într-un singur an, cât nu aș fi învățat probabil în 10 ani pe cont propriu.
Există beneficii în munca de profesor? Ție de ce îți place să fii prof de mate?
Clar. Mereu voi susține asta. Cel mai mare beneficiu este ca iți tine sufletul tânăr mereu, lucru care se întâmplă la prea puține job-uri. Asta la modul general, ca profesor. Din punct de vedere al materiei pe care o predau, îmi place să fiu prof de mate pentru că e materia cu care mă simt cel mai în largul meu și pot jongla în ce fel vreau cu ea (lucru descoperit în vară, în academia Teach for Romania). Îmi place să văd cum construiesc, ușor, ușor, o gândire analitică la elevii mei. Progresul nu e unul uriaș, dar orice pas e senzațional pentru mine.
Ce te mulțumește cel mai mult la munca aceasta?
Când văd că la sfârșitul lecției toată lumea a înțeles, pe verificate.
Sau când mă întreabă elevii: „Domnu’, deja a trecut ora??”
Ce crezi că ar trebui să știe cei care au o chemare spre a deveni profesori dar se tem de minusurile sistemului?
Totul ține de motivație, dacă chiar își doresc să fie la catedră și să facă asta. Eu cred ca astfel de profesori aduc schimbarea. Minusuri sunt peste tot, la orice job, dar aici minus cu minus dă plus😊.
De ce crezi că are nevoie educația pentru a fi performantă, mai ales în mediile vulnerabile?
În primul rând de o comunicare bună profesor-elev și reciproc. Dacă reușești să creezi un mediu sigur și predictibil pentru copil, si în plus mai aduci și putina magie în lecțiile tale, astfel încât să le faci câtuși de puțin atractive, rezultatele/progresul vor apărea repejor.
Care sunt cele mai mari provocări din munca ta de zi cu zi?
OHHHH… aici sunt destul de multe, dar cea cu care mă confrunt cel mai des ar fi lipsa de inițiativă și de sprijin din partea părinților pentru a contribui activ la educația copiilor lor. Aproape zilnic încerc să le schimb mentalitatea, să îi fac să înțeleagă că o comunitate educată este o comunitate sănătoasă.
Ce faci tu diferit față de alți profesori de mate?
Sunt eu însumi la ore. Sunt natural cu elevii și asta simt și ei. Comunicarea dintre noi e și ea una naturală (cu limitele respectului și bunul simț, bineînțeles). Ne-am stabilit împreună reguli pe care să le respectăm la ora de mate și asta a fost foarte benefic și pentru mine, și pentru ei. În plus, le aduc constant exemple din viața reală, situații în care ei, fără să își dea seama, folosesc ce învață la matematică, ceea ce le ”aprinde” un beculeț în cap și devin foarte atenți.
Ai vreun proiect pe care l-ai implementat cu elevii? Povestește-ne despre el.
Încă nu am reușit să îl implementez, dar am în plan să fac un grup de robotică, în colaborare cu fundația Orange, în care elevii să vadă cum funcționează roboții. Prin acest club îmi doresc să îi ambiționez și să îi motivez să își schimbe puțin perspectiva asupra ceea ce pot face în viitor.
Ai vreo poveste de succes cu vreun elev pana acum? Un progres sau ceva ce ”ți-a ieșit” și care te motivează să continui?
Da. Nu e neapărat vreo poveste mare de succes, dar am reușit să fac un lucru minunat. La începutul anului, am observat un elev care absenta destul de des la ora de mate (probabil o traumă din trecut), dar care atunci când venea era printre cei mai ageri.
Am discutat cu el, am reușit să facem astfel încât să vină constant la ora de mate. Educația nu a fost niciodată o prioritate pentru el, deci cu scrisul și cititul nu era foarte obișnuit. L-am selectat pentru programul de literație remedială în decembrie și de atunci facem constant progrese, atât la mate, cât și la citit/scris.
Cum pot oamenii să facă o diferență în comunitatea lor, chiar și fără resurse financiare mari?
Nicio resursă financiară nu se compară cu conexiunea elev-profesor. Dacă reușești să pui o bază solidă în asta, poți începe drumul spre o schimbare acolo unde lucrezi. Dacă în plus ai și puțin ajutor financiar, deja poți spune că ești pe drumul sigur spre o educație de calitate.
Cum ai convinge un proaspăt absolvent de facultate să se facă profesor la țară?
La sat, fiecare profesor contează enorm. Ai șansa să schimbi vieți, să inspiri copii care poate nu au alte modele în jur. Vei fi nu doar un profesor, ci și un mentor, un sprijin pentru elevi și pentru părinți. În plus, pentru că intotdeauna contează și acest aspect, există sporuri salariale și burse pentru profesorii care predau în zone defavorizate.
Mulțumesc, Octav Chirilă pentru disponibilitatea ta! Îți urez mult succes și să auzim mai des de tine!
Descarcă ebookul Checklist profil Instagram, Facebook care vinde pentru soloprenoare în 2025 creat special pentru tine!