Freelancingul este o aventură de la început la capăt. O aventură pe care ți-o asumi. Îți place la nebunie ceea ce faci și de aici până la a deveni un workaholic este doar un pas. Linia este foarte fină.
Așadar, este momentul să te întrebi: Ai găsit suficient confort în munca pe care o faci, dar în timp a devenit a doua ta natură? Preferi să-și petreci timpul lucrând decât să faci alte activități? Tinzi să uiți de alte aspecte din viața ta care nu țin de freelancing? Atunci, cel mai probabil, ai devenit un workaholic.
Ce este un workaholic?
Workaholicul este persoana care lucrează prea mult și ajunge chiar să devină dependent de muncă. Există și un fenomen pentru acest termen, iar în Japonia se numește „Karoshi” și înseamnă decesul cauzat de prea multe ore de muncă. Serviciul poate deveni o dependență, ca alcoolul, tutunul sau substanțele nocive.
Este ușor de căzut în capcana aceasta mai ales la începutul unei cariere, așa că în acest articol vom discuta despre câteva aspecte de evitat atunci când ești freelancer sau romanian version, liber profesionist.
1. Alegerea clienților greșiți
Când o iei pe calea freelancing-ului, îți dorești să ai câți mai mulți clienți la început. La fel ca în viață, poate vei alege oamenii greșiți alături de care să lucrezi și vei ajunge să regreți, din câteva motive: domeniul său de operare nu se potrivește cu interesele sau cunoștințele tale, așa că petreci mult timp documentându-te și prea puțin lucrând.
La final, ori tu, ori clientul va realiza că această colaborare nu aduce un beneficiu niciunei părți și se va termina orice legătură, uneori fără vreo plată efectuată. Trebuie să ai grijă ce clienți îți alegi, ce proiecte îți iei în responsabilitate, căci întreg procesul de lucru depinde de cunoștințele și de implicarea ta.
Alegerea clienților este ceva ce la început nici nu îți pare că se află în to do list, dar în timp vei realiza că succesul depinde de acest pas crucial. Ajungi la un punct în care realizezi că ziua nu o să aibă niciodată mai mult de 24 ore. Schimbarea este în mâinile tale.
TU ai puterea, opțiunea și responsabilitatea de a lucra mai eficient pentru a-ți mări veniturile, notorietatea și succesul.
2. Proiectele plătite nesuficient
Din dorința de afirmare poate te vei grăbi să accepți proiecte plătite puțin față de câtă muncă ai depus lucrând. Sau din foame. E simplu. Ești disperat după succes și alegi greșit sau nu ai literalmente cu ce îți plăti chiria, mâncarea, hainele și abonamentul la transport, iar stresul/presiunea asta te face să iei cele mai proaste proiecte.
În ciuda faptului că ai depus mult efort, timp și resurse, banii pe care îi primești la final nu recompensează aproape deloc munca. Astfel de proiecte pun bazele fenomenului de „burnout”, tot mai prezent în generațiile tinere.
Un cuvânt care nu ar mai trebui să te sperie pentru că este o realitate. Una nedorită, de aceea, este bine să te documentezi cât mai bine despre fenomen, să știi ce îl produce, ce implică și să eviți să îl obții ca rezultat al muncii și mindsetului tău.
3. Nișarea pe un singur domeniu
În viață este bine să ne extindem orizonturile și o facem la început de drum în freelancing din curiozitate, lipsa prioritizării, dorința de a ne afirma, dorința de a scala afacerea, totul până la un anumit punct.
Ne ducem în n direcții pentru a descoperi ceea ce ni se potrivește cel mai bine. Un avantaj al freelancing-ului este posibilitatea de a lucra pe orice ramură îți dorești, fără vreo limită impusă.
Poți trece de la content writing la copywriting, la graphic design, la social media, la training și educație, la handmade, la tour guiding dacă îți place asta. Poți face orice schimbare vrei sau le poți îmbina atât timp cât ai energie, timp, chef de mai multe.
Le poți îmbina chiar și în activitatea de zi cu zi dacă îți dorești asta. Păcat ar fi să nu încerci cât mai multe domenii, nu-i așa? E ca și cum ai gusta mai multe mâncăruri și uneori alegi să faci combinații delicioase.
Evoluția este foarte importantă și o poți face cu ajutorul unor mentori (persoane cu experiență de muncă, oameni care te pot învăța multe despre practicarea unei meserii de la A la Z) sau ascultarea unor emisiuni/podcasturi motivaționale, pline de sfaturi folositoare.
De aici îți iei inspirația, motivația, energia, ideile și forța de a merge mai departe. Inovația vine uneori din cele mai incredibile locuri.
Așadar, dacă te afli la început de drum în freelancing sau ai ajuns într-o etapă a vieții tale când simți că ești prea prins în muncă, este timpul pentru o pauză.
Fă un pas înapoi și analizează ce este mai bine pentru tine – proiectele nu pot fi realizate dacă nu ești într-o stare psihică corespunzătoare.
Insight despre workaholism
Nu mai vorbim că în workholism ajungi să te identifici cu munca ta și să nu mai ai altă viață în afară de job. Relațiile tale au de suferit, iar pe termen lung te vei simți singur, izolat, părăsit. Totuși nu te-a părăsit nimeni.
Tu i-ai părăsit. Știi acele invitații în oraș când ai zis NU pentru că mai aveai de lucrat ceva? Nu după Nu a determinat prietenii să nu te mai întrebe.
Au mers mai departe cu viața lor fără tine. Și-au făcut alt prieten, l-au introdus în grup și se simt fericiți.
Tu ești fericit DOAR cu munca ta? Gândește-te la asta și lasă un comentariu de un singur cuvânt: Da sau NU.