Cum să scrii un articol în 5 pași

Guestpost by Andrei Cioată

E greu să scrii un articol, nu-i așa? Documentarea, selecția, încercarea de a te plia pe mai multe domenii, toate întrebările pe care le ai: oare scriu bine, oare articolul o să fie citit, oare o să fie mulțumiți cititorii mei?

Oricum nu poți „juca la cacealma” atunci când vrei să scrii un articol bun care să fie citit și apreciat, dar mai ales la citirea căruia să te încerce un sentiment de mândrie. Până la urmă, asta ne dorim cu toții, nu?

Să devenim din ce în ce mai buni și să scriem din ce în ce mai bine. Iar atingerea acestui nivel, dacă se poate, să nu necesite prea mult timp.

Ei bine, există câteva metode care te pot ajuta în a scrie mai bine și mai ușor. Iată câțiva pași simpli pe care i-ai putea lua în considerare data viitoare când vrei să scrii un articol  și nu doar să-l scrii, dar să o faci și bine:

Documentarea articolului

Documentarea este extrem de importantă – înainte de toate, trebuie să știi despre ce scrii, nu? Trebuie să stăpânești domeniul și să nu vorbești mult, dar degeaba, despre ceva specific, oricât de dezvoltate ar fi abilitățile tale literare și lingvistice de „a bate cu grație câmpii”.

O cercetare prealabilă îți poate ușura deosebit de mult munca, venind în spijinul ideilor, deci textului tău. Și, evident, internetul este plin de ceea ce te interesează. Tocmai am dat search cuvântului „nimic” pe Google și mi-au fost afișate 27 de milioane de rezultate; așadar, crezi că ai vreo scuză când îți spui „nu știu”? 😉

„Vocea” în care îți livrezi textul

Este important ca articolul pe care-l expui să fie scris într-un ton prietenos, friendly, nicidecum într-un ton sentențios, violent și agresiv, sarcastic sau ironic, acid sau zeflemist. Încearcă să te apropii de cititorul prin ceea ce-i oferi, indiferent de subiectul despre care scrii.

Poți face asta deosebit de ușor: folosește cât mai des limbajul afectiv, de apropiere (adresându-te la persoana a II-a), încearcă să eviți limbajul tehnic, „jargonistic” de cât de mult poți, strecoară în textul tău formule de adresare directă și retorică. Creează un fel de armonie între tine, ca scriitor, și cititorii tăi. Fii prieten cu ei!

Structurarea articolului

 La fel de important este ca după ce ai găsit subiectul care te interesează, să-ți structurezi ideile referitoare la acesta. Din fericire, am fost învățați încă din liceu că „o argumentație” trebuie să urmărească un anumit pattern. Așa-i și aici, doar că vorbim despre altceva, bineînțeles.

Un articol niciodată nu trebuie să-nceapă, ca să folosesc o expresie literară, ex abrupto, dintr-o dată și pe neașteptate.Trebuie să aibă o introducere, scurtă de obicei care să familiarizeze cititorul cu ceea ce urmează să citească.

Apoi, scrierea sa în sine trebuie să urmărească toți pașii necesari și deja gândiți: modul în care ai abordat subiectul, informațiile de interes pe care le-ai izolat din multitudinea de informații disponibile și, dacă e cazul, concluziile și o scurtă frază de încheiere. Nu te hazarda și grăbi: întotdeauna, înainte de toate, gândește-te la audiența ta și scrie prima dată un draft căruia, ulterior, să-i aduci modificările pe care le crezi necesare.

Editarea și formatarea unui articol

După ce ai scris articolul, nu te grăbi să-l publici imediat. Treaba, în acest moment, e gata doar pe jumătate.

Așa că pune-te pe recitit sau dacă ești genul care nu-și vede propriile greșeli prea ușor (cum sunt eu, spre exemplu), roagă-ți un prieten să o facă pentru tine.

Scoate în evidență, eventual cu bold frazele care-ți sună greșit sau neplăcut, elimină repetițiile, verifică veridicitatea a ceea ce ai scris.

Folosește, dacă este cazul, imagini care să atragă cititorul, care să reitereze cât mai bine ceea ce textul tău vreau să transmită și care să ajute la înțelegerea textului.

Un alt mod de a-ți analiza textul este să îl citești cu voce tare (pe cât posibil, nu atât de tare încât să te-audă alții; nu că ți-ar fura ideile, dar poți foarte ușor să pari ciudățel), să scrii fraze cât mai scurte cu putință și să nu faci abuz de informații.

În cele din urmă, întrebarea pe care trebuie să ți-o pui și al cărei răspuns ar trebui să fie afirmativ este: am reușit să transmit mesajul dorit?

Retușul final al articolului

După ce toate cele de mai sus au fost îndeplinite (sau, pe cât a fost în putință a fi îndeplinite), trecem la retușul final.

În general, este de dorit ca acest pas să nu necesite prea mult timp și prea multe bătăi de cap. Dacă primii pași au fost urmați întocmai, retușul final ar trebui să vizeze doar corectarea eventualelor greșeli gramaticale, eliminarea sincopelor de înțelegere a textului și „încadrarea” articolului, formatarea sa cu fontul potrivit, aerisirea fragmentelor și paragrafelor, astfel încât textul nu doar să fie frumos, dar și să arate frumos și atrăgător.

O mâncare se mănâncă și cu ochii, nu? Așa zicea o zicală din popor. Sunt multe de spus, și multe alte variabile care pot fi luate în calcul atunci când vrei să scrii un articol bun.

Important, de fapt, este să exersezi. „Pofta vine mâncând”, se spune, iar așa se-ntâmplă mai cu toate lucrurile de acest gen: e OK să greșești, e OK să depui mult efort și timp, e OK să nu scrii cel mai bun articol.

Important este să nu te oprești, ci să fii perseverent, constant și să nu uiți că Roma n-a fost ridicată într-o zi.  Totuși a fost nevoie de o singură noapte ca Troia să pice și că deși pașii sunt înceți, ei duc în direcția potrivită!

Spor la scris articole și multă inspirație!

Rămânem conectați
Ultimele Articole