Freelancing-ul este cale extraordinară către independență financiară, acesta îți poate aduce beneficii financiare, creativitate, flexibilitate, autonomie și diversitate în proiecte, dar anumite greșeli pot să îți limiteze succesul și să te țină departe de adevăratul tău potențial.
Iată câteva greșeli care m-au ținut departe de adevăratul potențial:
- Nu am învățat vânzări, ci am fugit de ele
Freelance-ul este o opțiune excelentă pentru cei care își doresc mai mult control asupra carierei lor, dar necesită disciplină, organizare și o mentalitate orientată spre afaceri.
Învățarea vânzării este esențială pentru succesul în freelancing, deoarece abilitatea de a-ți promova serviciile și de a închide contracte direct influențează veniturile și oportunitățile pe care le ai, astfel capacitatea de vânzare îți permite să identifici și să abordezi potențialii clienți în mod eficient și creezi relații bazate pe încredere, ceea ce facilitează semnarea de contracte.
Freelancing-ul implică o căutare constantă a proiectelor și a clienților, iar lipsa abilităților de vânzare te poate împiedica să atragi clienții potriviți sau să fii plătit la valoarea corectă.
Ce poți face pentru a învăța să îți vinzi serviciile :
- Creează-ți un profil online, un site de prezentare
- Construiește un portofoliu: pune exemple de lucrări anterioare pentru a-ți atrage clienți.
- Promovează-te: Utilizează rețelele sociale, recomandările și site-ul personal.
- Fugeam de evenimente și networking
Evenimentele și networkingul sunt extrem de valoroase pentru freelanceri, acestea oferă oportunități de creștere profesională și dezvoltarea afacerii prin participarea la evenimente, îți permite să cunoști oameni din domeniul tău sau domenii conexe.
Frecventarea evenimentelor arată că ești implicat în industrie, iar acest lucru îți sporește credibilitatea. De asemenea, poți deveni mai cunoscut în comunitatea profesională.
Multe evenimente includ prezentări, workshop-uri sau discuții pe teme de interes, oferindu-ți acces la cunoștințe noi, tendințe și idei inovatoare, iar interacțiunea cu alți freelanceri îți oferă ocazia de a împărtăși provocările și de a primi sfaturi sau feedback despre munca ta.
Ce poți face pentru a ieși în evidență:
- Pregătește o scurtă prezentare despre tine și cărți de vizită sau profiluri online profesionale.
- Fii activ în discuții și fă schimb de contacte pentru a rămâne în mintea oamenilor.
- Rămâi în contact cu oamenii pe care-i cunoști, oferindu-le serviciile tale la un preț accesibil, la început, pentru a le intra în grații.
Unde găsești evenimentele și oportunitățile de networking:
Pe Facebook Events, grupurile de freelanceri și paginile de comunitate organizează frecvent evenimente locale sau online.
Pe LinkedIn Events: urmărește secțiunea de evenimente de pe LinkedIn, unde găsești webinarii, conferințe și sesiuni de networking.
Spații locale de coworking: Locuri precum Impact Hub, Commons, Mindspace sau alte spații similare organizează adesea evenimente pentru freelanceri și antreprenori.
Caută în orașul tău evenimente organizate de camerele de comerț, cluburile de afaceri sau alte comunități locale sau întreabă-ți rețeaua de contacte existente despre evenimente la care participă.
Adesea, cel mai bun networking vine prin recomandări personale.
- Evitam să mă arăt pe social media, nu reels, nu fața mea, nu vorbeam despre meseria mea.
A fi activ pe social media ca freelancer este esențial, deoarece îți permite să îți construiești vizibilitatea, credibilitatea și să atragi clienți.
Social media este locul unde oamenii își petrec o mare parte din timp. Prezența ta acolo îți oferă șansa de a fi văzut de potențiali clienți sau colaboratori.
Dacă oamenii îți cunosc stilul și expertiza, vor avea încredere să lucreze cu tine, tot aici poți observa ce fac alți freelanceri sau cum evoluează industria, pentru a te menține informat și inspirit.
Social media îți oferă o platformă gratuită sau cu costuri mici pentru a te promova, aici poți vorbi deschis despre ceea ce te reprezintă ca și freelancer, meseria pe care ai ales-o și serviciile pe care le oferi. Comparativ cu alte forme de publicitate, este extrem de eficientă pentru freelanceri.
Prezența pe social media îți oferă o platformă puternică pentru a-ți crește vizibilitatea, a-ți construi brandul personal și a atrage clienți. Cu puțină consecvență, aceasta poate deveni una dintre cele mai valoroase strategii ale tale.
Platforme de social media care te pot ajuta să-ți construiești vizibilitatea:
- Instagram este eficienta pentru freelancerii din domeniul design grafic;
- LinkedIn este ideal pentru profesioniști B2B;
- Facebook și TikTok este compatibil cu orice freelancer, mai ales pentru publicarea reelurilor;
- Youtube ideal pentru podcasturi.
Orice platformă de socializare ai alege, te va ajuta să ajungi vizibil, important este să te obișnuiești cu consecvența postărilor pentru a ajunge la un număr cat mai mare de clienți fără investiții materiale.
- Nu apelam la mentori
Mentorii sunt extrem de importanți, mai ales pentru freelanceri aflați la început de drum, deoarece oferă ghidare, sprijin și inspirație.
Aceștia pot aduce o perspectivă externă, bazată pe experiența lor, te ajută să iei decizii informate și să îți setezi prioritățile, îți poate arăta cum să negociezi mai eficient cu clienții sau cum să îți stabilești tarifele, te pot recomanda pentru un proiect sau te pot introduce unor potențiali colaboratori și îți arată cum arată succesul în domeniul tău și te inspiră să îți setezi standarde înalte.
Un mentor te poate critica constructiv, ajutându-te să îți corectezi greșelile și să devii mai bun, îți poate sugera cum să îmbunătățești un proiect pentru a impresiona un client, asigurându-se că rămâi pe drumul cel bun.
- Nu avem un brand personal,nici site profesional și mă chinuiam să le fac eu pe toate.
În freelancing, un brand personal puternic, un site profesional și un ajutor extern pot face o diferență majoră în succesul tău, astfel, brandul personal este identitatea ta profesională și te ajută să te diferențiezi pe piață,un brand consistent transmite profesionalism și credibilitate care te ajută în să atragi clienți care se potrivesc cu viziunea și stilul tău.
Un site web este esențial pentru a-ți prezenta munca și a converti vizitatorii în clienți, aceștia te pot găsi oricând și își pot forma o primă impresie despre tine, în plus un site bine realizat arată că iei munca în serios și ajută clienții să vă contactați mai rapid, prin butoanele de contact și programări rapide pe care site-ul de prezentare le conține, iar portofoliul este vizibil și accesat oricând de orice client care îți vizitează site-ul.
În cazul în care nu te descurci singur la un proiect , ca freelancer, e bine să ceri ajutorul unor colaboratori, asistenți sau mentori.
Aceștia te pot ajuta în proiectele pe care le gestionezi, prin delegarea unor sarcini îți permite să te concentrezi pe ceea ce faci cel mai bine.
- Nu aveam echipă, făceam niște vizualuri de îți venea să plângi când le vedeai, editam ca un copil de clasa a 3-a
Cum am scris puțin mai sus, atunci când nu te descurci singur la un proiect, cere ajutorul. Ca este vorba de un mentor sau un colaborator , important este să iei în considerare faptul ca nu te descurci in foarte bine la toate, sau poti opta pentru diferite cursuri care te-ar putea ajuta sa te perfecționezi în domeniul, aceasta fiind o necesitate , nu doar o alegere.
Cateva exemple pentru a te perfecționa constant:
- Participă la cursuri și certificări prin platformele ca Udemy, Coursera, acestea oferă cursuri dedicate industriei tale.
- Urmărește liderii din domeniu, citește bloguri, ascultă podcast-uri sau urmărește conținut pe social media.
- Participă la evenimente și workshop-uri, conferințele sunt excelente pentru învățare și networking.
Faptul ca te perfecționezi în freelancing este o investiție în tine care îți aduce recompense pe termen lung, atât profesional, cât și financiar și te ajută să ajungi cat mai aproape de adevaratul tau potențial.
- Nu postam constant, aveam săptămâni întregi când dispăream din online
Consistență este secretul, cu cât ești mai vizibil, cu atât cresc șansele ca cineva să te remarce și să îți propună o oportunitate.
Postările regulate atrag oameni care îți apreciază munca, construind o bază loială de urmăritori și clienți.
Distribuie conținut de valoare care încurajează interacțiunea – întrebări, sondaje sau provocări, vezi ce funcționează cel mai bine și ajustează strategia, creează un calendar editorial pentru a posta diversificat (portofoliu, sfaturi, povești, testimoniale), important este să fii consistent în postări pentru a-ți crește vizibilitatea în online.
- Nu creasem niciun material de tip lead magnet pentru audiența mea
Crearea unui lead magnet este o strategie excelentă pentru a atrage potențiali clienți și a construi relații cu audiența ta.
Un lead magnet bine gândit oferă valoare reală în schimbul informațiilor de contact ale publicului, spre exemplul emailul.
Cum să implementezi un lead magnet:
- eBook sau ghid practic: Ideal pentru freelanceri care oferă servicii educative sau creative ;
- Checklist: Simplu și eficient pentru audiențe care vor să rezolve rapid o problemă
- Template-uri sau fișiere editabile: Dacă lucrezi în design, scriere sau marketing
- Webinar sau mini-curs video: Perfect pentru a demonstra expertiza ta în profunzime.
- Studiu de caz: Demonstrează cum ai rezolvat o problemă reală pentru un client.
Titlul este primul lucru care va atrage atenția, așadar asigură-te că promite ceva valoros și specific.Un lead magnet bine prezentat arată profesionalism și te poziționează ca un expert, folosește un design curat și branduit, creează lead magnete vizuale cu instrumente precum Canva, Adobe Express sau Figma și fii concis, păstrează un echilibru între text și grafică.
Promovează-ți materialul de tip lead magnet printr-o secțiune dedicată sau o pagină de captare, folosește lista actuală de e-mailuri pentru a anunța materialul și distribuie lead magnetul prin intermediul altor freelanceri sau parteneri care au un public complementar.
- Nu știam care e audiența mea, pe cine vreau să atrag
Cunoașterea audienței tale ca freelancer implică cercetare, testare și ajustare constantă. Cu cât îți înțelegi mai bine clienții ideali, cu atât vei atrage mai ușor proiecte care se potrivesc abilităților și obiectivelor tale.
Pentru a-ți identifica audiența, trebuie să știi unde își petrece timpul online, postează diferite tipuri de conținut și observă reacțiile (ex: tutoriale, povești despre proiecte, sfaturi utile), astfel îți va fii mai ușor să înțelegi comportamentul audienței tale și ceea ce o face să reacționeze.
Iată câteva exemple de platforme online care te pot ajuta în a-ți cunoaște audiența :
- Google Analytics te ajută dacă ai un site;
- Social Media Insights cum sunt platformele Facebook, Instagram sau LinkedIn, îți arată date despre urmăritori (vârstă, locație, interese);
- Upwork/Fiverr analizează cererile clienților din nișa ta.
- Credeam că NU o să găsesc niciodată oamenii ideali cu care să lucrez
Pentru a găsi oamenii ideali cu care să lucrezi, trebuie să te cunoști bine, să înțelegi ce își doresc clienții tăi și să fii prezent în locurile potrivite. Alege-ți cu grijă proiectele și fii deschis să înveți din fiecare experiență. Pe măsură ce îți perfecționezi strategia, vei atrage din ce în ce mai mulți clienți care sunt potriviți pentru tine.
Pentru început propune proiecte mici sau probe de lucru pentru a vedea dacă clientul este potrivit, astfel vei continua colaborarea sau nu, refuză clienții care nu rezonează cu proiectul sau care îți subapreciază valoarea muncii tale. E important să spui “nu” atunci când este necesar, chiar dacă colaborarea a vă încheia, oamenii potriviți vor veni la momentul potrivit.
De obicei, clienții ideali vor să vadă exemple de proiecte care seamănă cu ce au nevoie, iar prezența în online, împreună cu un portofoliu bine structurat, poate aduce cu ușurință clienții potriviți, fără prea mult efort din partea ta.
Așadar, pune-ti in valoare munca, nu îți fie teamă de greșeli, important este să te perfecționezi constant și să-ți apreciezi munca, iar adevaratul potențial se va arăta imediat ce vei urma pașii către evoluția ta ca freelancer.