content writing, freelancing, antreprenoriat

Content writing-ul este o abilitate esențială în era digitală în care trăim, fiind fundamentul multor strategii de marketing online și comunicare eficientă pe internet. Prin comunicare eficientă înțelegem, înainte de toate, faptul că în urma parcurgerii unui text (indiferent de forma acestuia), cititorul reușește să își asume un plus valoare – în primul rând, față de brandul căruia îi aparține textul.

Cum funcționează acest proces de content writing și care sunt principalele sale aspecte? Încerc să îți prezint toate acestea în cele ce urmează!

Content writing – ce este?

Content writing-ul se referă la procesul de creare a conținutului textului scris pentru a transmite informații, a atrage atenția, a educa sau a convinge publicul țintă. Acest conținut poate fi sub forma de articole, bloguri, conținut pentru site-uri web, materiale de marketing, postări pe rețelele sociale și multe altele. Scopul principal al content writing-ului este să ofere valoare audienței respective și să facă apel la interesul acesteia.

A face content writing presupune o serie de pași etapizați

Content writing-ul nu este DOAR despre scris, ci presupune respectarea anumitor pași. Aceștia sunt următorii:

Înțelegerea publicului țintă

Primul pas în content writing este să înțelegi cine este publicul tău țintă. Ce interese are? Ce probleme întâmpină? Cum pot ajuta conținutul tău să răspundă nevoilor sale?

Cercetarea și planificarea

Odată ce ai înțeles publicul țintă, urmează etapa de cercetare și planificare. Acum vei identifica subiectele relevante pentru audiență, vei analiza concurența și vei crea un plan de conținut.

Structurarea conținutului ce urmează a fi redactat

Este important să ai o structură clară în conținutul tău. De obicei, acesta include o introducere captivantă, dezvoltarea subiectului în paragrafe bine definite și o concluzie care să sublinieze punctele cheie.

Crearea propriu-zisă a conținutului

Reprezintă momentul în care ideile se transformă în cuvinte scrise. Limbajul folosit trebuie adaptat publicului țintă, coerența trebuie să fie „la ea acasă”. În unele cazuri, este prezentă și componenta „persuasivă”. Toate se individualizează în funcție de scopul textului scris.

Editarea și revizuirea

Această etapă NU trebuie neglijată. Conținutul trebuie recitit și revizuit pentru eventualele greșeli (formă, stil, claritate, norme de ortografie). Textul, de asemenea, ar trebui citit dintr-o perspectivă subiectivă – precum la o primă citire.

Optimizarea SEO (Search Engine Optimization)

În cazul în care conținutul este destinat publicării online, este esențial să-l optimizezi pentru motoarele de căutare. Acest lucru implică utilizarea cuvintelor cheie relevante, meta-descrieri, titluri atrăgătoare și structură adecvată a paginii.

Tehnici eficiente de content writing

În mod obișnuit, content writing-ul de succes se fundamentează pe mai multe „tehnici cheie”:

  • Scurt și la obiect: fii clar și concis în transmiterea informațiilor. Evită devierile neesențiale care ar putea pierde atenția cititorului;
  • Folosește exemple (dacă subiectul îți permite): sprijină-ți argumentele cu exemple relevante și dovezi concrete pentru a-ți întări punctele de vedere;
  • Titluri atractive, dar fără clickbait: titlurile sunt primul contact cu eventualul public. Fă-le captivante și relevante pentru a atrage cititorii;
  • Folosește imagini & conținut multimedia: poți adăuga elemente vizuale pentru a spori impactul. De asemenea, ele pot fi folosite pentru a oferi informații relevante pentru cititor;
  • Autenticitatea este de nelipsit: scrie într-un stil autentic, personal. Poate chiar emoțional și mult mai familial. Audiența apreciază autenticitatea, sinceritatea, omul din spatele brandului.

Content writing-ul este o componentă centrală a strategiilor de marketing de succes. Un conținut de calitate poate atrage trafic pe site-ul tău, poate crește angajamentul și implicarea publicului, poate consolida brandul și poate genera leads (potențiali clienți) și conversii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *