Ce trebuie să știi despre stații încărcare mașini electrice

Mașinile electrice sunt tot mai populare în ultima vreme și tot mai multe persoane își exprimă dorința de a avea un astfel de autoturism. Ne gândim toți cum să consumăm mai puțină benzină sau motorină și în același timp să ne bucurăm de aceleași beneficii. Ne dorim să ne mișcăm cât mai mult, să călătorim, să ne vizităm oamenii dragi și de aceea, avem nevoie de automobile. Mașini electrice avem, dar avem nevoie și de stații încărcare mașini electrice pentru a le putea utiliza cât mai mult.

Acestea nu poluează și protejează mediul înconjurător, de aceea există tendința ca vehiculele să devină exclusiv electrice. Chiar dacă la început mulți se temeau să cumpere astfel mașini de teamă că nu vor avea unde să le încarce, cu timpul, au apărut tot mai multe stații încărcare mașini electrice, ceea ce crește accesibilitatea acestui nou tip de vehicule.

Ce oferă stațiile de încărcare electrică?

Avem nevoie de stații de încărcare electrică așa cum avem nevoie de străzi asfaltate, nevoia este mai mare decât am crede. Dacă oamenii ar avea mai multe stații de încărcare electrică, dorința de achiziționare a acestor vehicule ecologice ar crește.

Stațiile de încărcare electrică oferă energie electrică, destinată încărcării autovehiculelor electrice. Mașinile electrice pot fi încărcate prin intermediul unei prize electrice dar și a unor prize speciale, în cadrul stațiilor de încărcare electrică. Acestea diferă în funcție de timpului necesar încărcării.

Există mai multe tipuri de stații, și-anume: stații de încărcare la domiciliu, destinate spațiilor semi publice, dar și publice.

Stațiile de încărcare la domiciliu, sunt cele care oferă posibilitatea mașinii să fie conectată la o priză instalată de către un specialist, printr-un cablu. În această situație, puterea de încărcare este destul de mică, iar durata de încărcare este de până la 8 ore.

Uite 2 exemple de astfel de stații electrice:

Statie de incarcare electrica I-CON Wallbox, Autostart, 4,6kW, conector T2 antivandal cu obturator, Gewiss GWJ3001A

Statie de incarcare electrica I-CON PREMIUM Wallbox, Autostart DLM + Bluetooth, 7,2kW, LED indicator,conector T2 antivandal cu obturator, Gewiss GWJ3302A

Stațiile de încărcare destinate spațiilor semi publice se găsesc de obicei în parcările centrelor comerciale, spațiilor de birouri, supermarketuri, hoteluri sau chiar aeroport, iar durata de încărcare variază între 2 – 4 ore.

Stațiile de încărcare destinate spațiilor publice se află de regulă în benzinării, în anumite puncte interurbane sau pe autostrăzi, fiind foarte ușor accesibile. Acestea sunt stațiile cele mai eficiente, deoarece oferă o încărcare rapidă, într-un interval de 10 – 20 de minute.

Avantaje stații încărcare

Avantajul principal al mașinilor electrice este că pot fi alimentate atât acasă, cât și la birou dar și oriunde  altundeva unde ai acces la o priză.

Stațiile de încărcare mașini electrice pentru uz casnic îți oferă nenumărate beneficii, având în vedere că tu ești cel care deține controlul asupra alimentării dar și a costurilor. Când mașină este descărcată, nu trebuie decât să o conectezi la o priză, fără să mai fie nevoie să te deplasezi la benzinărie. Până se încarcă mașina, tu te poți ocupa de restul treburilor și nu pierzi timp util, așteptând ore în șir la unele stații de încărcare semi publice.

Este foarte confortabil, să ai o astfel de stație acasă. Îți poți alimenta mașină electrică simplu și ușor cu o stație de uz casnic, iar plata o faci la factură de electricitate. Folosirea unei stații de încărcare nu are repercursiuni negative în ceea ce privește utilizarea altor sisteme electrice din casă. Nu ai cum să te electrocutezi folosind o astfel de stație, de exemplu. Nu vei da foc locuinței dacă uiți să oprești alimentarea la curent electric cum ar fi dacă ai uita mașina de călcat în priză.

Stații de încărcare publice

Stațiile de încărcare publice sunt extrem de utile atunci când te afli în deplasare, însă cele de uz casnic îți oferă reale avantaje atunci când ești acasă. Dacă ai o astfel de stație și vrei să pleci în vacanță, poți lua stația cu tine și îți poți încărca mașina oriunde te-ai afla, dacă în zona există electricitate.

Aceste stații de încărcare sunt adaptoare care reușesc să transforme curentul alternativ în curent continuu, ce reprezintă combustibilul necesar pentru vehiculele electrice. Folosind aceste stații, nu trebuie să plătești pe loc la încărcare, ci doar atunci când se emite factura de curent electric. În acest fel, nu mai trebuie să cauți stația de alimentare cu prețul cel mai convenabil pentru a-ți încărca mașină.

Tipuri de încărcare

Există două feluri de instalații de încărcare: AC și DC. Stațiile de încărcare AC oferă curent alternativ monofazat și trifazat și sunt folosite cel mai des pentru alimentarea mașinilor electrice. Încărcarea se face prin intermediul unui  cablu și a unei mufe care trebuie conectate la o priză. Timpul de încărcare variază între o jumătate de oră și 6  – 8 ore.

Stațiile de încărcare DC oferă curent continuu iar timpul de încărcare este extrem de rapid,  undeva între 10 – 20 de minute. În acest tip de încărcare, transmisia curentului se face direct către baterie, fără să mai fie filtrat prin redresorul mașinii. Nu este indicat să apelezi la această încărcare pe termen lung, deoarece bateria este solicitată mult prea mult. Aceasta este metoda de încărcare cea mai accesibilă atunci când te afli în deplasare, în special dacă rămâi fără curent pe autostradă.

Prin urmare, la stațiile de uz casnic încărcarea este destul de lentă, iar costurile sunt mai mici, însă la cele publice, de uz industrial, încărcarea se face cel mai rapid, dar costurile sunt mult mai mari. În funcție de locul în care te afli și de timpul pe care îl ai la dispoziție, îți poți încărca mașina acasă, la supermarket până îți faci cumpărăturile sau pe autostradă, dacă ai plecat la drum.Este foarte simplu și lipsit de costuri exorbitante, cum te-ai aștepta.

Rămânem conectați
Ultimele Articole