Suflet de Antreprenor, pretextul sub care am descoperit o altă țară. Să îți spun cum a fost toată povestea.
De la București, pardon Bragadiru până în Cluj-Napoca sunt 442 km, aproximativ 5h 30 min de drum cu mașina. Pentru că am mers la părinții mei înainte, am făcut tot 5h 30 min până în oraș plecând din satul Strejnicu, un oraș mare de lângă Ploiești. De Ploiești sigur ai auzit.
Ca un copil care nu a fost prea plimbat în copilărie, nici în adolescență, azi, la 30 ani, sunt cel mai entuziasmat când plec undeva. Aproape că nu dorm de emoție.
De ce-ul de aici
La Cluj-Napoca se desfășura un congres, eu aș fi zis, conferință a antreprenorilor în octombrie. Ne-am luat bilete cu 2 luni înainte și am eliberat programul să putem ajunge.
De agitată ce eram mi-am spart telefonul fix înainte de eveniment. Îmi era și rușine să-l mai scot pe masă.
Drumul a fost lung, dar cum noi avem o chimie a creierelor și sufletelor, am discutat fiecare minuțel de la final de călătorie ne durea pe amândoi în gât.
Conferința asta a fost ceva ce îmi va rămâne mereu în suflet, motiv pentru care voi reveni și la ediția următoare.
Cine ce face?
Ioana Orzan este cea care va organiza acest congres de mai multe ori pentru a aduna bani pentru proiectul său de suflet. Vrea să deschidă un centru de reabilitare pentru copiii și adolescenții care au devenit dependenți de droguri.
Problema este mai gravă decât credem, iar copiii noștri sunt într-un pericol iminent dacă nu facem ceva acum.
Din inima Oradei, acest vis imens ia contur. Deși nu ne-am auzit decât la telefon, am simțit că vreau să fiu alături de ea în călătoria sa din pasiunea cu care vorbește. Este un altfel de antreprenor. Unul cu suflet.
Îmi dau și acum lacrimile pentru că pasiunea și entuziasmul sunt tot ce avem mai bun, mai inspirațional în lumea antreprenorială. Până la urmă și în viața personală sunt esențiale.
La Cluj nu mai mersesem niciodată. Am auzit lucruri diverse despre oraș și eram curioasă ce arhitectură are, dacă seamănă sau nu cu Brașovul, cât de mare este, ce obiective turistice interesante are etc.
Ajungând acolo, am intrat într-un oraș pe care mulți îl denumesc inima Ardealului. Vedem un mix de clădiri vechi și clădiri noi, într-un mod pe care nu-l găsești în București.
Aici Centrul Vechi e unul, Cotroceni-ul e altul, Pipera e una, Berceni e alta. Adică, lucrurile sunt mai organizate în funcție de ce vrea să vadă turistul.
Am plecat la Cluj pentru inspirație, motivație, prietenie și cunoaștere de oameni noi. Și totul vine așa…
Suflet de Antreprenor: cu și despre antreprenori
La acest congres au venit 200+ antreprenori. Nu la ora stabilită pentru că trezirea este grea pentru toți. Pe la 9:30 se adunaseră o bună parte din antreprenori într-o locație superbă, Wonderland Resort din Feleacu.
Un castel inspirat de DisneyLand unde toți angajații își fac treaba cu conștiinciozitate și respect pentru clienți. Pe un delușor de unde vedeam cerul senin parcă privindu-ne cu mândrie și bucurie.
Aici ne-am întâlnit cu Cornelia Sîngeorzan, un coach în public speaking pe care îl cunoscusem online când am și realizat un podcast împreună. Proiectul său se numește Voci care mișcă și este unul inspirațional, despre oameni care fac mai mult cu ce au.
Mă bucur mult că ne-am cunoscut și am povestit câte puțin despre ce facem, de ce facem, ce provocări avem sau ce ne dorim să facem separat și împreună.
Ioana Orzan a prezentat cu emoție și uneori în lacrimi fiecare speaker invitat. Au fost oameni unul și unul, unul mai bun decât altul, fiecare inspirațional în felul său.
Monica Derecichei – HR services
Discursurile au început cu Monica Derecichei, Fondatoarea ReMArkable Consulting & HR Consultant care ne-a vorbit despre cum găsim și recrutăm oameni valoroși. Ideea principală pe care am reținut-o de la ea este că entuziasmul și pasiunea sunt mai importante decât competențele, diplomele și aptitudinile.
Am apreciat de asemenea profesionalismul, dedicarea și pasiunea cu care vorbește despre construirea unei afaceri, atragerea de oameni valoroși, importanța acordată resursei umane.

Bogdan Enache – despre obiceiuri
Fondator Mela Bizinvest Club, Bogdan Enache a venit de la București pentru a vorbi despre obiceiuri și cum le instalăm. Am reținut cei 3 pași ai instalării unui obicei: setarea obiectivului, acțiunea și recompensa.
Consecvența, persistența aș zice eu, este cea care ne ajută să creăm drumuri noi printre cărările deja bătătorite ale creierului nostru.
Viorica Păcurar – despre motivarea angajaților
Director Vânzări Retail și Corporate la NN Asigurări de Viață, Viorica Păcurar ne-a impresionat pe mine și pe iubitul meu cu încrederea sa în sine, dar mai ales cu șarmul de care dă dovadă chiar și la o vârstă înaintată.
Fiecare speaker a venit să vorbească despre ce știe mai bine să facă, în modul propriu, fără oameni care să-l judece și critice.
Toți ochii erau ațintiți pe speakeri, nimeni pe telefon, nu a sunat vreunul, oamenii nu chicoteau, nu râdeau, nu șușoteau, erau ochi și urechi pe ce se discută.
Am simțit acest tip de implicare și interes la Teatrul din Iași. O să fiu judecată și hulită pentru asta, dar simt să spun adevărul cu orice cost: respectul și buna educație din vestul țării nu se întâlnesc decât foarte rar în sud.
Îmi pare rău, iubesc Muntenia, dar adevărul este unul singur, fără părtinire, prefăcătorie și minciună. Oamenii de aici au un bun-simț aparte pe care rar l-am întâlnit la vreo conferință în capitală.
Manuela Mușat și Alexandru Cosmin Nichita – despre siguranță online
Cei doi s-au alăturat arhitectului sistemului, Alexandru Stratulat și împreună au creat echipa care a creat un nou tip de internet, unul mai sigur, care îți oferă avantaje pe viață și o șansă la ceva inedit.
Echipa Sourceless a primit certificarea în statul Delaware, în USA pentru invenția lor și sunt primii din lume să facă asta. Constanța a făcut pentru România ceva inedit, iar românii nici nu știu asta.
Mai multe detalii pe site-ul lor, Sourceless.io.

HELENA FAKO – despre cosmetice și noi începuturi
Antreprenor / Speaker motivațional si inspirațional, Helena vine pe scenă cu multe emoții, dar și mai multe lecții de transmis.
Mi-au plăcut exemplele sale, dar și mai mult autenticitatea de care dă dovadă. Viața sa a fost una impresionantă, despre eșecuri, pierderi, inovație și idei strălucite, noi începuturi, vise și visuri.
Cosmin Răileanu – despre muncă și perseverență
Un discurs de 15 minute urmat de chemarea a 3 persoane pe scenă pentru a-și prezenta afacerea. Generos și empatic, a oferit șansa altor persoane pentru a umple golul lăsat de el.
Povestea sa a fost una despre un vis, o nevoie pe piață, ambiție, motivație, muncă, setarea de obiective din ce în ce mai mari și hotărârea de a munci la ele până le vede îndeplinite.
Prietenos și modest, ne-am bucurat să îl vedem în carne și oase pentru că este mentorul nostru chiar dacă nu știe asta. Ne inspiră și ne motivează să mergem mai departe chiar și când simțim că nu mai putem.

Anamaria German – despre modestie, putere și ambiție
Antreprenor, speaker motivational, model în scaun rulant, președintele asociației ,,Pe Aripi de Speranțe”, Anamaria este un model de urmat pentru noi toți.
A învins moartea, și-a acceptat soarta, face lucruri frumoase din suferința sa și ne inspiră să ajutăm alți oameni aflați la nevoie.
I-am cumpărat cartea, am citit-o pe nerăsuflate în 2 ore și voi scrie despre asta. De o modestie, umilitate, bun-simț și putere extraordinară, ne-a spus povestea vieții sale fără să se plângă.
Este un om extrem de puternic, niciodată o victimă, un om credincios, un om bun (empatic cum ar zice bucureștenii), generos și creativ. Nu a lăsat o boală să-i dicteze viața, nici să o țintuiască la pat.
Chiar și din scaunul cu rotile, face afaceri, merge la emisiuni, prezintă emisiune TV, a făcut și podcasturi, a fost model din scaunul cu rotile, are o afacere cu lavandă…
Face mai multe decât mulți dintre noi și nu se plânge. Este cel mai optimist și zâmbitor om pe care l-am cunoscut.
Nu mai vorbesc de frumusețea sa incredibilă, ochii săi albaștri fac timpul să se oprească în loc. Mă bucur enorm că te-am cunoscut și am avut ocazia să-ți adresez câteva cuvinte.

Zoltan Vereș – mituri sfărâmate, noi idei înrădăcinate
Pe Zoltan Vereș l-am văzut în 2015, în Ploiești, la o conferință la care am fost cu verișoara mea. Era prima dată când mergeam la așa ceva. Țin minte că ne-am așezat în spate de tot, mi-era jenă să stau mai aproape de scenă și aveam nevoie de companion să merg la un eveniment.
Lol, cât de multe s-au schimbat de atunci… Acum merg singură în orașe străine cu încrederea că mă voi descurca în orice situație. Anxietatea a plecat din viața mea, învinsă de munca mea continuă și dorința de dezvoltare care și-au dat mâna pe viață.
Zoltan urcă pe scenă cu o încredere în sine debordantă. Așa cum el însuși a mărturisit, unii o pot lua drept aroganță. De fapt, este doar foarte sigur pe ce știe, ce face și ce zice.
Când lucrezi de 15 ani într-un domeniu, ajungi să știi dinainte de capătul poveștii, ce problemă are omul.
Despre inteligența emoțională am mai citit, dar ce a spus pe scenă a depășit orice livrare de curs de până acum. Carisma și șarmul său sunt imense.
De fapt, el a vorbit despre blocajele în business, dar eu am fost atentă la ce și cum ne mint cei din dezvoltarea personală.
Personal, nu știu cât ne minte cineva, dar știu sigur alt lucru: doar cu acces la mai multe idei/păreri/principii poți evolua.

ANDREI DUNUȚĂ – despre pasiune și tors de pisică
Sales & Public Speaking Trainer, Andrei Dunuță ne-a povestit în mod autentic și amuzant despre pisica din viața sa, dar mai ales, despre ce ne face să toarcem. Ce facem în antreprenoriat și de ce facem, dar ce ne motivează – cele mai importante întrebări înainte de a deveni antreprenor.
Nu am poze cu toți speakerii pentru că nu eram deloc tentată de telefon. Discursurile erau prea interesante pentru a pierde vreo clipă pe telefon.
Nu mă gândeam că voi scrie despre asta, dar iată-mă aici!
Gabriel Ciordaș – despre bunătate și respect
Founder Creatopy | Bannersnack | Flipsnack | ReWine | SVGator, Gabriel Ciordaș este cel care ne-a dat o lecție de viață importantă: bunătatea aduce succesul în business.
Omul ăsta e din Oradea și a ridicat un imperiu. În tăcere, de aia nu am auzit de el. Aici oamenii au valori diferite. Cocălăreala, pițiponceala, exuberanța și nonconformismul nu există. Sunt oameni modești, simpli, buni, uniți și săritori.
Nu le trebuie lucruri ieșite în comun pentru a face bani sau a fi fericiți. Fac bani tocmai pentru că le pasă de clienții, angajații și colaboratorii lor. E o altă lume.
O lume în care timpul curge mai greu, iar oamenii sunt mai mulțumiți de viața lor, familia și cuplul lor. Valori precum credința, integritatea, loialitatea, deschiderea, empatia, prietenia, solidaritatea, compasiunea înncă există.
Adrian Dragomir – despre viitor și AI
Fondator Termene.ro & StartAI.ro, investitor și coordonator de grupuri mastermind, Adrian Dragomir ne-a vorbit despre viitor, AI, extraterești.
Ne-a panicat puțin ceea ce ne face să fim mai mult decât gânditori despre ce se poate întâmpla, dar mai ales, despre cum ne pregătim pentru viitor și schimbări. Despre adaptabilitate și flexibilitate, despre creativitate și automatizare.
Ce ne facem dacă AI ne ia locul de muncă? Ne adaptăm sau ne retragem pe un deal, la țară? De gândit, zic.
Și ultimul speaker, dar nu cel din urmă…
MIHAI CIOBAN – un nume, nu o descriere, despre viziune
Master Trainer Life & Business Strategist / CEO at I.L.A., Mihai Cioban ne-a văzut leșinați de oboseală la 6:30 PM și ne-a ridicat de pe scaune. Ne-a pus să căutăm în sală diverse lucruri, ne-a mutat locurile, ne-a uimit și ne-a revigorat la final de congres.
Am ascultat o prezentare despre viziune cum nu am auzit niciodată. Am citit o carte despre asta și mi se părea oarecum plictisitor subiectul. De aceea, modul cum a prezentat totul mi s-a părut genial.
Anii de muncă mi se par vizibili din primele cuvinte, emoția, amuzantul din discursul său ne-u inspirat și motivat să revenim la Bragadiru și să ne apucăm de treabă mai serios ca până acum.
Nu auziserăm de el până atunci, dar ne-a impresionat pe amândoi, mai ales când la final, după ce a vorbit cu diverși oameni a venit la noi să ne întrebe cum ne-am simțit, dacă a fost bine.
Noi eram uimiți pentru că de obicei oamenii mari, cu afaceri de milioane de euro, nu o iau prin sală, umili și modești, să își servească publicul.
Am rămas la povești, am râs, iar spre uimirea noastră, am fost invitați la restaurant unde am mai stat 2 ore și s-a făcut noapte.
După discursul lui Mihai care este specialist în dezvoltarea afacerilor, nu mai voiam să plecăm. Rămăseserăm o sală întreagă uimiți și zăpăciți pe scaune. Până nu ne-a zis la propriu să ne ridicăm, nu a făcut-o nimeni.
S-a lăsat cu lacrimi, ropote de aplauze, donații, îmbrățișări și zâmbete. A fost o zi de pomină. O zi cu inspirație, motivație, lacrimi, piele de găină, poze și cărți de vizită oferite.
Concluziile mele, sper să nu uit ceva din tot ce mi-am propus să scriu:
- Clujenii, ardelenii în general sunt oameni uniți, buni, blânzi și cu suflet mare, generoși cum s-ar zice. Se ajută între ei, se susțin și se iubesc. Antreprenorii de aici chiar își iubesc clienții, iar asta le aduce succesul pe care mulți dintre noi îl căutăm.
- Voi mai reveni aici pentru a revedea/reauzi speakerii care m-au inspirat.
- Urmăresc în social media pe cei de la eveniment.
- Mi-am făcut 2 prietene pe termen lung, alt motiv să iau calea Clujilor.
- Mâncarea lor e mai sănătoasă, mai gustoasă, mai bio ca la capitală.
- Viața e mai lină, dar nu plictisitoare, cum tindem să credem aici în orașul vitezei.
- Nu tot ce e vechi sau tradițional e învechit, iar eu tânjesc după oameni cu valori bine definite.
- Antreprenoriatul e despre iubirea de semeni și a-i ajuta.
- Împreună suntem puternici indiferent de unde venim sau unde locuim.
- Prin muncă și inovație vei dobândi tot ce-ți dorești.
__________________________________________________________________________________________________
Antreprenor cu mari visuri și speranțe, sunt hotărâtă să muncesc la visul meu și mai îndârjit de aici încolo.
Ioana Orzan, abia aștept ediția 3 a congresului tău minunat.
Mulțumesc tuturor pentru acceptare, primire, îmbrățișări, respect și emoțiile oferite!
M-am simțit ca acasă și abia aștept să revin, să iau în plămâni bucuria și emoția locului, să o aduc acasă.
Avem nevoie de valori, bunătate, empatie, solidaritate și lucruri simple.
Avem nevoie de oameni faini, ca la Cluj-Napoca.
Ardeal, mă înclin și revin!
